...

Apa alcalină

Emil Moldovan

Ce este apa alcalină

Probabil ai auzit deja despre apa alcalină. Dacă nu, iată pe scurt definiția apei alcaline:

Pentru ca un lichid să fie considerat alcalin trebuie să aibă pH-ul mai mare decât 7. Orice apă care are are pH-ul peste 7 poate fi numita apă alcalină. Dar atât apa de la izvor, apa de la robinet cât și apa îmbuteliată au un pH peste 7, de obicei. Deci la ce ne referim când spunem apă alcalină?

Apa alcalină la care ne referim noi în continuare este apa care are un pH mai mare de 8, preferabil între 8,5 și 9,5.

Înainte să mergem mai departe și să vedem care sunt beneficiile apei alcaline, ne ajută să înțelegem ce este pH-ul și ce alți parametrii ai apei sunt importanți pentru tine.

Ph, ORP, concentrație de Hidrogen molecular

Putem măsura multe proprietăți ale apei. Mai jos sunt câțiva parametri ai apei care sunt importanți pentru tine.

Explicațiile sunt simple și introductive, dar te pot ajuta să înțelegi esențialul despre fiecare parametru în parte. Vom intra în mai multe detalii într-un articol dedicat pe larg parametrilor măsurabili ai apei.

pH

pH-ul ne arată dacă o soluție este acidă, neutră, sau alcalină. El măsoară concentrația de ioni pozitivi de hidrogen (H+) în soluție.

Scala pH-ului este intre 1 si 14. Între 1-6,99 avem soluții acide, iar de la 7,1 la 14 avem soluții alcaline (bazice). PH-ul de 7 ne arată soluțiile neutre, nici acide, nici alcaline.

Cu cât o soluție acidă are un pH mai mic, cu atât acidul respectiv este mai puternic. La 1 avem acizii puternici, cum sunt acidul sulfuric sau acidul azotic. Pe măsură ce pH-ul crește avem acizi din ce în ce mai slabi.

Cu cât o soluție are un pH mai mare decât 7, cu atât soluția respectivă e mai alcalină, sau este o bază mai tare, chimic vorbind. Cea mai cunoscută bază tare este soda caustică, sau hidroxidul de sodiu (NaOH). 

Mai jos poți vedea un video despre importanța pH-ului apei. În plus, conține și o comparație între mai multe tipuri de băuturi în funcție de pH-ul lor.

Apa alcalină – pH-ul

Apa alcalină - masurarea pH-ului

ORP – potențialul antioxidant

ORP înseamnă potențial de oxido-reducere sau, mai simplu, potențial antioxidant. Acronimul ORP vine de la englezescul Oxido Reduction Potential.

Simplu spus, potențialul de oxido-reducere al unei soluții ne arată dacă soluția respectivă este capabilă să doneze electroni sau are un deficit de electroni. O substanță capabilă să doneze electroni se numește substanță reducătoare. O substanță care are deficit de electroni se numește substanță oxidantă.

De ce contează asta pentru tine? E simplu. În corpul tău se generează constant radicali liberi, în procesul de metabolism. Radicalii liberi (R+) sunt molecule cărora le lipsește un electron și care intră în reacție chimică cu diferite elemente ale celulei pentru a primi un electron și a se neutraliza. În acest proces, părți din celulele și țesuturile tale se degradează, ceea duce la … îmbătrânire. Menținerea sub control a cantității de radicali liberi din corp te poate ajuta să încetinești procesul de îmbătrânire. 

După cum vezi, radicalii liberi sunt substanțe oxidante. De aceea de ceva timp oamenii au descoperit și folosesc pentru menținerea sănătății antioxidanții, care sunt substanțe reducătoare.

ORP-ul apei se măsoară în milivolți (mV). Valorile lui pot fi pozitive, de exemplu +600 mV sau negative, de exemplu -500 mV.

O apă cu ORP pozitiv (+1 mV – + 1000 mV) este oxidantă, deci nu numai că nu ajută corpul să funcționeze mai bine, ci îl supune unui stres oxidativ suplimentar.

O apă cu ORP negativ (-1mV – -1000 mV) este antioxidantă, deci va contrinui la neutralizarea radicalilor liberi și va ajuta corpul să funcționeze mai bine și să îmbătrânească mai încet. 

O apă cu un ORP negativ mai este cunoscută și ca apă ionizată sau apă ionizată negativ. Nu este un termen științific corect, fiindcă orice apă care conține minerale în ea este de fapt ionizată, pozitiv sau negativ.

Vom folosi în continuare această denumire de apă ionizată, sau apă ionizată negativ, pentru a denumi apa care are un ORP negativ (-1mV – -1000MV). Folosim această denumire pentru că este deja un termen uzual în acest domeniu. Un termen mai corect ar fi apă reducătoare, dar e un termen pe care aproape nimeni nu îl folosește momentan atunci când se discută despre apa alcalină ionizată.

În video-ul de mai jos poți să vezi o comparație a capacității oxidante sau antioxidante a mai multor tipuri de apă.

 

Apa alcalină – ORP sau potențialul antioxidant

Apa alcalină - ORP sau potențialul antioxidant

Concentrația de hidrogen molecular (H2)

Uneori în apă poate exista o anumită cantitate de gaz. Gândește-te de exemplu la apa carbogazoasă. În anumite situații în apă poate să apară o anumită cantitate de hidrogen molecular (H2). De ce ne interesează în special hidrogenul, și nu alte gaze? Vei afla imediat.

Începând din 2007 se fac studii medicale pe animale și oameni care au demonstrat eficiența terapiei cu hidrogen molecular (H2). Există peste 300 de articole medicale publicate pe această temă, majoritatea în Japonia, China și SUA.

Peste trei sferturi din cercetări au fost făcute pe șoareci și pe șobolani, restul fiind făcute pe oameni. Concluzia? Terapia cu hidrogen molecular are efecte benefice în 31 de categorii de boli, care pot fi împărțite în 166 de tipuri de boli.

Deci o apă încărcată cu hidrogen molecular va avea efecte pozitive asupra corpului tău, și te poate ajuta să îți menții tinerețea sau să te vindeci mai ușor de anumite boli.

Tipuri de apă benefică pentru corp

În funcție de cei trei parametri de mai sus, putem avea trei tipuri de apă benefică pentru corp. Primele două tipuri sunt ape alcaline așa cum le-am definit mai sus. Al treilea tip nu este o apă cu alcalinitate mare, dar are de asemenea multe beneficii, de aceea l-am inclus aici.

 1. Apă alcalină – are doar pH-ul peste 8, dar nu are ORP negativ
 2. Apă alcalină ionizată și îmbogățită cu hidrogen molecular (H2) – are pH-ul peste 8, și are ORP negativ și concentrație de hidrogen molecular (H2). Uneori s-ar putea să auzi despre această apă sub numele de apa kangen.
 3. Apă ionizată îmbogățită cu hidrogen molecular (H2) – are pH-ul neutru sau foarte ușor alcalin (7-7,5) și are ORP negativ și concentrație de hidrogen molecular (H2)

Să vedem acum care sunt beneficiile fiecăruia dintre aceste ape. Începem cu apa alcalină.

De ce este apa alcalină bună pentru corpul tău

Te-ai gândit vreodată cum funcționează corpul tău în adâncurile lui? Ce se întâmplă înăuntru, în țesuturi?

Fiecare celulă este un organism în miniatură, care se hrănește, respiră, își îndeplinește funcția ei în corpul tău, și da…, excretă. Adică produce niște deșeuri. Sau, dacă ai compara celulele cu niște mici motorașe, ele produc energie, dar ca orice motor produc și “gaze de eșapament”, reziduuri.

Sunt două feluri de reziduuri de metabolism produse de către celule:

 • radicali liberi – molecule extrem de reactive care distrug orice parte a celulei sau a țesutului cu care reacționează
 • deșeuri organice acide

Dacă permiți acestor deșeuri să se acumuleze în țesuturi, celulele tale vor trăi într-un mediu din ce în ce mai puțin propice pentru ele. Se vor hrăni și vor respira din ce în ce mai greu, și își vor îndeplini funcțiile mai puțin eficient.

Rezultatul? Procesul de îmbătrânire se accelerează și în timp apar diferite boli “ale bătrâneții”.

Poți face ceva ca să preîntâmpini acumularea de deșeuri în corp și îmbătrânirea prematură? Sigur că da, și nici nu e atât de greu. Trebuie să ai grijă să menții mediul în care trăiesc celulele tale cât mai curat, adică să elimini deșeurile constant pentru ca ele să nu se acumuleze în țesuturi.

Ce legătură are asta cu apa alcalină?

Beneficiile apei alcaline

Beneficiul principal al apei alcaline este că neutralizează deșeurile organice acide și ajută la eliminarea acestora din corp.

Astfel, ea te ajută să îți menții tinerețea mai mult timp, să previi apariția bolilor, și uneori chiar să reîntinerești. Câteva probleme de sănătate în care apa alcalină este un adjuvant eficient sunt:

 • depuneri de aterom în interiorul vaselor de sânge.
 • îngrășare/obezitate datorată acumulării de deșeuri acide în corp
 • acidoză

Vezi în video-ul de mai jos modul în care apa alcalină ajută la detoxifierea corpului și eliminarea surplusului de grăsime din organism și de pe vasele de sânge:

 

Acestea sunt câteva beneficii pe care apa alcalină, chiar fără a fi neapărat ionizată negativ ți le poate oferi. Atunci când apa alcalină este și ionizată negativ, beneficiile ei sunt mult mai multe. Hai să vedem în continuare beneficiile apei ionizate negativ.

Ce este apa alcalină ionizată 

Apa alcalină ionizată negativ, este apa cu pH între 8,5 și 9,5 și ORP negativ, între -1mV și -900 mV.

Apa alcalină ionizată poate uneori să aibă și o anumită concentrație de hidrogen molecular (H2). De asemenea, există și apă care nu este alcalină, dar are ORP negativ, și de asemenea și hidrogen molecular (H2).

Beneficiile apei alcaline ionizate negativ

Apa alcalină ionizată este un antioxidant foarte puternic, care îți poate oferi următoarele beneficii:

 • încetinește procesul de îmbătrânire menținând nivelul de radicali liberi sub control
 • aduce o cantitate mare de oxigen în corpul
 • alină durerea
 • furnizează energie
 • fortifică și stimulează sistemul imunitar
 • reduce stresul

Beneficiile apei alcaline pentru detoxifiere

Apa alcalină - beneficii pentru detoxifiere

Cum obțin apă alcalină sau apă alcalină ionizată

Poți obține apă alcalină în mai multe moduri:

 • poți găsi apă alcalină în natură, în anumite locuri
 • poți cumpăra apă alcalină de la magazin
 • există suplimente alimentare care adăugate în apă o transformă în apă alcalină,
 • de la un ionizator de apă, un aparat care produce apă alcalină ionizată la tine acasă.

Am pregătit pentru tine un ebook cu 7 moduri în care poți obține apă alcalină. Am explicat avantajele și dezavantajele fiecărui mod de a obține apă alcalină, pentru ca tu să îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine. Primești cadou acest ebook atunci când te înscrii la newsletterul Wellnessist.

Înscrie-te la newsletter folosind formularul de mai jos. După înscriere, vei putea descărca imediat ebookul 7 moduri în care poți obține apă alcalină imediat, și vei primi de la noi periodic informații care te vor ajuta să fii în formă maximă și să te bucuri de viață indiferent de vârstă.

 

Dintre cele 7 moduri în care poți obține apă alcalină sau apă alcalină ionizată, două sunt cele pe care noi le recomandăm:

Poți găsi o gamă de ionizatoare de apă sau generatoare de hidrogen în magazinul Wellnessist

La ce se folosește apa alcalină

Poți folosi apa alcalină:

 • pentru băut
 • pentru gătit
 • pentru ceai, cafea
 • pentru spălarea fructelor și legumelor stropite cu diverse substanțe chimice
 • ca adjuvant în tratarea anumitor afecțiuni

Găsești mai multe detalii în articolul 23 de modalități de folosire a apei alcaline. Merită să le citești, unele dintre ele te vor surprinde.

Testimoniale despre apa alcalină

Apa alcalină ajută fiecare celulă din corpul tău să funcționeze mai bine. De la om la om, efectele care apar pot fi mai vizibile sau mai puțin vizibile. Poți vedea un caz în care apa alcalină a salvat un picior de la amputare, și de asemenea poți citi mai jos câteva testimoniale de la clienții noștri care beau apă alcalină.

Îți doresc să fii plin de energie și să te poți bucura de viață până la adânci bătrâneți!

Mă bucur că am cumpărat acest aparat

Această apă ionizată este foarte bună pentru sănătatea organismului. Mă bucur foarte mult că am avut posibilitatea să cumpăr acest aparat care este nelipsit din viața mea și a familiei.

Maria,Alba

Acum apa e așa cum ar trebui să fie

De când am ionizatorul beau mult mai multă apă deoarece acum apa e așa cum ar trebui să fie: fără gust, fără miros. Efectele creșterii consumului de apă sunt multe și toate sunt favorabile.

Ioana,Cluj

Sunt foarte mulțumit de investiția făcută

Am cumpărat un astfel de ionizator acum 4 ani și sunt foarte mulțumit de investiția făcută. La început nu reușeam să-mi astâmpăr setea. Cred că în prima săptămână consumam circa 4l de apă pe zi, dovadă că organismul meu cerea cu insistență această apă.Ulterior, în timp am pierdut și câteva kilograme, eu fiind o persoană supraponderală, lucru benefic, pe care l-am pus pe seama acestei ape ionizate.

Gigi,Sibiu

Ajută la ameliorarea diabetului

Pot consuma cei doi litri de apă zilnic, iar în privința diabetului mă descurc cu această apă, suplimente naturale, alimentație adecvată, fără a mai fi necesar să iau medicamente de sinteză.

Alexandru,București

Nu mai fac crize de gută și mi-a scăzut colesterolul

Pe lângă starea generală îmbunătățită , faptul că nu mai fac crize de gută este extraordinar. De asemeni, mănînc orice , dar fără excese. Am observat și o îmbunătățire a nivelului colesterolului în sânge. Acestea sunt efectele vizibile, palpabile, dar sigur mai sunt și altele care mă fac să mă simt bine. Păcat că există puțină popularizare pe această temă.

Dan,Constanta

Problemele mele de sănătate au dispărut

Datorită unor probleme digestive persistente, am căutat o soluție cât mai naturală care să aibă efecte de lungă durată. Și așa am aflat de apă ionizată (alcalină) numită de japonezi “Kangen”. După studierea unei vaste documentații pro și contra, am decis să achiziționez acest aparat. Îl folosesc de 4 ani și în acest timp problemele mele de sănătate au dispărut. S-au convins și toți membrii familiei mele că este o soluție foarte bună pentru menținerea unei bune stări de sănătate și au început să o folosească toți copiii și chiar nepoții mai mari.

Ioan,Sibiu

Nu mai sunt nevoit să iau analgezice

De patru ani de când folosesc ionizatorul, am constatat o îmbunătățire a stării de sănătate, nu a mai fost nevoie să iau medicamente (analgezice) , iar parametrii hemoleucogramei sunt normali. Un prieten s-a vindecat de adenom de prostată după 5 luni de cură cu apă ionizată.

Dumitru,Bucuresti

Este un aparat util, care ar trebui să fie în fiecare casă

Este un aparat util și care ar trebui să fie în fiecare casă, pentru un regim de viață mai protector…. Apa alcalină este plăcută, gustoasă și sănătoasă.

Sorin,Bucuresti

M-am vindecat de gastrită

Folosesc ionizatorul de apă de peste 6 ani, m-am vindecat de gastrită, iar bunica de ulcer la stomac…pot rezolva aciditatea excesivă a stomacului fără medicamente, și am scăpat de a cumpăra și căra de la supermarket apa plată. Sunt foarte mulțumit de aparat și recomand călduros pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pentru creșterea calității vieții.

Ștefan,București

Nu mă mai dor încheieturile, mijlocul, și rinichii

În primul rând simt o stare de bine după aproape cinci ani de când folosesc această apă, stare de bine care s-a instalat destul de repede după ce am început să beau apă alcalină. Nu m-au mai durut încheieturile și mijlocul, iar disconfortul durerilor de rinichi a dispărut complet (în fiecare dimineață beau pe stomacul gol 1/2l de apă alcalină). De asemenea, mama mea, care nu putea să bea apă aproape de loc, îmi spune că pe aceasta o poate bea și nu-i mai cade ca un bolovan în stomac (are 88 ani și bea și ea tot de cinci ani). Într-un cuvânt două, sunt mulțumit.

Theodor,Bucuresti

Am scăpat de amputarea unui picior

Aveam deja un picior amputat datorită arteritei obliterante. Când eram pe punctul să îmi fie amputat și al doilea picior, un bun prieten mi-a recomandat să beau apă alcalină pentru că e posibil să nu mai trebuiască să mi se taie piciorul. Am băut apă alcalină câteva luni de zile și după 3 analize medicale diferite am avut bucuria să aflu că piciorul meu nu mai trebuie amputat. Puteți găsi toată povestea mea în acest articol.

Alexandru Bîzdîc,Constanta

Mi-a redat vitalitatea

Folosind apa ionizată alcalină și purificată cu aparatul JP 107 Venus, pot afirma după 6 ani că mi-a îmbunătățit viața, mi-a ameliorat bolile digestive, mi-a redat vitalitatea, astfel că nu pot concepe să trăiesc fără să consum această apă zilnic.

Nelly,Galați

Am scăpat de o constipație care mă chinuia de 25 de ani

Deși părea destul de scump, la îndemnul unei persoane în care aveam încredere am cumpărat un filtru ionizator. Surpriza pe care am avut-o la scurt timp după ce am început să folosim acest produs a depășit orice așteptări. Am descoperit, pur și simplu, realitatea sintagmei “apă vie-apă moartă” din poveștile copilăriei.

La scurt timp după ce am început să bem apă alcalina am constatat că problema de sănătate care mă chinuia de peste 25 de ani (o constipație căpătată în anii de studenție, din cauza condițiilor din cămin) s-a rezolvat fără să mă fi gândit că așa ceva ar mai fi fost posibil, având în vedere curele făcute la Olănești, fără niciun rezultat. Fac referire la acest aspect ca fiind cel mai rapid și obiectiv efect constatat.Pe de altă parte am avut ocazia să constat utilitatea apei acide în cazul tăieturilor care, accidental, mai apar când nu ești atent în bucătărie. A fost suficient să țin zona afectată sub firul de apă acidă timp de câteva minute și rana s-a închis, fără să mai am nevoie de pansament. Este, de asemenea, extraordinară pentru udarea plantelor.

În ceea ce privește apa purificată, după ce am folosit-o un timp, am constat că orice apă plată din comerț miroase.

Într-adevăr, aceste filtre nu sunt ieftine, dar nu știu să fi cheltuit bani pentru sănătate mai eficient și pe un termen atât de lung decât am făcut-o când am achziționat acest produs.

Doina,Brăila

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form