De ce au apărut generatoarele de hidrogen

În ultimii zece ani, a fost făcute peste 600 de studii care au arătat eficiența terapiei cu hidrogen în tratamentul unui număr mare de boli. Am vorbit despre terapia cu hidrogen pe larg în articolul Beneficiile terapiei cu hidrogen​.

Generatoarele de hidrogen au apărut pentru că oamenii au căutat să găsească diverse variante prin care să producă apă cu hidrogen, și să testeze dacă există diferențe între apele cu hidrogen obținute în moduri diferite. Alături de ionizatoarele de apă, care sunt deja consacrate și cunoscute de câteva zeci de ani deja, generatoarele de hidrogen încep să devină din ce în ce mai cunoscute și folosite în ultimii ani.

Ce este un generator de hidrogen

Un generator de hidrogen este un aparat care produce apă cu hidrogen molecular dizolvat. Dacă ar fi să îl denumim mai exact, i-am spune generator de apă cu hidrogen dizolvat, dar pentru ușurință îi vom spune, mai scurt, generator de hidrogen.

Tehnologia generatoarelor de hidrogen

Generatoarele de hidrogen produc hidrogen dizolvat în apă prin eletroliză, la fel ca ionizatoarele de apă. Cameră de electroliză a unui generator de hidrogen însă este diferită de cea a unui ionizator.

Tehnologia pentru camera de electroliză a generatoarelor de hidrogen provine de la bateriile cu hidrogen pentru industria auto, doar că este folosită nu pentru a produce curent electric plecând de la hidrogen, ci pentru a produce hidrogen plecând de la curent electric și apă.

Dacă la un ionizator de apă în camera de electroliză între electrozi există membrane schimbătoare de electroni, la un generator de hidrogen în camera de electroliză există membrane schimbătoare de protoni.

Celula de electroliză a unui generator de hidrogen este compusă din:

Schema unei camere de electroliză dintr-un generator de hidrogen.

Una dintre caracteristicile celulelor de electroliză ale generatoarelor de hidrogen este că au o durată de viață limitată, cel puțin la acest moment. În funcție de model și de tipul de aparat, o cameră de electroliză de generator de hidrogen poate dura:

Tipuri de generatoare de hidrogen

Generator de hidrogen conectat la rețeaua de apă

Acesta este un tip de generator de hidrogen care se leagă la rețeaua de apă și produce apă cu hidrogen instantaneu, atunci când este pornit. Nu este nevoie să aștepți, doar pornești aparatul și apa cu hidrogen începe să curgă.

Generator de hidrogen IonPia

​Unele modele de generator de hidrogen conectat la rețea au filtre încorporate, pentru a filtra apa de contaminanți înainte de a introduce hidrogen în ea. Altele nu au filtre, dar poți să conectezi un filtru extern înainte de ele dacă dorești.​

Generator de hidrogen portabil

Acesta este un tip de generator de hidrogen de dimensiuni mici, pe care poți să îl iei cu tine cu ușurință la birou sau în călătorii. Funcționează de obicei pe bază de acumulator reîncărcabil, ca și telefoanele, de exemplu.

Generator de hidrogen portabil

​Este compus dintr-un corp mic, care conține camera de electroliză și bateria și un recipient în care se pune apa care urmează să fie îmbogățită cu hidrogen.

După ce pui apă în recipient și îl montezi pe corpul aparatului, apeși pe un buton și generatorul începe să producă hidrogen, care se dizolvă în apă. Trebuie să aștepți 3-5 minute cât durează un ciclu de funcționare, după care aparatul se oprește automat și tu poți să bei apa cu hidrogen proaspăt produsă.

După câteva folosiri (10-20), trebuie să conectezi aparatul la priză, ca să își reîncarce acumulatorul.

Generatoare de hidrogen cu sticle montate

​Unele modele îți permit chiar să montezi în loc de recipientul lor un bidon de plastic sau o sticlă cu filet. Astfel nu trebuie să porți cu tine decât corpul generatorului de hidrogen. Sticle găsești ușor oriunde. Iată cum arată un generator de hidrogen cu sticla montată.

Spa

Este o variantă de generator de hidrogen portabil, care este destinat să producă apă cu hidrogen pentru uz extern, pe care o poți folosi pentru a te spăla pe față sau chiar pe tot corpul.

Generator de hidrogen tip Spa

​Există inclusiv variante pe care le poți introduce în apa din cada în care faci baie pentru a transforma apa din cadă în apă cu hidrogen.

Pulverizator

Vrei să ai la tine un mic recipient cu apă cu hidrogen cu care să îți împrospătezi din când în când fața? Există o variantă de generator de hidrogen și pentru asta. E un generator de hidrogen portabil de mici dimensiuni, cu un recipient mic si cu pulverizator încorporat.

Generator hidrogen pulverizator

Asemănări și deosebiri între generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă

Generatoarele de hidrogen sunt unul dintre modurile în care se poate obține hidrogen dizolvat în apă, așa cum sunt și ionizatoarele de apă. Există asemănări și diferențe între generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă, și le vom discuta în continuare.

Asemănarea dintre generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă am arătat-o deja: ambele fac electroliza apei, și în acest proces apare o cantitate de hidrogen în apă.

Deosebirea dintre generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă este că generatoarele de hidrogen nu schimbă pH-ul apei. Generatorul de hidrogen produce apă ionizată și încărcată cu hidrogen molecular, dar nu produce apă alcalină.

Pentru mai multa claritate, vezi în tabelul de mai jos:

​Generator de hidrogen

​Ionizator de apă

​pH​Neutru (7-7,5)​Alcalin (7,5 – 11)
​ORP​Negativ (-1 – -600 mV)​Negativ (-1 – -800 mV)
​H2 dizolvat​DaDa (cantitatea depinde mult de model)

Deci:

Un ionizator de apă produce apă: alcalină, ionizată negativ, și cu hidrogen dizolvat. Cantitatea de hidrogen dizolvat produsă de un ionizator de apă diferă foarte mult de la model la model însă. Dacă alegi un ionizator de apă, asigură-te că alegi unul optimizat să producă o cantitate cât mai mare de hidrogen dizolvat. Proba cu bricheta tk link spre FAQ terapie hidrogen nu este relevantă pentru cantitatea de hidrogen dizolvat.

Un generator de hidrogen produce apă: ionizată negativ și cu hidrogen dizolvat. Generatoarele de hidrogen produc de obicei cantități bune de hidrogen dizolvat în apă, deoarece camera lor de electroliză este special proiectată pentru asta.

O altă deosebire dintre generatoarele de apă și ionizatoarele de hidrogen este că generatoarele de hidrogen pot produce hidrogen dizolvat în apă chiar și dintr-o apă purificată prin osmoză inversă, deci care aproape că nu mai are săruri dizolvate în ea. Ionizatoarele de apă au nevoie de o apă cu un conținut de săruri suficient de mare pentru a face ionizarea apei.

Generator de hidrogen sau ionizator de apă? Ce să alegi?

Răspunsul este nuanțat și depinde de preferințele tale. Dacă ceea ce te interesează în principal este apa cu hidrogen, poți să iei oricare dintre cele două tipuri de aparat (dacă te asiguri că ionizatorul pe care îl cumperi este proiectat să producă o cantitate de hidrogen dizolvat comparabilă cu cea produsă de un generator de hidroge, ceea ce nu orice model de ionizator poate).

Dacă pe lângă apă cu hidrogen mai vrei să iei în calcul și alte elemente atunci când alegi, îți recomand să citești articolul Ionizator de apă? Generator de hidrogen? Tu decizi.

Unde găsesc generatoare de hidrogen?

Mă bucur că ai întrebat. Poți găsi generatoare de hidrogen de calitate în magazinul Wellnessist.

Invalid shortcode parameters

​Hidrogenul molecular ar putea fi ultima mare descoperire în biomedicină, cu peste 300 de studii care arată efectele benefice ale acestui nou agent publicate în ultimul deceniu. Profesor Sergej M. Ostojic, MD, PhD

Cum ar fi dacă ar exista o metodă naturală de a reduce durerea și inflamația? De a crește energia, funcțiile cognitive, performanța sportivă și recuperarea? De a neutraliza radicalii liberi dăunători și de a sprijini producția de enzime și antioxidanți a corpului? Și de asemenea de a hidrata celulele și a sprijini sănătatea și bunăstarea întregului corp?

Omenii de știință au descoperit că apa cu hidrogen molecular (H2) dizolvat are toate aceste proprietăți și chiar mai mult. Hidrogenul molecular a devenit o zonă importantă în cercetarea științifică medicală.

În ultimii ani tot mai mulți oameni consumă apă alcalină sau apă alcalină ionizată și se bucură de beneficiile ei. Totuși, până acum câțiva ani nu se știa că unul dintre elementele care face ca apa alcalină ionizată să aibă proprietăți benefice este de fapt hidrogenul molecular (H2) din apa ionizată.

Hidrogenul – elementul vindecător din apele tămăduitoare?

În întreaga lume sunt surse de apă binecunoscute care au proprietăți vindecătoare sau curative. Cercetătorii au descoperit recent hidrogen molecular (H2) în mostre de apă de la Nordenau (Germania), Tlacote (Mexic) și Hita Tenryosui, Japonia.

Existența hidrogenului molecular dizolvat (H2) în aceste izvoare (și în altele) ar putea fi rezultatul reacției apei cu mineralele alcaline din pământ, sau ar putea să fie produs de către anumite bacterii și alge producătoare de hidrogen. Indiferent de sursa hidrogenului, cercetările asupra hidrogenului molecular (H2) și a beneficiilor lui par să explice proprietățile terapeutice ale acestor ape.

Ce este hidrogenul molecular?

Hidrogenul este cel mai ușor și mai simplu element din Sistemul Periodic al Elementelor, și primul care apare în acest tabel. Hidrogenul molecular (H2) este de asemenea cea mai mică moleculă, formată doar din doi electroni și doi protoni. Din cauza dimensiunii lui foarte mici, hidrogenul este capabil să intre inclusiv în structurile sub-celulare cum ar fi mitocondriile, ceea ce îl face extrem de biodisponibil. Poate chiar să treacă prin bariera sânge-creier. Este incolor, inodor, nemetalic, netoxic și insipid.

Cercetările în domeniul hidrogenului molecular

Cercetările despre beneficiile pentru sănătate ale hidrogenului molecular (H2) au avansat rapid în ultimii ani grație studiilor făcute de cercetători de pe tot globul. Au fost publicate peste 600 de articole științifice despre impactul hidrogenului molecular (H2) asupra celulelor uname, animale sau izolate.

Aceste cercetări au descoperit că hidrogenul molecular (H2) reglează peste 200 de biomolecule ​și aduce îmbunătățiri în 166 de afecțiuni și modele de afecțiuni, care afectează aproape toate organele din corpul uman.

Hidrogenul molecular (H2) acționează asupra metabolismului uman în trei zone principale:

Hidrogenul molecular este sigur și natural

Hidrogenul molecular (H2) nu este o substanță străină corpului, așa cum este un medicament. Corpul tău produce mici cantități de H2 de către bacteriile din tractul digestiv care digeră fibrele vegetale, hidrogen care difuzează apoi în sânge.

Cercetările arată că introducerea în corp de hidrogen molecular în concentrații mai mari decât poate acesta produce este cu mult mai eficientă. De fapt, ingerarea de apă infuzată cu hidrogen molecular a fost folosită în majoritatea studiilor făcute și este cel mai eficient mod în care hidrogenul își aduce efectele benefice puternice în corp.

Cercetările legate de hidrogen (H2) trec rapid de la teorie la aplicații practice. Ionizatoarele de apă și generatoarele de hidrogen molecular le permit medicilor și consumatorilor să beneficieze de beneficiile hidrogenului molecular pentru sănătate.

“Au fost raportate efecte în toate organele, acoperind 31 de categorii de afecțiuni care pot fi împărțite în 166 de modele de boli, afecțiuni umane, patologii asociate tratamentelor, și condiții patofiziologice ale plantelor cu o predominanță a bolilor provocate de stresul oxidativ și a bolilor inflamatorii.” Medical Gas Research 2015; 5:12

Metode de administrare a hidrogenului

Există mai multe moduri în care hidrogenul molecular poate fi administrat:

 1. inhalare de hidrogen gazos
 2. consumul de apă cu hidrogen molecular dizolvat
 3. injecții cu soluții saline bogate în hidrogen molecular
 4. picături oculare cu cu soluții saline bogate în hidrogen molecular
 5. baia în apă cu hidrogen molecular dizolvat
 6. creșterea volumului de hidrogen produs de către bacteriile intestinale
 7. tablete care produc hidrogen odată ingerate
 8. aplicare locală

Toate aceste metode au efecte terapeutice.

Dintre metodele de mai sus, cea care s-a dovedit în cercetările de până acum ca fiind cea mai eficientă în majoritatea cazurilor a fost apa cu hidrogem molecular.

Cu toate că apa bogată în hidrogen molecular nu aduce în corp o concentrație atât de mare de hidrogen ca alte metode, este probabil cea mai ușoară metodă și este de asemenea și foarte eficientă. De ce? Probabil din cauză că inhalarea de hidrogen sau producția hidrogenului de către bacteriile din intestin au un caracter continuu (și astfel se ajunge la homeostază), pe când în cazul apei cu hidrogen corpul primește hidrogenul în mod intermitent, ceea ce pare să fie mai eficient.

Există un consens în aces moment că apa cu hidrogen este nu numai cel mai ușor mod de a introduce hidrogen molecular în corp, ci este și cel mai eficient.

Ce e apa bogată în hidrogen

Apa cu hidrogen sau apa bogată în hidrogen (numită și apă îmbogățită cu hidrogen) înseamnă pur și simplu apă obișnuită (H2O) care conține hidrogen (H2) dizolvat. De exemplu, există ape carbogazoase sau băuturi carbogazoase, care conțin dioxid de carbon (CO2) dizolvat. Sau există ape oxigenate, care conțin oxigen (O2) dizolvat. În același fel, putem avea apă care conține hidrogen dizolvat.

Un mod în care ai putea obține apă cu hidrogen este să iei un rezervor de hidrogen și să introduci capătul furtunului care iese din el într-un pahar de apă. Sunt multe alte metode de a obține apă cu hidrogen, dar cel de mai sus te poate ajuta să înțelegi ce e apa cu hidrogen. Este pur și simplu apă care conține hidrogen dizolvat.

Ce înseamnă toate cele de mai sus pentru tine? Cu ce te poate ajuta hidrogenul molecular pe tine, și de unde poți să iei tu hidrogen molecular? Găsești răspunsurile mai jos.

Beneficiile hidrogenului molecular

“Nu este o exagerare să spunem că impactul apei cu hidrogen molecular în medicina terapeutică și preventivă poate fi enorm în viitor” Free Radical Research 2010

De ce hidrogenul molecular (H2) este un Super – antioxidant

Stresul oxidativ cronic a fost identificat ca fiind una dintre cauzele majore ale îmbătrânirii și a bolilor cronice moderne. Toată lumea știe că sunt foarte mulți antioxidanți disponibili. Totuși, aceștia au obținut doar succese limitate în testele medicale. Hidrogenul molecular are anumite avantaje specfice, ceea ce îi face pe cercetători să îl propună ca un nou antioxidant cu aplicații preventive și terapeutice superioare.

Hidrogenul molecular – cel mai bun supliment anti îmbătrânire?

Faci sport de performanță sau pentru întreținere? Hidrogenul molecular (H2) este arma ta secretă.

Sportivii de performanță și oamenii care fac sport de plăcere sau pentru a fi în formă fizică bună sunt supuși unui stres oxidativ mai mare decât oamenii sedentari. Ei sunt de asemenea mai vulnerabili la efectele deshidratării cronice.

În concluzie, fie că lucrezi sau te joci, ești bătrân sau tânăr, sănătos sau bolnav, hidrogenul molecular (H2) oferă tuturor o gamă largă de beneficii importante. Majoritatea suplimentelor au un singur mecanism de acțiune. Apa cu H2 sau tabletele cu H2 au mai multe mecaniseme de acțiune. Există deja o documentație științiifică solidă care dovedește beneficiile sale terapeutice.

Dacă ești interesat să îți optimizezi sănătatea și starea de bine, să te bucuri de mai multă energie și claritate mentală mai mare, și să îți crești performanța atletică, ce mai aștepti? Dă-i corpului tău posibilitatea să se simtă bine și să funcționeze la maximum în mod natural. Alătură-te revoluției H2. Fă ceea ce este dovedit științific că are rezultate. Bea apă infuzată cu hidrogen molecular (H2).

Să vedem acum cum se obține apa cu hidrogen.

Metode de a produce apă cu hidrogen molecular​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sunt mai multe metode de a produce apă cu hidrogen:

Vom publica în curând un articol unde vom da mai multe detalii despre fiecare dintre metodele de mai sus.

Cum poți avea apă ​cu hidrogen molecular (H2) la tine acasă

Cel mai simplu mod de a bea apă cu hidrogen molecular e să îți cumperi un ionizator de apă sau un generator de hidrogen. Ambele produc apă cu hidrogen molecular. Ceea ce diferă între ele este doar că ionizatoarele de apă modifică și pH-ul apei (o fac mai alcalină), iar generatoarele de hidrogen nu modifică pH-ul apei.

Sunt deci două tipuri de apă cu hidrogen molecular pe care cele două feluri de aparate o produc:

Important:

Concentrația hidrogenului dizolvat în apa produsă de diferite modele de ionizatoare de apă diferă foarte mult, de la mai puțin de 0,05 ppm până la peste 2,5 ppm, în funcție de sursa de apă, debitul apei, modelul de aparat și cât de bine curățați sunt electrozii.

​Ionizatoarele de apă au fost proiectate cu zeci de ani înainte să se fi descoperit importanța hidrogenului molecular. De aceea, acestea au fost proiectate și optimizate pentru a obține valori mari de pH, nu concentrații mari de hidrogen.

De obicei, pe o sursă normală de apă și la un debit maxim de curgere a apei, concentrația de hidrogen din apa de la un ionizator de apă este între 0,1 pppm și 0,7 ppm. Atunci când apa este reglată să curgă foarte încet prin aparat, concentrația de hidrogen crește, dar și pH-ul rezultat este mare, ceea ce face gustul apei mai puțin plăcut.

Capacitatea de a produce concentrații mari de hidrogen molecular la nivele rezonabile de pH (sub 9,5), este un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când alegi un ionizator de apă. Caută un model de ionizator care a fost optimizat pentru a produce o concentrație cât mai mare de hidrogen la un pH mai mic de 9,5.

Ionizator de apă sau generator de hidrogen? Apă alcalină sau nu?

Atât ionizatoarele de apă cât și generatoarele de hidrogen produc apă cu hidrogen. Care e diferența între ele? Prima are pH-ul mai mare intre 8 -10, pe când a doua are pH-ul neutru sau ușor alcalin (7-7,5).

Pe care dintre ele ar trebui să o alegi? Am răspuns la întrebarea aceasta pe larg în articolul Ionizator de apă sau generator de hidrogen?

Invalid shortcode parameters

Surse:

https://www.alkaviva.com/benefits-of-hydrogen-water

http://www.molecularhydrogenfoundation.org/how-to-get-the-benefits-of-molecular-hydrogen/

http://www.molecularhydrogenstudies.com/

http://www.molecularhydrogenfoundation.org/frequent-qa/

Când vine vorba de antrenament și fitness suntem cu toții diferiți, dar totuși toți vrem același lucru. Asta e adevărat fie că ai 20 sau 80 de ani, sau că faci aerobic, yoga, Pilates, alergi, faci antrenament cu greutăți sau cross-fit, fie că faci sport de plăcere sau participi la competiții, fie că te antrenezi o dată pe săptămână sau ești profesionist.

Indiferent de abordarea fiecăruia dintre noi, toți vrem o metodă ușoară, simplă și naturală pentru a ne bucura mai mult și a beneficia mai mult de timpul și efortul pe care îl investim în activitățile noastre fizice. Ce-ar fi dacă ar exista o metodă comodă și naturală pentru ca tu să ai mai multă energie și să reduci starea de oboseală, acumularea de acid lactic și stresul oxidativ? O metodă prin care să te recuperezi mai repede, să îți crești performanța și să te poți bucura mai mult de activitatea fizică?

Există un număr în creștere de dovezi științifice credibile care arată că hidrogenul molecular (H2) oferă toate beneficiile de mai sus, și chiar mai mult. Cel mai bun mod de a aduce un aport de hidrogen molecular în corp este să bei apă cu hidrogen molecular (H2) dizolvat. H2 a atras atentia oamenilor de știință cam acum 10 ani. De atunci au fost publicate peste 500 de cercetări care arată că hidrogenul are beneficii terapeutice în 150 de modele de boli și probleme de sănătate care afectează toate organele. Un număr din ce în ce mai mare dintre aceste studii  au dovedit că hidrogenul molecular (H2) oferă beneficii semnificative pentru performanța sportivă și pentru antrenamentele de rutină. 

Ce anume face ca sportul, activitățile fizice și antrenamentul să fie grele? 

Fie că mergi pe jos ca să te menții în formă, sau că te antrenezi pentru olimpiadă, răspunsul este același. Logic, orice activitate sau antrenament mai intense decât starea de repaus cresc imediat nevoia corpului de energie și oxigen pentru a putea susține activitatea respectivă. Orice activitate care este mai intensă decât nivelul de activitate cu care corpul tău este obișnuit induce un stres în corp și cauzează o cascadă de efecte.  

Nivelul crescut de oxigen produce o cantitate mai mare de radicali liberi dăunători, care cauzează stres oxidativ. Stresul oxidativ îți atacă celulele fără ca tu să realizezi, ceea ce duce la pierderea vitalității celulelor și la moartea acestora, cauzând degradarea mușchilor, slăbiciune, oboseală și inflamație.(1-3) Aceasta este în special adevărat în cazul stresului oxidativ indus de antrenament fizic. 

Dacă activitatea ta este suficient de intensă, vei folosi energia disponibilă sub formă de ATP (adenozin trifosfat) și corpul tău va arde glicogen. Când se întâmplă asta vei simți arsuri musculare cauzate de acumularea de acid lactic, ceea ce duce la oboseală și probabil febră musculară. Toate acestea îți scad anduranța, îți reduc performanța, îți scad rezultatele și îți reduc plăcerea de a face sport. 

Hidrogenul molecular (H2) îți crește nivelul de energie

ATP (Adenozin Trifosfat) este combustibilul folosit în celule pentru toate activitățile corpului. Mâncarea pe care o mâncăm și oxigenul pe care îl respirăm creează ATP în mitocondrii, furnizând energie fiecărei celule și astfel tuturor activităților noastre. Cu toate acestea, corpul produce radicali liberi în fiecare moment din oxigenul pe care îl respirăm. Este pur și simplu un dat al metabolismului aerobic.

Radicalii liberi, în special radicalii care conțin oxigen, deteriorează mitocondriile. Atunci când mitocondriile afectate nu pot produce cantitatea necesară de ATP, corpul începe să consume glicogenul depozitat. Depozitele de glicogen se găsesc în special în ficat, dar și în mușchi, și sunt folosite pentru a stoca energie. 

Un număr crescător de cercetări arată că apa infuzată cu hidrogen îmbunătățește funcțiile mitocondriilor, crește cantitatea de ATP produsă și este posibil să inducă biogeneza mitocondriilor. (4)

H2 este cea mai mică moleculă din univers și din această cauză trece rapid prin membranele celulare și neutralizează radicalii liberi dăunători. Proprietățile sale protectoare permit mitocondriilor să producă nivele optime de ATP, dându-ți ție mai multă energie.

Atunci când trebui să faci efort mare și treci de la consumul de ATP la cel de glicogen, așa cum ni se întâmplă tuturor uneori în timpul antrenamentului, cercetările arată că H2 poate sprijini creșterea cantității de glicogen stocat în ficat. (4) 

Cercetarea și-a spus cuvântul. Băutul apei cu hidrogen molecular (H2) crește nivelul de energie prin creșterea producției de ATP, în timp de ce depozitele mai mari de glicogen ajută la reducerea oboselii și a degradării musculare. Folosește hidrogenul pentru ca să mergi mai departe și să fii mai puternic.

H2 reduce acumularea de acid lactic

De fiecare dată când corpul tău începe să ardă glicogen stocat, începe să se producă acid lactic.  

Acumularea de acid lactic duce la oboseală accentuată, febră musculară și recuperare mai lentă. Acidoza metabolică indusă de antrenament este des întâlnită la unele persoane foarte active și la mulți dintre sportivii de performanță. Este un alt efect tăcut, care apare fără ca tu să fii conștient. Dacă ai acidoză tu nu știi, doar că observi și simți că nu mai ești capabil de aceleași performanțe.

Un studiu recent a arătat că apa bogată în hidrogen molecular (H2) poate influența performanța sportivă la sportivii de performanță. Atât oboseala musculară cât și nivelul de acid lactic din sânge au scăzut în grupul de control de sportivi de înaltă performanță atunci când aceștia au consumat apă bogată în hidrogen înainte de a începe antrenamente intense controlate de protocoale stricte de testare. (5)

Un studiu similar a descoperit că apa infuzată cu H2 a avut un efect benefic asupra niveluli maxim de efort perceput și acumulării de acid lactic la viteze maxime de alergare în timpul antrenamentelor intense. Chiar dacă mecanismul exact de funcționare nu a fost identificat, studiul concluzionează “…apa bogată în hidrogen scade nivelul de stres fizic în timpul antrenamentelor foarte intense…”.(6)

Un citat dintr-unul dintre multele cercetări publicate pe acest subiect spune succint: 

“Hidratarea adecvată cu apă bogată în hidrogen înainte de antrenament a scăzut nivelul de acid lactic din sânge și a redus efectul de degradare indusă de efort a capacității de funcțonare a muschilor.”Kosuke Aoki, et al Medical Gas Research, 2012

Hidrogenul molecular (H2) te protejează împotriva stresului oxidativ

Orice creștere a nivelului de activitate peste nivelul la care ești obișnuit duce la un nivel crescut de stres oxidativ. Activitățile fizice intense sau cu care nu ești obișnuit desfășurate într-o perioadă scurtă de timp (de ex. competiții sportive, interval training, weekend warriors) cauzează nivele crescute de stres oxidativ și acumularea de acid lactic (acidoză metabolică indusă de efort). Aceasta duce la simptome de supraantrenament ca oboseala accentuată, febră musculară, microrupturi ale fibrelor musculare, și inflamație. Stresul oxidativ sub orice formă, și oricum ai ajunge la el, nu este bun.

Oamenii de știință au descoperit demult că hidrogenul molecular (H2) neutralizează rapid radicalii liberi, în mod specific radicalul hidroxil (*OH–) și ionul pozitiv de oxigen (0+).(7-9) De o importanță deosebită este faptul că H2 pare să țintească în mod seletiv radicalul hidroxil care este cel mai dăunător pentru celule. Alți radicali liberi, (de ex. radicalul liber oxid nitric NO) sunt de fapt importanți pentru fiziologia și homeostaza celulei. (7,8) Spre deosebire a alți antioxidanți “non-selectivi”, hidrogenul molecular (H2) nu neutralizează radicalii liberi folositori, ceea ce îl face să fie un antioxidant fără egal.

Hidrogenul molecular (H2) scade timpul de recuperare și accelerează vindecarea 

Recuperarea după efort sau antrenamet are multe aspecte și cuprinde mai mult decât refacerea musculară. Recuperarea (așa cum îi spun sportivii) implică echilibru chimic și hormonal, refacerea sistemuli nervos, starea de spirit, și altele. Uneori apare o întindere a mușchilor sau a ligamentelor. O recuperare corectă trebuie să acopere multe aspecte.

Cercetările au descoperit că H2 este benefic în tratarea leziunilor și afecțiunilor care au legătură cu stresul oxidativ și inflamația, și în tratarea leziunilor țesuturilor moi apărute în timpul practicării sportului. (10). S-a dovedit că hidrogenul ajută la menținerea homeostazei enzimelor incluzând glutationul, superoxid dismutaza, catalaza și altele. (4). Hidrogenul a demonstrat capacitatea de a îmbunătăți semnalizarea celulară (procesele de comunicare din interiorul celulelor), un proces critic pentru funcționarea creierului și funcțiile neurologice. (4,13). Aceste proprietăți fac din apa cu hidrogen mult mai mult decât o simplă băutură folosită doar pentru refacerea mușchilor.

H2 îți îmbunătățește hidratarea

Atunci când hidrogenul molecular neutralizează radicalul hidroxil și radicalii de oxigen, singurul lucru care rămâne în celulă în urma acestei reacții este apa, ceea ce i-a făcut pe percetători să tragă concluzia că H2 îmbunătățește hidratarea celulară, de asemenea. Aceasta explică de ce nici un studiu publicat nu a descoperit vreun efect negativ al consumului de apă cu hidrogen dizolvat.

Soluția H2

Hidrogenul e sigur și e 100% natural. Cercetările arată că hidrogenul molecular este benefic în atât de multe dintre problemele care ne împiedică să ne bucurăm mai mult de sport, să obținem rezultate sportive mai bune, și să avem o formă fizică mai bună.

Hidrogenul este eficient, de asemena, într-o gamă largă de afecțiuni provocate de stresul oxidativ, nu numai cele provocate de activități fizice intense sau sport. De fapt, majoritatea cercetărilor despre hidrogenul molecular este concentrată pe efectul acestuia în bolile cronice cauzate de oxidare.

Studiile arată că apa cu H2 dizolvat are un impact pozitiv în boli care au legătură cu procesul oxidativ, cum ar fi sindromul metabolic, diabetul, și chiar efectele secundare ale tratamentelor anticancer. (11,12) Mai mult, apa cu hidrogen este ușor de obținut și accesibilă ca preț. 

[krioft_oc_shortcode ids=”144,73″]

De unde pot obține hidrogen molecular (H2)?

Apa cu hidrogen (H2) dizolvat este produsă de

 1. Ionizatoare de apă sau generatoare de hidrogen conectate la rețeaua de apă,
 2. ​Diferite forme ale magneziului incluse în filtre de apă speciale, cum sunt ionizatoarele de apă non electrice
 3. ​Diferite forme de magneziu plasate în apă pentru a crea H2 prin reacție chimică (Magneziu metalic sau fumarat de magneziu sub formă de tablete, pulberi sau stick-uri).

Primele două metode de mai sus le poți găsi în magazinul Wellnessist

Pentru o listă a studiilor științifice despre hidrogen molecular ​vom publica în curând o pagină specială dedicată.  Până atunci le poți găsi aici.

Referințe:

1. Djordjevic D, Cubrilo D, Macura M, Barudzic N, Djuric D, Jakovljevic V. The influence of training status on oxidative stress in young male handball players. Mol Cell Biochem. 2011;351(1–2):251–259.

2. Tanskanen M, Atalay M, Uusitalo A. Altered oxidative stress in overtrained athletes. J Sports Sci.2010;28(3):309–317. doi: 10.1080/02640410903473844.

3. Jackson MJ. Muscle damage during exercise: possible role of free radicals and protective effect of vitamin E. Proc Nutr Soc. 1987;46(1):77–80. doi: 10.1079/PNS19870010.

4. T. Lebarron The Actions of Molecular Hydrogen in the Body, MHI, March 4, 2013

5. Pilot study: Effects of drinking hydrogen-rich water on muscle fatigue caused by acute exercise in elite athletes. Med Gas Res. 2012 Jul 12;2:12. doi: 10.1186/2045-9912-2-12.

6. Ostojic SM, Stojanovic MD. Hydrogen-rich water affected blood alkalinity in physically active men. Res Sports Med 2014; 22: 49–60

7. Ohsawa I, Ishikawa M, Takahashi K, Watanabe M, Nishimaki K, Yamagata K, Katsura K, Katayama Y, Asoh S, Ohta S. Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively reducing cytotoxic oxygen radicals. Nat Med. 2007;13(6):688–694. doi: 10.1038/nm1577.

8. Kosuke Aoki, Atsunori Nakao, Takako Adachi, Yasushi Matsui, and Shumpei Miyakawa Hong Y, Chen S, Zhang JM. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. J Int Med Res 2010; 38: 1893–1903

9. Hong Y, Chen S, Zhang JM. Hydrogen as a selective antioxidant: a review of clinical and experimental studies. J Int Med Res 2010; 38: 1893–1903

10. Ostojic SM, Stojanovic MD, Hoffman JR. Effectiveness of molecular hydrogen in the management of musculotendinous injuries. Med Sci Sport Exerc 2014; 46: S156–S157

11. Huang CS, Kawamura T, Toyoda Y, Nakao A. Recent advances in hydrogen research as a therapeutic medical gas. Free Radical Res 2010;44(9):971–982

12. Ohta S, Nakao A, Ohno K. The 2011 Medical Molecular Hydrogen Symposium: An inaugural symposium of the journal Medical Gas Research. Med Gas Res 2011;1(1):10.

13. Kenji Dohi, Brian C. Kraemer, Michelle A. Erickson, Pamela J. McMillan, Andrej Kovac, Zuzana Flach bartova, Kim M. Hansen, Gul N. Shah, Nader Sheibani, Therese Salameh, and William A. Banks. Molecular Hydrogen in Drinking Water Protects against Neurodegenerative Changes Induced by Traumatic Brain Injury, Injury PLoS One. 2014 Sep 24;9(9):e108034.

Surse:

http://alkavivanews.com/up-your-game-with-h2/

Ce este un generator de apă hidrogenată

Un generator de apă hidrogenată este un aparat care produce apă hidrogenată, adică apă cu hidrogen molecular dizolvat. Despre ce este apa hidrogenată și beneficiile ei am vorbit pe larg în articolul Apa hidrogenată și beneficiile ei pentru sănătatea ta.

De ce a apărut generatorul de apă hidrogenată

În ultimii zece ani, a fost făcute peste 600 de studii care au arătat eficiența terapiei cu hidrogen în tratamentul unui număr mare de boli.

Generatoarele de apă hidrogenată au apărut pentru că oamenii au căutat să găsească diverse variante prin care să producă apă hidrogenată, și să testeze dacă există diferențe între apele cu hidrogen obținute în moduri diferite. Alături de ionizatoarele de apă, care sunt deja consacrate și cunoscute de câteva zeci de ani deja, generatoarele de apă hidrogenată încep să devină din ce în ce mai cunoscute și folosite în ultimii ani.

Tehnologia unui generator de apă hidrogenată

Generatoarele de apă hidrogenată produc hidrogen dizolvat în apă prin electroliză, la fel ca ionizatoarele de apă. Camera de electroliză a unui generator apă hidrogenată este însă diferită de cea a unui ionizator.

Tehnologia pentru camera de electroliză a generatoarelor de hidrogen provine de la bateriile cu hidrogen pentru industria auto, doar că este folosită nu pentru a produce curent electric plecând de la hidrogen, ci pentru a produce hidrogen plecând de la curent electric și apă.

Dacă la un ionizator de apă în camera de electroliză între electrozi există membrane schimbătoare de electroni, la un generator apă hidrogenată în camera de electroliză există membrane schimbătoare de protoni.

Celula de electroliză a unui generator de apă hidrogenată este compusă din:

Schema unei camere de electroliză dintr-un generator apă hidrogenată.

rndimg01 1

Una dintre caracteristicile celulelor de electroliză ale generatoarelor de apă hidrogenată este că unele modele au o durată de viață limitată, cel puțin la acest moment. În funcție de model și de tipul de aparat, o cameră de electroliză de generator de apă hidrogenată poate dura:

Tipuri de generator de apă hidrogenată

Generator apă hidrogenată conectat la rețeaua de apă

Generator de apă hidrogenată conectat la rețeaua de apă IonPia H2

Acesta este un tip de generator de apă hidrogenată care se leagă la rețeaua de apă și produce apă cu hidrogen instantaneu, atunci când este pornit. Nu este nevoie să aștepți, doar pornești aparatul și apa hidrogenată începe să curgă.

​Unele modele de generator de apă hidrogenată conectate la rețea au filtre încorporate, pentru a filtra apa de contaminanți înainte de a introduce hidrogen în ea. Altele nu au filtre, dar poți să conectezi un filtru extern înainte de ele dacă dorești.​

Generator apă hidrogenată portabil

generator de apa hidrogenata portabil w1

Acesta este un tip de generator apă hidrogenată de dimensiuni mici, pe care poți să îl iei cu tine cu ușurință la birou, la sala de sport sau în călătorii. Funcționează de obicei pe bază de acumulator reîncărcabil.

Este compus dintr-un corp mic, care conține camera de electroliză și bateria și un recipient în care se pune apa care urmează să fie îmbogățită cu hidrogen. La alte modele celula de electroliza si recipientul sunt conectate între ele.

După ce pui apă în recipient apeși pe un buton și generatorul începe să producă hidrogen, care se dizolvă în apă. Trebuie să aștepți 3-5 minute cât durează un ciclu de funcționare, după care aparatul se oprește automat și tu poți să bei apa hidrogenată proaspăt produsă.

După câteva folosiri (5-10), trebuie să conectezi aparatul la priză, ca să își reîncarce acumulatorul.

​Unele modele îți permit chiar să montezi în loc de recipientul lor un bidon de plastic sau o sticlă cu filet. Astfel nu trebuie să porți cu tine decât corpul generatorului de hidrogen. Sticle găsești ușor oriunde. Iată cum arată un generator de hidrogen cu sticla montată.

Generator de apă hidrogenată portabil

Generator de apă hidrogenată portabil

Generator apă hidrogenată tip Spa

Este o variantă de generator de hidrogen portabil, care este destinat să producă apă cu hidrogen pentru uz extern, pe care o poți folosi pentru a te spăla pe față sau chiar pe tot corpul.

green slide05 1

​Există inclusiv variante pe care le poți introduce în apa din cada în care faci baie pentru a transforma apa din cadă în apă hidrogenată.

Generator apă hidrogenată de tip pulverizator

Vrei să ai la tine un mic recipient cu apă hidrogenată cu care să îți împrospătezi din când în când fața? Există o variantă de generator de apă hidrogenată și pentru asta. E un generator de apă hidrogenată portabil de mici dimensiuni, cu un recipient mic si cu pulverizator încorporat

hydro come04 1

Asemănări și deosebiri între un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă

Generatoarele de hidrogen sunt unul dintre modurile în care se poate obține hidrogen dizolvat în apă, așa cum sunt și ionizatoarele de apă. Există asemănări și diferențe între generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă, și le vom discuta în continuare.

Asemănarea dintre un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă am arătat-o deja: ambele fac electroliza apei, și în acest proces apare o cantitate de hidrogen în apă.

Deosebirea dintre un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă este că generatorul de apă hidrogenată nu schimbă pH-ul apei. Generatorul de apă hidrogenată produce apă ionizată și hidrogenată, dar nu produce apă alcalină.

Pentru mai multa claritate, vezi în tabelul de mai jos:

 ​Generator apă hidrogenată​Ionizator de apă
​pH​Neutru (7-7,5)​Alcalin (7,5 – 11)
​ORP​Negativ (-1 – -600 mV)​Negativ (-1 – -800 mV)
​H2 dizolvat​DaDa (cantitatea depinde mult de model)

În concluzie:

Un ionizator de apă produce apă: alcalină, ionizată negativ, și cu hidrogen dizolvat. Cantitatea de hidrogen dizolvat produsă de un ionizator de apă diferă foarte mult de la model la model însă. Dacă alegi un ionizator de apă, asigură-te că alegi unul optimizat să producă o cantitate cât mai mare de hidrogen dizolvat. Proba cu bricheta, despre care poți afla mai multe in articolul Întrebări frecvente despre terapia cu hidrogen molecular, nu este relevantă pentru cantitatea de hidrogen dizolvat.

Un generator de apă hidrogenată produce apă: ionizată negativ și cu hidrogen dizolvat. Generatoarele de apă hidrogenată produc de obicei cantități bune de hidrogen dizolvat în apă, deoarece camera lor de electroliză este special proiectată pentru asta.

O altă deosebire dintre un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă este că generatorul de apă hidrogenată poate produce hidrogen dizolvat în apă chiar și dintr-o apă purificată prin osmoză inversă, deci care aproape că nu mai are săruri dizolvate în ea. Ionizatoarele de apă au nevoie de o apă cu un conținut de săruri suficient de mare pentru a face ionizarea apei.

Generator de apă hidrogenată sau ionizator de apă? Ce să aleg?

Răspunsul este nuanțat și depinde de preferințele tale. Dacă ceea ce te interesează în principal este apa hidrogenată, poți să iei oricare dintre cele două tipuri de aparat (dacă te asiguri că ionizatorul pe care îl cumperi este proiectat să producă o cantitate de hidrogen dizolvat comparabilă cu cea produsă de un generator de apă hidrogenată, ceea ce nu orice model de ionizator poate).

Dacă pe lângă apă cu hidrogen mai vrei să iei în calcul și alte elemente atunci când alegi, îți recomand să citești articolul Ionizator de apă? Generator de hidrogen? Tu decizi.

Unde găsesc generatoare de apă hidrogenată?

Mă bucur că ai întrebat. Poți găsi generatoare de apă hidrogenată de calitate în magazinul Wellnessist.

Pentru orice întrebări mai ai în legătură cu generatoarele de apă hidrogenată sau ionizatoarele de apă, contactează-ne. Consultanții noștri sunt prietenoși, pricepuți, și te vor ajuta cu orice informații ai nevoie.

[krioft_oc_shortcode ids=”144,73″]

​Hidrogenul molecular ar putea fi ultima mare descoperire în biomedicină, cu peste 300 de studii care arată efectele benefice ale acestui nou agent publicate în ultimul deceniu. Profesor Sergej M. Ostojic, MD, PhD​

Cum ar fi dacă ar exista o metodă naturală de a reduce durerea și inflamația? De a crește energia, funcțiile cognitive, performanța sportivă și recuperarea? De a neutraliza radicalii liberi dăunători și de a sprijini producția de enzime și antioxidanți a corpului? Și de asemenea de a hidrata celulele și a sprijini sănătatea și bunăstarea întregului corp?

Omenii de știință au descoperit că apa hidrogenată (apa cu hidrogen molecular dizolvat) are toate aceste proprietăți și chiar mai mult. Hidrogenul molecular a devenit o zonă importantă în cercetarea științifică medicală.

În ultimii ani tot mai mulți oameni consumă apă alcalină sau apă alcalină ionizată și se bucură de beneficiile ei. Totuși, până acum câțiva ani nu se știa că unul dintre elementele care face ca apa alcalină ionizată să aibă proprietăți benefice este faptul că aceasta este și hidrogenată, (conține hidrogen molecular dizolvat).

Hidrogenul – unul din elementele vindecătoare din apele tămăduitoare

În întreaga lume sunt surse de apă binecunoscute care au proprietăți vindecătoare sau curative. Cercetătorii au descoperit recent hidrogen molecular (H2) în mostre de apă de la Nordenau (Germania), Tlacote (Mexic) și Hita Tenryosui, Japonia.

Existența hidrogenului molecular dizolvat (H2) în aceste izvoare (și în altele) ar putea fi rezultatul reacției apei cu mineralele alcaline din pământ, sau ar putea să fie produs de către anumite bacterii și alge producătoare de hidrogen. Indiferent de sursa hidrogenului, cercetările asupra hidrogenului molecular (H2) și a beneficiilor lui par să explice proprietățile terapeutice ale acestor ape hidrogenate.

Ce este hidrogenul molecular?

Hidrogenul este cel mai ușor și mai simplu element din Sistemul Periodic al Elementelor, și primul care apare în acest tabel. Hidrogenul molecular (H2) este de asemenea cea mai mică moleculă, formată doar din doi electroni și doi protoni. Din cauza dimensiunii lui foarte mici, hidrogenul este capabil să intre inclusiv în structurile sub-celulare cum ar fi mitocondriile, ceea ce îl face extrem de biodisponibil. Poate chiar să treacă prin bariera sânge-creier. Este incolor, inodor, nemetalic, netoxic și insipid.

Cercetările în domeniul hidrogenului molecular

Cercetările despre beneficiile pentru sănătate ale hidrogenului molecular (H2) au avansat rapid în ultimii ani grație studiilor făcute de cercetători de pe tot globul. Au fost publicate peste 600 de articole științifice despre impactul hidrogenului molecular (H2) asupra celulelor uname, animale sau izolate.

Aceste cercetări au descoperit că hidrogenul molecular (H2) reglează peste 200 de biomolecule ​și aduce îmbunătățiri în 166 de afecțiuni și modele de afecțiuni, care afectează aproape toate organele din corpul uman.

Hidrogenul molecular (H2) acționează asupra metabolismului uman în trei zone principale:

Hidrogenul molecular este sigur și natural

Hidrogenul molecular (H2) nu este o substanță străină corpului, așa cum este un medicament. Corpul tău produce mici cantități de H2 de către bacteriile din tractul digestiv care digeră fibrele vegetale, hidrogen care difuzează apoi în sânge.

Cercetările arată că introducerea în corp de hidrogen molecular în concentrații mai mari decât poate acesta produce este cu mult mai eficientă. De fapt, ingerarea de apă hidrogenată a fost folosită în majoritatea studiilor făcute și este cel mai eficient mod în care hidrogenul își aduce efectele benefice puternice în corp.

Cercetările legate de hidrogen (H2) trec rapid de la teorie la aplicații practice. Ionizatoarele de apă și generatoarele de apă hidrogenată le permit medicilor și consumatorilor să beneficieze de beneficiile hidrogenului molecular pentru sănătate.

“Au fost raportate efecte în toate organele, acoperind 31 de categorii de afecțiuni care pot fi împărțite în 166 de modele de boli, afecțiuni umane, patologii asociate tratamentelor, și condiții patofiziologice ale plantelor cu o predominanță a bolilor provocate de stresul oxidativ și a bolilor inflamatorii.” Medical Gas Research 2015; 5:12

Metode de administrare a hidrogenului

Există mai multe moduri în care hidrogenul molecular poate fi administrat:

 1. inhalare de hidrogen gazos
 2. consumul de apă hidrogenată (apă cu hidrogen molecular dizolvat)
 3. injecții cu soluții saline bogate în hidrogen molecular
 4. picături oculare cu cu soluții saline bogate în hidrogen molecular
 5. baia în apă hidrogenată
 6. creșterea volumului de hidrogen produs de către bacteriile intestinale
 7. tablete care produc hidrogen după ingerare
 8. aplicare locală

Toate aceste metode au efecte terapeutice.

Dintre metodele de mai sus, cea care s-a dovedit în cercetările de până acum ca fiind cea mai eficientă în majoritatea cazurilor a fost apa hidrogenată.

Cu toate că apa hidrogenată nu aduce în corp o concentrație atât de mare de hidrogen ca alte metode, este probabil cea mai ușoară metodă și este de asemenea și foarte eficientă. De ce? Probabil din cauză că inhalarea de hidrogen sau producția hidrogenului de către bacteriile din intestin au un caracter continuu (și astfel se ajunge la homeostază), pe când în cazul apei hidrogenate corpul primește hidrogenul în mod intermitent, ceea ce pare să fie mai eficient.

Există un consens în aces moment că apa hidrogenată este nu numai cel mai ușor mod de a introduce hidrogen molecular în corp, ci este și cel mai eficient.

Ce este apa hidrogenată

Apa hidrogenată sau apa bogată în hidrogen (numită și apă îmbogățită cu hidrogen) înseamnă pur și simplu apă obișnuită (H2O) care conține hidrogen (H2) dizolvat. De exemplu, există ape carbogazoase sau băuturi carbogazoase, care conțin dioxid de carbon (CO2) dizolvat. Sau există ape oxigenate, care conțin oxigen (O2) dizolvat. În același fel, putem avea apă care conține hidrogen dizolvat.

Un mod în care ai putea obține apă hidrogenată este să iei un rezervor de hidrogen și să introduci capătul furtunului care iese din el într-un pahar de apă. Sunt multe alte metode de a obține apă hidrogenată, dar cel de mai sus te poate ajuta să înțelegi ce e apa cu hidrogen. Este pur și simplu apă care conține hidrogen dizolvat.

Ce înseamnă toate cele de mai sus pentru tine? Cu ce te poate ajuta apa hidrogenată pe tine, și de unde poți să o iei tu? Găsești răspunsurile mai jos.

Beneficiile hidrogenului molecular

“Nu este o exagerare să spunem că impactul apei hidrogenate în medicina terapeutică și preventivă poate fi enorm în viitor” Free Radical Research 2010

De ce hidrogenul molecular (H2) este un Super – antioxidant

Stresul oxidativ cronic a fost identificat ca fiind una dintre cauzele majore ale îmbătrânirii și a bolilor cronice moderne. Toată lumea știe că sunt foarte mulți antioxidanți disponibili. Totuși, aceștia au obținut doar succese limitate în testele medicale. Hidrogenul molecular are anumite avantaje specfice, ceea ce îi face pe cercetători să îl propună ca un nou antioxidant cu aplicații preventive și terapeutice superioare.

Hidrogenul molecular – poate cel mai bun supliment anti îmbătrânire

Apa hidrogenată: arma ta secretă dacă ești sportiv

Sportivii de performanță și oamenii care fac sport de plăcere sau pentru a fi în formă fizică bună sunt supuși unui stres oxidativ mai mare decât oamenii sedentari. Ei sunt de asemenea mai vulnerabili la efectele deshidratării cronice.

În concluzie, fie că lucrezi sau te joci, ești bătrân sau tânăr, sănătos sau bolnav, hidrogenul molecular (H2) oferă tuturor o gamă largă de beneficii importante. Majoritatea suplimentelor au un singur mecanism de acțiune. Apa hidrogenată sau tabletele cu H2 au mai multe mecanisme de acțiune. Există deja o documentație științiifică solidă care dovedește beneficiile sale terapeutice.

Dacă ești interesat să îți optimizezi sănătatea și starea de bine, să te bucuri de mai multă energie și claritate mentală mai mare, și să îți crești performanța atletică, ce mai aștepti? Dă-i corpului tău posibilitatea să se simtă bine și să funcționeze la maximum în mod natural. Alătură-te revoluției H2. Fă ceea ce este dovedit științific că are rezultate. Bea apă hidrogenată.

Să vedem acum cum se obține apa hidrogenată.

Metode de a produce apă hidrogenată

Sunt mai multe metode de a produce apă cu hidrogen:

Cum poți avea apă ​hidrogenată la tine acasă

Cel mai simplu mod de a bea apă hidrogenată molecular e să îți cumperi un ionizator de apă sau un generator de apă hidrogenată. Ambele produc apă cu hidrogen molecular dizolvat. Ceea ce diferă între ele este doar că ionizatoarele de apă modifică și pH-ul apei (o fac mai alcalină), iar generatoarele de apă hidrogenată nu modifică pH-ul apei.

Sunt deci două tipuri de apă hidrogenată pe care cele două feluri de aparate o produc:

Important:

Concentrația hidrogenului dizolvat în apa produsă de diferite modele de ionizatoare de apă diferă foarte mult, de la mai puțin de 0,05 ppm până la peste 2,5 ppm, în funcție de sursa de apă, debitul apei, modelul de aparat și cât de bine curățați sunt electrozii.

​Ionizatoarele de apă au fost proiectate cu zeci de ani înainte să se fi descoperit importanța hidrogenului molecular. De aceea, acestea au fost proiectate și optimizate pentru a obține valori mari de pH, nu concentrații mari de hidrogen.

De obicei, pe o sursă normală de apă și la un debit maxim de curgere a apei, concentrația de hidrogen din apa de la un ionizator de apă este între 0,1 ppm și 0,7 ppm. Atunci când apa este reglată să curgă foarte încet prin aparat, concentrația de hidrogen crește, dar și pH-ul rezultat este mare, ceea ce face gustul apei mai puțin plăcut.

Capacitatea de a produce concentrații mari de hidrogen molecular la nivele rezonabile de pH (sub 9,5), este un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când alegi un ionizator de apă. Caută un model de ionizator care a fost optimizat pentru a produce o concentrație cât mai mare de hidrogen la un pH mai mic de 9,5.

Ionizator de apă sau generator de apă hidrogenată? Apă alcalină sau nu?

Atât ionizatoarele de apă cât și generatoarele de apă hidrogenată produc apă hidrogenată. Care e diferența între ele? Prima are pH-ul mai mare intre 8 -10, pe când a doua are pH-ul neutru sau ușor alcalin (7-7,5).

Pe care dintre ele ar trebui să o alegi? Am răspuns la întrebarea aceasta pe larg în articolul Ionizator de apă sau generator de apă hidrogenată?

Surse:

https://www.alkaviva.com/benefits-of-hydrogen-water

http://www.molecularhydrogenfoundation.org/how-to-get-the-benefits-of-molecular-hydrogen/

http://www.molecularhydrogenfoundation.org/frequent-qa/

[krioft_oc_shortcode ids=”144,73″]

​Ai aflat despre beneficiile terapiei cu apă cu hidrogen molecular, dar mai ai încă întrebări? Am răspuns la cele mai frecvente întrebări mai jos. Dacă ai și alte întrebări, scrie-le într-un comentariu la acest articol și îți vom răspunde.

Este hidrogenul sigur?

Da. Hidrogenul gazos s-a dovedit a fi foarte sigur în concentrații de sute de ori mai mari decât cele în care este folosit în terapie. Iată câteva exemple:

Siguranța hidrogenului a fost prima dată dovedită la sfârșitul anilor 1800, când hidrogenul era folosit pentru a localiza rănile provocate în intestine prin împușcare. Rapoartele au arătat că nu există efecte toxice su uritații nici măcar în cele mai sensibile țesuturi.

Un alt exemplu bun al siguranței hidrogenului este că hidrogenul este folosit (în concentrații foarte mari) în scufundările la mare adâncime începând cu anul 1943, pentru a preveni starea de rău provocată de decompresie. Studiile au arătat că nu există efecte toxice ale hidrogenului, chiar la concentrații și presiuni ridicate (98,87% H2 și 1,26% O2 la 19,1 atm.).

Mai mult, hidrogenul gazos este un element prezent în mod natural în corp, deoarece după o masă bogată în fibre bacteriile intestinale pot produce litri de hidrogen zilnic. Acesta este un alt beneficiu al consumului de fructe și legume. 

Pe scurt, hidrogenul este un element normal în corpul nostru, spre deosebire de o substanță străină și necunoscută corpului care poate fi produsă doar în laborator.

Hidrogenul dizolvat în apă este același lucru cu hidrogenul gazos din apă?

Modul în care hidrogenul se găsește în apă înfluențează stabilitatea lui și viteza cu care el iese din apă și se disipă în aer. Hidrogenul poate exista în apă ca:

Important: nu e suficient să introduci hidrogen gazos în apă ca să obții o apă terapeutică. Hidrogenul trebuie să fie dizolvat în apă. Dacă hidrogenul este doar sub formă de bule gazoase, el va ieși din apă imediat și se va disipa în atmosferă, iar apa pe care o vei bea nu avea hidrogen aproape deloc. 

Proba cu bricheta

Un exemplu excelent de hidrogen nedizolvat poate fi văzut la așa numita “probă cu bricheta”, în care o flacără este ținută aproape de ieșirea de apă alcalină a unui ioinzator de apă. Se aude un sunet ca un pârâit și se pot vedea mici scântei deoarece hidrogenul care iese din apă se aprinde.

Problema e că hidrogenul care se aprinde este doar hidrogenul nedizolvat în apă, care se evaporă imediat în aer, și deci nu îți oferă nici o valoare terapeutică.

Deci, sunetul ca un pârâit, ca niște mici pocnituri care se aude la testul cu bricheta arată doar că a fost produs hidrogen prin electroliză, dar cantitatea dizolvată în apă s-ar putea să fie sub nivelul terapeutic.

“Apa lăptoasă” și bulele de gaz

Hidrogenul nedizolvat poate de asemenea să fie observat uneori la unele ionizatoare de apă atunci când apa arată “lăptoasă” sau “cețoasă” din cauza bulelor mari de hidrogen gazos. Deci, doar pentru că o apă arată lăptoasă sau pentru că vezi multe bule în apă asta nu înseamnă că apa are o concentrație mare de hidrogen molecular. De fapt, concentrația de hidrogen molecular dizolvat poate chiar să fie sub nivelul detectabil sau terapeutic. 

Ionizatoare de apă au fost concepute cu zeci de ani înainte ca importanța hidrogenului să fie cunoscută. De aceea ele au fost proiectate să producă apă alcalină și nu apă cu hidrogen dizolvat. De fapt, unele ionizatoare pot produce apă cu alcalinitate foarte mare, dar fără cantități detectabile de hidrogen.

Alte ionizatoare de apă pot produce un nivel bun de hidrogen atunci când electrozii și conductele lor sunt curate, dar după ce apar depuneri de săruri în interiorul lor, concentrația de hidrogen poate scădea sub nivelul detectabil. Durata până când apar aceste depuneri poate fi de câteva zile, săptămâni sau luni, în funcție de sursa de apă și de cât de folosit este ioinzatorul. 

Aceasta subliniază cât de importantă este curățarea regulată a ionizatorului, și performanța sistemului de autocurățare al acestuia. Fiecare tip de ionizator are o perioadă recomandată la care curățarea manuală trebuie făcută. Cu cât sistemul de autocurățare al ionizatorului este mai avansat, cu atât curățarea trebuie făcută mai rar.

În concluzie, din toată cantitatea de hidrogen molecular produsă de un ionizator, cea care contează pentru tine e doar cantitatea de hidrogen dizolvat. Cu cât cantitatea de hidrogen dizolvat este mai mare în raport cu cantitatea totală de hidrogen produsă de către aparat, cu atât mai eficient este aparatul respectiv. Astfel, dacă un sistem (ionizator de apă, generator de hidrogen) ar fi perfect optimizat nu ar trebui să vezi bule de hidrogen în apă sau să auzi sunete la testul cu bricheta.

Prezența bulelor și a sunetului la testul cu bricheta nu înseamnă că apa conține o concentrație mare de hidrogen. De asemenea, nu înseamnă nici că apa nu conține hidrogen sau conține o concentrație mică. Pur și simplu aceste simptome nu spun nimic despre cât hidrogen este dizolvat în apă, ceea ce e singurul lucru care contează pentru tine.

Câtă apă cu hidrogen are trebui să bei ca să obții beneficii pentru sănătate? 

Aceasta este întrebarea pe care și-o pun și cercetătorii și este încă în curs de investigare. În studiile făcute până acum pe oameni și pe animale s-au folosit doze între 0,5 și 1,6 mg de hidrogen pe zi, iar aceste doze au arătat beneficii semnificative statistic.

Dacă apa ta are o concentrație de hidrogen de 1 ppm (echivalentul a 1 mg/L), atunci doi litri pe zi îți vor da o doză de 2 mg de hidrogen (H2). Aceste doze sunt pur și simplu ce s-a observat că are efecte în studiile de până acum. Pentru anumiți oameni și pentru anumite dozele eficiente pot fi mai mari sau mai mici.

Dacă privim din alt punct de vedere, vedem că apele din izvoarele vindecătoare renumite în lume cum sunt cele din Nordenau (Germania), Lourdes (Franța), Tlacote (Mexic), Nadana (India), Hita Tenryosui, Japonia, au concentrații de hidrogen molecular (H2) dizolvat în apă între 0,2 si 0,8 ppm. Aceste concentrații și chiar concentrații mai mari le poți obține la tine acasă folosind un ionizator de apă sau cu un generator de hidrogen.

Înseamnă mai mult hidrogen mai multe beneficii? 

Poate că da, poate că nu … Există evident o cantitate minimă de hidrogen necesară pentru ca să obții beneficii pentru sănătate. Această cantitate poate și ea să fie diferită de la persoană la persoană.

Este important de știut că nu poți să ai o problemă pentru că ai consumat prea mult hidrogen. Acesta nu se acumulează în corp, deci pur și simplu vei expira hidrogenul de care corpul tău nu are nevoie. În multe cazuri s-a observat o dependență clară a efectului de mărimea dozei, deci cu cât hidrogen mai mult se administra cu atât erau efectele mai puternice.

Există, de asemenea, afirmații încă nedovedite care sugerează că o cantitate mai mare de hidrogen oferă beneficii mai mari. Dar încă sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu pentru un răspuns bine documentat.

Hidrogenul gazos nu se pierde imediat din apă?

Da, hidrogenul începe să iasă din apă imediat, dar nu dispare brusc din apă. În funcție de mărimea suprafeței de contact a apei cu aerul, de gradul de agitație al apei, etc., hidrogenul poate sta în apă pentru câteva ore sau mai mult înainte să îi scadă concentrația sub nivelul terapeutic.

Apa cu hidrogen seamănă la comportament cu apa carbogazoasă care conține dioxid de carbon (CO2), care nu iese tot din apă atunci când deschizi sticla. Treptat însă dioxidul de carbon iese din apă și după ceva timp apa nu mai este carbogazoasă, de aceea e mai bine să bei apa înainte să devină plată. Exact la fel se întâmplă și cu apa cu hidrogen, care în loc de dioxid de carbon dizolvat are hidrogen dizolvat.

Cât timp rămâne hidrogenul molecular (H2) în​ apă?

La fel ca atunci când deschizi o doză de suc acidulat, imediat ce apa cu hidrogen molecular (H2) este este lăsată în aer liber la presiune atmosferică normală, concentrația de hidrogen scade până când ajunge în echilibru cu presiunea parțială a hidrogenului din atmosferă, ceea ce înseamnă o concentrație a H2 în apă de 8,67 x 10-7 mg/L.

Deoarece hidrogenul este cea mai mică moleculă din univers, este capabil să difuzeze prin toate recipientele de plastic și multe alte tipuri de recipiente. De aceea, hidrogenul are cea mai mare rată de efuziune (scurgere) dintre toate gazele. 

Viteza de separare și disipare din apă a hidrogenului molecular (H2) este direct proporțională cu temperatura, agitația lichidului, și suprafața de contact cu aerul.

Un recipient de 500 ml cu apă cu hidrogen, descoperit, are o rată de înjumătățire de circa 2 ore. Altfel spus, dacă lăsăm recipientul cu o apă cu o concentrație de H2 de 1,6 mg/l, descoperit în aer liber, la temperatura camerei, fără să agităm apa, concentrația de hidrogen molecular (H2) din apă va fi de aproximatix 0,8 mg/l după două ore. Totuși, rata de disipare nu este exact liniară. 

Există o legătură directă între ORP și concentrația de hidrogen molecular (H2) din apă?

Important: Chiar dacă ai o apă cu un ORP negativ mare, asta nu înseamnă că apa aceea are și o cantitate mare de hidrogen dizolvat. Poți să ai o apă cu un ORP de -700 mV care să aibă peste 1 ppm de hidrogen sau sub 0,05 ppm de hidrogen. 

Cât hidrogen se poate dizolva în apă?

Concentrația de hidrogen gazos (H2) este de multe ori raportată în moli (moli/litru (M) sau milimoli/litru mM), părți pe milion (ppm), părți pe miliard (ppb), sau miligrame pe litru (mg/l). În soluții diluate, 1 ppm este aproximativ egal cu 1 mg/l și de aceea de obicei cele două unități sunt folosite interschimbabil. Masa molară a hidrogenului este de circa 2 mg/milimol, deci un 1 mg este aproximatic egal cu 0,5 moli. În consecință, 1 ppm = 1 mg/l = 0,5 mM.

Concentrația hidrogenului gazos (H2) în apa obișnuită (de la robinet, îmbuteliată, filtrată) este de aproximativ 8,65 x 10-7 mg/L. Cu alte cuvinte, în apă sunt mai puțin de 8 milionimi de miligram de H2. De aceea hidrogenul molecular (H2) din apa normală filtrată nu are nici o valoare terapeutică. Este pur și simplu mult prea puțin.

În literatura științifică, concentrația de 1,6 mg/l (1,6 ppm sau 1600 ppb) este considerată concentrația “de saturație”, deoarece aceasta ar fi concentrația care s-ar atinge în apă dacă atmosfera ar fi compusă numai din hidrogen, și ar avea presiunea atmosferică de la nivelul mării, care este de 760 mm coloană de mercur (1,01 bar), adică 1 atmosferă (atm). 

Alte întrebări?

​Ai și alte întrebări despre terapia cu hidrogen molecular la care ai vrea să știi răspunsul? Scrie-le într-un comentariu mai jos. Și dacă ți-a plăcut articolul, te rog dă-i un share. Îți mulțumesc.

crossarrow-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram