...

Cum să bei apă pentru o slăbire rapidă

Emil Moldovan

Ai avut vreodată impresia că faci tot ceea ce trebuie ca să slăbeşti, dar nu obţii rezultatele pe care ţi le doreşti? Ai simţit că îţi scapă ceva?

Poate că ai ţinut o dietă specială pentru slăbire, sau poate doar ai redus drastic cantitatea de alimente, uneori până la înfometare. Şi totuşi, cântarul parcă „nu ţine pasul” cu eforturile tale.

Sau poate că ai o digestie lentă, ai deseori probleme cu balonarea, şi te simţi mai tot timpul obosit?

Ei bine, am o veste bună pentru tine. De multe ori toate acestea au o cauză pe care nu o bănuieşti, dar care din fericire este uşor de eliminat. Citeşte mai departe, îţi voi împărtăşi secretul care te va ajuta să slăbeşti mai uşor, să ai mai multă energie, să scapi de balonări, digestie lentă, sinuzită şi alte boli. 

CUM bei apă este mai important decât crezi

E important să bei apă suficientă în fiecare zi dacă vrei să rămâi tânăr, sănătos, să arăţi bine şi să fii plin de energie.

Pe lângă calitatea şi cantitatea apei pe care o bei, este de o importanţă vitală pentru tine modul CUM bei apa. Deci, tu cum bei apa?

Modurile în care ne hrănim şi bem apă le învăţăm în copilărie. Suntem obişnuiţi încă din copilărie ca după ce mâncăm ceva să bem apă. Există şi o vorbă din popor care spune că „apa e bună dacă ai după ce să o bei”. Şi cum aproape toţi oamenii beau apă imediat după ce mănâncă, nu ne gândim că ar putea fi ceva în neregulă cu asta. Probabil şi tu faci la fel.

Să bei apă imediat după ce mănănci este un obicei greşit, care îţi creează multe probleme pe care nici nu le bănuieşti. Nu este vina ta că faci asta, toţi am fost învăţaţi la fel în copilărie, şi toţi tragem ponoasele. Nu are rost să te învinuieşti. Este însă în puterea ta să schimbi acest obicei şi să te bucuri de mai multă energie şi un corp mai suplu. Soluţia e simplă, o găseşti mai jos.

Ce se întâmplă când bei apă imediat după ce mănânci

Imaginează-ţi că ai o casă pe care o încălzeşti cu o sobă cu lemne sau cu un şemineu. Afară este frig şi umezeală, şi în casa ta este la fel – înainte să aprinzi focul. Odată ce ai aprins focul şi acesta arde cu putere, în casă este cald iar umiditatea în exces dispare. Te simţi bine în camera ta bine încălzită. Dacă aerul e prea uscat, poţi pune un vas cu puţină apă în apropierea şemineului.

Ce s-ar întâmpla însă dacă imediat ce ai aprins focul în şemineu, arunci o găleată de apă peste foc? Focul se va stinge sau va arde abia mocnit, iar în cameră va rămâne frig şi umezeală. Peste ceva timp, aprinzi din nou focul ca să te încălzeşti, apoi imediat arunci o găleată cu apă peste el. Sună nebunesc, nu? Nu ai face niciodată asta la tine acasă.

Şi totuşi, într-un fel faci asta de mai multe ori pe zi, în interiorul corpului tău, atunci când bei apă imediat după ce mănânci.

În medicina tradiţională europeană, indiană şi chineză, există termenul de „foc digestiv”. Acesta se referă la funcţia stomacului şi a intestinului subţire şi are un rol foarte important în organism:

 • descompune alimentele (combustibilul) şi ne asigură energia necesară activităţilor noastre
 • menţine un mediu interior corect în interiorul corpului, la fel cum focul menţine temperatura plăcută în cameră şi pereţii uscaţi.

Atunci când focul digestiv este puternic, omul este plin de vigoare şi are un tonus fizic şi psihic bun.

Atunci când focul digestiv este slab, conform medicinii tradiţionale în corp se acumulează „umiditate”, la fel cum într-o casă neîncălzită apare igrasia şi mucegaiul care distrug pereţii şi fac aerul irespirabil. „Umiditatea” descrisă în medicina trediţională apare în corp ca exces de mucus şi de toxine.

Efectele unui foc digestiv slab:

 • exces ponderal,
 • digestia greoaie,
 • balonare,
 • diaree,
 • dipsa de apetit,
 • oboseală,
 • micoze frecvente,
 • hipertensiune arterială,
 • reţinere de apă la picioare.

Cum stingi zilnic focul digestiv fără să îţi dai seama

Atunci când mănânci, stomacul secretă sucul gastric pentru a descompune alimentele. Acesta este o combinaţie de apă, acid clorhidric şi enzime digestive, şi are un caracter acid. În mod normal, alimentele ajunse în stomac vor fi descompuse de către enzimele digestive. Apoi, nutrienţii vor trece în intestinul subţire pentru a fi absorbite în sânge.

Dacă însă bei apă imediat după ce mănânci, apa ajunge în stomac şi diluează sucul gastric, ceea ce face ca enzimele digestive să nu mai poată descompune alimentele. Astfel, acestea trec în intestin în mare parte nedigerate. Din această cauză:

 • cantitatea de nutrienţi absorbită este mult mai mică, ceea ce duce la o cantitate de energie mai mică pentru tine
 • alimentele nedigerate fermentează sau intră în putrefacţie şi generează în organism mucus şi toxine care te îmbolnăvesc.

Ce legătură are asta cu o slăbire rapidă?

Menţinerea unei greutăţi normale şi arderea grăsimii în exces depinde de metabolismul tău, adică de capacitatea organismului de a transforma nutrienţii în energie.

Dacă metabolismul tău este prea lent, vei „arde” grăsimile prea încet şi nu vei reuşi să slăbeşti.

Dacă ai un metabolism rapid, va fi mult mai uşor pentru corpul tău să scape de grăsimea în exces.

Iar metabolismul este doar o manifestare fizică a focului digestiv din medicina tradiţională. Un foc digestiv bun înseamnă un metabolism mai rapid. „Aprinde-ţi” focul digestiv din nou şi vei slăbi mult mai rapid.

Cum reaprinzi şi înteţeşti focul digestiv

Dacă ai ajuns până aici, intuieşti deja metoda simplă care te va ajuta să slăbeşti mai uşor şi să ai mai multă energie.

Iată ce ai de făcut:

 1. nu bea apă imediat după ce mănânci. Abţine-te să bei apă (sau orice alt lichid) 1 oră după fiecare masă
 2. nu bea apă (sau orice alt lichid) cu mai puţin de 30 de minute înainte de masă

Este atât de simplu. Fă asta timp de 30 de zile şi îţi garantez că vei avea mai multă energie, vei slăbi mai rapid, vei scăpa de balonări, sinuzită şi nu numai.

De unde ştiu că metoda funcţionează şi cum pot să îţi garantez? Iată povestea mea.

Acum câţiva ani, în fiecare dimineaţă mă trezeam iritat, cu o senzaţie neplăcută în zona frunţii, deasupra ochilor, şi în spatele ochilor. Îmi dădea o stare proastă şi îmi strica fiecare început de zi. În fiecare zi. Aveam sinuzită.

Tot în acea perioadă, am descoperit studiind medicina tradiţională chineză efectele pe care le are „umiditatea” în organismul uman. Am aflat şi că schimbând modul în care beau apă pot să-mi reactivez focul digestiv. Aşa că m-am hotărât pe loc să fac un experiment şi să nu mai beau apă imediat după masă.

Rezultatele au apărut imediat. În mai puţin de o lună, am observat că mă trezeam dimineaţa fără senzaţia supărătoare de iritaţie din spatele ochilor şi din frunte. A fost o mare bucurie pentru mine, pentru că nici nu mai ştiam cum e să te trezeşti bine dispus dimineaţa.

Îţi spun deci din proprie experienţă, metoda funcţionează şi îţi va aduce beneficiile aşteptate dacă o foloseşti.

Tips and tricks

 1. Atunci când începi să te abţii să bei apă imediat după masă s-ar putea să îţi fie greu la început, datorită obişnuinţei. Pentru a atenua senzaţia de sete bea o ceaşcă de ceai fierbinte sau un pahar mic cu apă fierbinte după masă. Setea va dispărea.
 2. Ascultă-ţi corpul. La început străduieşte-te să nu bei apă o oră după ce ai mâncat. După un timp, îţi vei da seama singur dacă şi cât poţi reduce intervalul de o oră. Pentru mine, 40 de minute sunt suficiente, dar 30 de minute sunt prea puţin. Dacă simţi nevoia să reduci timpul în care nu bei apă după masă, experimentează. Bea apă după 50 de minute şi vezi cum te simţi. Dacă e ok, poţi încerca şi cu 40 de minute. După ce îţi reactivezi focul digestiv vei simţi foarte clar când „ai turnat găleata de apă pe foc” şi l-ai stins.
 3. Dacă vrei să reduci umiditatea internă şi mai mult, redu consumul de lactate, brânzeturi şi carbohidraţi (mai ales cei care conţin zahăr rafinat).

Acum ştii cum să bei apă pentru ca să slăbeşti mai rapid, să ai o digestie mai bună, să scapi de oboseala cronică, balonare, sinuzită şi alte boli provocate de un foc digestiv slab. 

Înainte să închei, îți mai spun ceva. Am vorbit despre cum să bei apa, ca să îți fie mai ușor să slăbești. Ce vreau să știi e că există o apă care te ajută să slăbești mai ușor, pentru că te ajută să elimini deșeurile acide de metabolism din corp. Mă refer la apa alcalină. Merită să afli mai multe despre ea.

E rândul tău. Aplică ceea ce tocmai ai învăţat (e simplu), şi bucură-te de rezultate. Nu uita să îmi spui şi mie cum funcţionează pentru tine lăsând un comentariu la acest articol, sau pe paginile noastre de Facebook sau Google+. Dacă ai întrebări, abia aştept să îţi răspund.

Poţi să ai un corp de care să te bucuri pentru mult timp? DA. Depinde doar de tine. Eu sunt aici să te sprijin.

Sursa foto: vivoad

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form