Ai observat că nu mai arăți și nu te mai simți ca acum 10 ani? Sau ți se întâmplă să ai dureri de cap, balonare, constipație, să fii obosit mereu? Nu mai încapi în cele mai sexy rochii sau pantaloni? Atunci, vrei să afli mai multe despre detoxifierea organismului: ce este și cum te poate ajuta să te simți și să arăți bine pentru mulți ani de acum înainte.
Te-ai gândit vreodată cât de fascinant este corpul tău? Are mii de miliarde de celule, fiecare cu funcțiile lor. Ele lucrează împreună formând organe și sisteme de organe care funcționează automat, fără ca tu să știi în mod conștient ce se întâmplă.
Corpul tău e minunat, și funcționează perfect fără ca tu să știi cum. Din cauza asta, ajungi să presupui inconștient că organismul tău este un fel de mașină perfectă care nu are nevoie de întreținere și nu se poate defecta niciodată. Ar fi frumos să fie așa, dar există oare vreun mecanism care să nu aibă nevoie de întreținere? Hai să vedem.
Dacă ai o mașină nouă, care funcționează perfect, nu-i așa că trebuie să o duci periodic la service pentru întreținere, chiar dacă ea nu e defectă? Anumite piese, cum sunt uleiul și filtrul de ulei, trebuie schimbate periodic, pentru ca mașina să poată funcționa perfect în continuare.
Dacă nu ai schimba niciodată uleiul de la motor, după un timp motorul tău s-ar bloca și costul reparației ar fi mult mai mare decât costul schimburilor de ulei.
Mai mult, contează și calitatea produselor pe care le folosești pentru întreținere sau folosirea zilnică. Una e să pui gazolină într-un motor pe benzină, și alta e să pui benzină premium cu cifra octanică 99. Una e să pui un ulei nepotrivit pentru motorul tău (fiecare motor are nevoie de un ulei de o anumită calitate), și alta e să pui exact uleiul de care are nevoie motorul tău.
Ai observat că sunt mașini vechi care arată și merg perfect, și altele, de aceeași vârstă, care sunt deja la fier vechi? Care crezi că e diferența dintre ele? Una singură: îngrijirea din partea proprietarului.
Uite alt exemplu. Știi de ce ”mor” prematur laptopurile? Majoritatea laptopurilor se strică iremediabil mai repede decât ar trebui, din cauza supraîncălzirii. De ce se supraîncălzesc? Pentru că se îmbâcsesc cu praf, și proprietarii lor nu le duc periodic la service pentru curățare. Dacă ar fi curățate periodic de praf, laptopurile ar putea fi folosite un timp mai lung.
Orice mecanism, oricât de performant ar fi, are nevoie de anumite operațiuni de mentenanță, pentru a putea funcționa un timp îndelungat.
Am întâlnit ideea că organismul are capacitatea să se curețe singur de toxine, și detoxifierea nu are sens. Dacă te întrebi și tu ”Nu ar trebui să se curețe singur corpul de reziduuri sau toxine, dacă are toate mecanismele pentru asta?”, răspunsul e: depinde. Depinde de mediul în care trăiești, depinde de ce introduci în corp zi de zi prin alimentele pe care le mănânci, aerul pe care îl respiri, apa pe care o bei, și gândurile și emoțiile predominante pe care le ai.
Orice mecanism, chiar și corpul tău, e făcut să funcționeze optim într-un anumit mediu și are nevoie de anumite acțiuni de întreținere pentru a funcționa perfect pe termen lung. O mașină rezistă mai puțin în deșert sau la cercul polar decât într-un climat temperat, iar un laptop funcționează mult mai bine când în cameră sunt 18 grade, și nu 40 de grade.
Da, corpul funcționează automat și perfect, și elimină reziduurile și toxinele tot timpul. Are însă și el niște limite. Nu poate face față la oricâte toxine, pentru oricât timp. Dacă ar fi așa, ai putea să bei oricât alcool zi de zi fără să ajungi la ciroză, sau să mănânci numai zahăr în fiecare zi, fără să ai nici o problemă de sănătate. Sau nu ar fi nici o diferență dacă ai trăi în natură, într-un mediu nepoluat, ori într-un oraș sufocat de poluare.
Să fim realiști. Mediul în care trăim noi acum e departe de a fi pur. Aerul este poluat, alimentele noastre au tot felul de aditivi chimici. Pe lângă asta, mulți dintre noi ne supraalimentăm din cauza stresului, și corpul are de procesat cantități foarte mari de grăsimi, zahăr și aditivi alimentari chimici.
Oricât de bine și-ar face treaba mecanismele de detoxifiere ale corpului, depinde de tine în ce condiții lucrează și la ce efort îl supui.
Dacă respiri un aer foarte curat, bei apă fără contaminanți, mănânci alimente pline de nutrienți și fără chimicale și aditivi, faci mișcare, nu te supraalimentezi, consumi foarte puțin zahăr, făinoase, grăsimi hidrogenate și alcool, nu ești stresat, felicitări! Deja faci foarte mult pentru corpul tău, și nu ai nevoie să faci proceduri de întreținere a organismului decât extrem de rar.
Dacă nu te regăsești în situația de mai sus, cel mai bine e ca periodic să faci proceduri de detoxifiere prin care să ajuți corpul să elimine toxinele acumulate.
Detoxifierea organismului nu e un concept modern. Dimpotrivă, este cunoscută de foarte mult timp. Avicenna, unul dintre cei mai mari medici ai omenirii, spunea:
„Dacă omul s-a îmbolnăvit, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să renunţe la mâncare (adică să ţină post). Al doilea: să facă proceduri de curăţare a intestinului. Al treilea: să-şi schimbe alimentaţia şi să spele „sistemele de drenare ale organismului” (sistemul limfatic, renal şi tractul gastrointestinal). Şi, dacă toate aceste acţiuni nu l-au ajutat, se poate adresa medicului.” (Avicenna, filosof şi medic arab)
De asemenea, Hipocrat spunea ”Alimentele voastre să fie medicamentele voastre”. Asta înseamnă că dacă introduci în corp doar alimente care îl hrănesc cu nutrienți esențiali și nu îl încarcă cu toxine, ajuți implicit corpul să se regenereze.
Să revenim puțin la afirmația lui Avicenna. Vezi ceva neobișnuit în succesiunea de acțiuni pe care o propune?
Dacă te îmbolnăvești, unul dintre cei mai mari medici din istoria umanității îți recomandă să faci mai întâi câteva lucruri care ar putea înlătura cauzele bolii din organism:
Aceste lucruri le poți face singur, și cu costuri rezonabile. Și în majoritatea cazurilor probabil nu va mai fi cazul să mergi la medic, pentru că deja ai înlăturat cauza bolii și ți-ai revenit.
Doar dacă toate cele de mai sus nu te ajută, Avicenna îți recomandă să mergi la medic.
Acum hai să vedem ce fac majoritatea oamenilor în momentul în care se îmbolnăvesc:
E foarte bine să mergi la medic. Ceea ce îți propun să schimbi sunt două lucruri.
În primul rând, să îți asumi responsabilitatea pentru sănătatea ta. Acceptă că sănătatea ta și starea ta de bine depind în primul rând de tine și de ceea ce faci tu, iar medicul este doar un om foarte bine pregătit care te ajută. Dar tu ești responsabil de sănătatea ta.
În al doilea rând, fă ceea ce ține de tine și nu aștepta ca doar o pastilă sau o combinație de pastile să te scape de orice problemă. Fii sincer cu tine. Chiar crezi că așa ceva e posibil?
Medicamentele tratează de cele mai multe ori simptomele, nu cauzele bolilor. Te simți mai bine un timp, dar cauza este încă acolo, în corpul tău.
E ca și atunci când ai un cazan sub presiune care începe să crape și aburii ies printr-o crăpătură. Dacă astupi crăpătura cu un dop (echivalentul medicamentului) aburii nu vor mai ieși pe acolo. Dar dacă nu stingi focul de sub cazan, atunci fie cazanul va crăpa în altă parte, fie dopul pe care l-ai pus va fi aruncat în afară. În cel mai rău caz, cazanul poate chiar să explodeze și să nu mai poată fi folosit.
Trebuie să înlături cauza (focul) ca să salvezi cazanul de la distrugere. Trebuie să înlături cauzele bolii din organism dacă nu vrei ca acesta să cedeze în mod ireversibil mai repede decât ar trebui. Cum poți să faci asta? Iată un alt sfat care provine din Ayurveda, medicina tradițională indiană:
„Orice tratament, chiar şi masajul sau acupunctura?, trebuie începute cu curăţarea organismului. În caz contrar vom comasa toxinele în adâncurile celulei. Se va manifesta un efect temporar, dar mai devreme sau mai târziu, boala va reveni dar într-o formă multiplă” (Ayurveda, cea mai veche medicină)
Nu e vina ta dacă și tu ești obișnuit să mergi prima dată la medic. Este modul în care am fost educați și ceea ce vezi cel mai des în jur. Dar dacă te uiți mai atent la ce efect are acest mod de acțiune asupra sănătății oamenilor de peste 30-40 de ani, chiar ți se pare că e ceva ce îți dorești pentru tine?
Dacă vrei mai mult, dacă vrei să fii sănătos și plin de energie până la adânci bătrâneți, îți propun o variantă mai bună. Să faci tu tot ceea ce ține de tine pentru a-ți îngriji corpul înainte să apelezi la medicul tău. Așa, vei ajunge mai rar la medic, și pentru lucruri mai ușoare. Îți vei simplifica viața și ție, și lui.
Majoritatea bolilor apar din cauza acumulării de toxine în corp, adică pentru că uităm să îl întreținem periodic. Este cel mai prețios mecanism pe care îl avem, dar cu toate astea, e cel pe care mulți dintre noi nu îl îngrijim așa cum ar trebui.
Ceea ce îți recomandă Avicenna și medicina Ayurveda este ca înainte să mergi la medic să faci ceea ce depinde de tine pentru a-ți ajuta corpul să se vindece. Adică, să faci anumite proceduri prin care să elimini toxinele din corp și să îl cureți în interior. Putem numi aceste acțiuni proceduri de detoxifiere a organismului.
Organismul uman este un mecanism extraordinar de complex. Este compus din circa 100 de trilioane de celule, care formează diferite tipuri de țesuturi. Țesuturile formează organele, iar organele lucrează împreună și formează sistemele funcționale ale corpului.
Celula este „cărămida” din care este construit întregul corp. Atunci când apare boala în corp este clar că s-a întâmplat ceva la nivel celular.
Imaginează-ți cum în fiecare clipă toate cele 100 de trilioane de celule respiră, se hrănesc, excretă. Imaginează-ți că în fiecare zi în corpul tău mor circa 100 de miliarde de celule, iar alte 100 de miliarde de celule noi se nasc.
Prin funcționarea celulelor, rezultă “deșeuri”, reziduuri de metabolism. Celulele care mor zilnic sunt și ele ca niște mini cadavre care trebuie eliminate eficient din corp pentru a nu-l intoxica.
Atunci când respiri, bei apă sau te hrănești introduci în organism uneori și anumite substanțe care sunt toxice pentru organism, cum ar fi:
Pentru a funcționa corect în continuare, corpul trebuie să elimine:
Știu că te speli zilnic de mai multe ori, și îți îngrijești pielea, unghiile și părul. Dar când ți-ai curățat ultima dată corpul în interior?
Ce iubești mai mult? Corpul tău sau mașina ta?
Corpul tău seamănă cu mașina ta. Produce energie pe bază de ardere, la fel ca motorul mașinii.
La fel ca mașina, trebuie să elimine reziduurile rezultate în urma arderii pentru a putea funcționa în continuare. Mașina elimină gazele de eșapament, corpul trebuie să elimine reziduurile de metabolism și celulele moarte.
Pentru a putea funcționa, motorul mașinii tale are nevoie de anumite condiții.
Aerul care intră în motor trebuie să fie prima dată filtrat de un filtru de aer care elimină impuritățile. Benzina trebuie și ea să fie filtrată înainte de a ajunge în motor. Apoi trebuie amestecată cu aer într-o proporție precisă.
Uleiul care unge motorul se uzează și acumulează impurități în el în timpul funcționării motorului. De aceea trebuie filtrat printr-un filtru de ulei tot timpul. Dar chiar și așa, la 10.000 de km parcurși, uleiul și filtrul trebuie înlocuite. Dacă le înlocuiești la timp de fiecare dată, vei avea un motor care va funcționa mulți ani fără probleme. Dacă nu înlocuiești uleiul și filtrul, filtrul de ulei se va colmata, motorul nu va mai avea ungere și se va bloca. Iar reparația care va urma va fi costisitoare.
La fel ca o mașină performantă, corpul tău are:
La mașina ta, dacă unul dintre sisteme se defectează sau nu funcționează corect, mașina nu mai merge sau merge prost. Dacă sistemul de alimentare se înfundă, mașina merge foarte greu sau deloc. Dacă o bujie sau mai multe nu mai funcționează corect, motorul nu mai are suficientă putere, “tremură” și se oprește din senin.
De aceea periodic ai grijă să îți duci mașina la revizie ca să îi schimbi consumabilele și să te asiguri că sistemele ei funcționează corect.
Ca la orice mașină, și sistemele organismului tău se pot deregla sau defecta, iar filtrele corpului tău se pot “colmata”, îmbâcsi. Atunci când asta se întâmplă începi să nu te mai simți bine, să nu mai ai la fel de multă energie, sau să ai diverse simptome de boală.
Dacă vrei să ai un corp în care să te simți bine, dacă vrei să arăți bine și să rămâi tânăr cât mai mult timp, trebuie:
Problema este că sistemele corpului tău și organele filtru nu pot fi înlocuite la fel de ușor ca filtrele sau piesele de la mașina ta. Nu poți scoate ușor ficatul și să pui altul în loc. Nu poți scoate ușor rinichii și să îi înlocuiești cu unii noi. Nu îți dorești să fii nevoit să schimbi intestinul cu unul curat. Știu că se pot face transplanturi, dar cred că nu îți dorești să ajungi până acolo. E mai simplu să înveți cum să cureți filtrele corpului tău și cum să ajuți corpul să elimine eficient deșeurile din țesuturi și din sistemul digestiv.
Dacă corpul uman ar deveni transparent şi oamenii s-ar uita înăuntru probabil că ar începe să înțeleagă cauzele problemelor lor de sănătate:
Această acumulare a toxinelor în corp este cauza principală a majorității bolilor.
Dacă am putea într-adevăr să ne vedem interiorul corpului, cred că mulți dintre ne-am da seama de unde ni se trag problemele și am avea grijă să eliminăm toxinele.
Concret, iată ce fel de probleme de sănătate pot fi cauzate de acumularea de toxine în corp:
Toate aceste probleme nu are rost să le tratezi medicamentos înainte să elimini murdăria din organism. De aceea atât Avicenna cât și medicina Ayurvedică recomandă ca înainte de orice tratament să îți detoxifici organismul.
Detoxifierea organismului este un set de acțiuni pe care le faci ca să îți ajuți corpul să elimine toxinele și deșeurile acumulate în organele filtru și în toate țesuturile organismului. Astfel creezi din nou condițiile pentru o bună funcționare a sistemelor corpului tău.
Dacă ai oricare dintre bolile sau simptomele de mai sus, după ce vei face câteva proceduri de detoxifiere, e foarte posibil să:
Dacă nu ai probleme de sănătate acum, prin detoxifierea regulată a organismului te asiguri că îți menții corpul în cea mai bună stare de funcționare ceea ce te ajută să:
Atunci când bei apă suficientă zilnic ajuți corpul să elimine celulele moarte și reziduurile de metabolism. Asigură-te că bei o apă bine filtrată, pentru a nu introduce contaminanți în corp.
Pentru efecte de detoxifiere mult mai puternice, îți recomand apa alcalină ionizată. Mai multe detalii găsești în articolul Apa vie și detoxifierea organismului.
Aici mă refer la curățarea periodică a colonului de depunerile care se lipesc de peretele acestuia. În timp, datorită supraalimentării, alimentației sărace în fibre și dereglării florei intestinaIe, pe pereții intestinului gros rămân lipite materii fecale.
În intestinul gros are loc ultima fază de absorbție a nutrienților, plus extragerea apei din resturile de alimente. Atunci când acestea sunt absorbite prin peretele intestinal acoperit cu depuneri, se absorb în sânge și toxinele conținute în depunerile de pe colon, ceea ce duce la o otrăvire continuă a corpului.
Poți face curățarea colonului în mai multe moduri:
Vom dedica articole separate fiecărei metode, din care vei afla cum se face fiecare, și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei metode.
După ce ai curățat colonul, îl poți menține într-o stare cât mai bună consumând alimente bogate în fibre, și luând suplimente alimentare cu probiotice.
Știu că sunt oameni care spun că nu există placă colonică, iar curățarea colonului nu are rost. Dacă nu știi ce să crezi despre asta, fă curățarea colonului măcar o dată, și vezi cum te simți după. E cel mai bun test pe care îl poți face ca să afli răspunsul corect pentru tine.
Ficatul este un organ de o importanță extraordinară pentru corpul tău. Din nefericire majoritatea oamenilor îl neglijează neștiind cum să îl curețe și astfel ajung să aibă probleme de sănătate majore. Sunt mai multe metode pentru a-ți detoxifica ficatul și a-l ajuta să se regenereze. Le găsești în pagina despre detoxifierea ficatului.
Sistemul limfatic este “sistemul de canalizare” al corpului tău. El preia din țesuturi deșeurile și le transportă pentru a fi eliminate din corp prin circulația sanguină. Sistemul limfatic nu are o pompă proprie așa cum este inima pentru sistemul cardiovascular. Din această cauză trebuie să ai grijă să ajuți circulația limfei pentru ca deșeurile să nu stagneze în țesuturi ci să fie eliminate constant.
Câteva metode care stimulează sistemul limfatic:
Rinichii au rolul de a filtra si de elimina din sânge substanțele toxice și excesul de minerale.
În timp, ei se pot “înfunda” cu nisip sau pietre care se acumulează în interiorul lor, ceea ce îți poate provoca dureri severe, urină cu sânge.
Poți preveni asta simplu:
Nu aștepta să te îmbolnăvești ca să începi să îți detoxifici organismul. E mult mai inteligent, mai ieftin și mai plăcut să faci asta când ești sănătos. Nu te vei mai îmbolnăvi așa ușor, vei avea o stare de sănătate mult mai bună decât majoritatea oamenilor și vei arăta mult mai bine decât alte persoane de vârsta ta.
Dacă te-am convins cât de importantă este detoxifierea organismului pentru a te menține tânăr și sănătos, te invit:
Înainte să începi să îți planifici prima cură de detoxifiere, gândește-te dacă ai prieteni care au probleme de sănătate. S-ar putea să aibă și ei nevoie de un program de detoxifiere. Te rog trimite-le și lor acest articol.
Dacă ți-au plăcut acest articol, înscrie-te acum la newsletterul Wellnessist și vei primi pe email toate articolele noi. Mai mult, ca abonat la newsletterul nostru primești: