Am scris pe larg despre detoxifierea ficatului. Știi deja că este una dintre procedurile importante de detoxifiere a organismului. Dacă vrei să ai o sănătate bună până la adânci bătrâneți, merită să o faci periodic.
Astăzi vorbim în detaliu despre un program de detoxifiere a ficatului de 14 zile. Ai mai jos tot ce trebuie să știi ca să îl poți face și să te bucuri de beneficiile lui. Fie că vrei să rămâi în formă maximă, că vrei să scapi de anumite probleme de sănătate, sau să slăbești, merită să faci acest program.
Efectele programului sunt multiple. După acest program de 2 săptămâni vei avea mai multă energie, o minte mai clară, aproape sigur mai puține kilograme și mai puțini centimetri în talie.
Am spus slăbire? Da. Ce legătură are asta cu ficatul? Are o mare legătură, deoarece:
Cele de mai sus sunt câteva argumente care ar trebui să te convingă să îți îngrijești ficatul cât mai bine. Doar tu ai de câștigat din asta. Te vei simți mult mai bine atunci când ficatul tău funcționează optim. Iar dacă vrei să slăbești și nu ai grijă să îți detoxifici ficatul în primul rând, eforturile tale nu vor avea succesul pe care ți-l dorești.
Programul de detoxifiere a ficatului pe care ți-l recomand are două beneficii mari:
Acest program scurt este un proces de vindecare pentru a restabili funcțiile hepatice. Folosesc în paralel termeni precum detoxifierea ficatului, regenerarea ficatului, refacerea ficatului, referindu-mă la același lucru.
Iată cum funcționează planul:
Procesul va dura 14 zile, în care vei respecta indicațiile de mai jos.
Majoritatea alimentelor pe car ele mănânci ar trebui să fie legume crude cu conținut ridicat de nutrienți, bogate în fibre. Poți mânca orice legume în cantități nelimitate, atât timp cât nu sunt în lista de alimente pe care nu ar trebui să le mănânci pe care o găsești mai jos în articol.
Ideal ar fi să mănânci cel puțin 50% dintre legume crude, în salate. Le poți consuma, de asemenea și gătite la abur. Cheia este să mănânci cât mai multe legume, după cum poți, inclusiv între mese. Deoarece sunt pline de nutrienți, este imposibil să mănânci prea multe.
Pe lângă salată, o variantă rapidă să mănânci o cantitate mare de verdețuri este să … le bei. Nu glumesc. Mă refer la shake-uri verzi din spanac, kale, sau mangold. Rețeta simplă pentru pentru un shake este:
1.Pui 300-500 ml de apă în blender
2.Adaugi 1-2 mâini mari de spanac, kale, sau mangold în blender
3.Adaugi 1/2 cană de fructe de pădure (proaspete sau congelate), mere sau alte fructe din lista de fructe permise. Cantitatea de fructe nu trebuie să depășească 1/3 din cantitatea de verdețuri.
4.Opțional, poți adăuga ceva care să dea aromă shake-ului: pătrunjel, ghimbir, lămâie, etc.
5.Mixezi conținutul blenderului până când devine un shake omogen
Vei obține o cantitate de shake de câteva căni. Fiecare cană este echivalentul în verdeață al unei salate. Bea o cană de shake verde și restul păstreză-l la frigider pentru a-l consuma în aceeași zi. Poți să bei 1-3 căni pe zi.
Avantajul shake-urilor este că le poți face rapid și le poți bea rapid. Știu că nici ție nu îți ajunge timpul dintr-o zi ca să faci tot ce ai avea de făcut. Decât să iei un fast food rapid pe care îl mănânci din mers între două lucruri de făcut, mai bine bei o cană de shake pe care ți-ai pregătit-o de dimineață. E mai rapid decât să mănânci un sendviș, și îți aduce de o sută de ori mai mulți nutrienți de care corpul tău chiar are nevoie. De aceea eu spun că shake-urile verzi sunt fast food sănătos.
Atunci când o sămânță începe să germineze, o cantitate extraordinară de nutrienți este eliberată din acea sămânță. De exemplu, 28 grame de germeni de broccoli conțin aceeași cantitate de substanțe care combat cancerul ca 1,2 kg de broccoli fiert. Dacă scopul tău este să fii sănătos și să îți vindeci corpul, germenii sunt esențiali în dieta ta.
Consumul de cantități mici de germeni este echivalent cu consumul unor cantități mari de legume în ceea ce privește nutrienții.
Dacă nu îți plac legumele sau nu poți mânca o mulțime de legume, atunci adaugă niște germeni zilnic la dieta ta. Pune-i în salată cât mai des. Îi poți crește acasă într-un germinator sau poți să îi găsești în magazinele de produse naturale.
Singurele fructe pe care ar trebui să le mănânci sunt cele din lista de mai jos. Ar trebui să le consumi în cea mai mare parte seara, cu excepția merelor, pe care le poți consuma oricând și în orice cantitate.
Fructe de consumat:
În acest program e important să nu mănânci mai mult de 1/3 fructe din câte legume mănânci. De exemplu, dacă ai mâncat 1 kg de legume într-o zi, ar trebui să nu mănânci mai mult de 300 grame de fructe. Merele nu intră în acest calcul, poți mânca oricâte mere dorești.
Nu mânca următoarele fructe, deoarece au un conținut ridicat de zahăr și puține fibre: banane, curmale, smochine, stafide, fructe conservate, fructe uscate și mango.
Evită sucurile de fructe. Fibra din fructele întregi încetinește creșterea nivelului de insulină, care este unul dintre hormonii care activează depunerea grăsimilor. Sucurile, însă, nu conțin fibre dar au multe zaharuri care duc la creșterea nivelului insulinei și depunerea de grăsime.
Va trebui să mănânci o cantitate mare de nuci și semințe între mese pentru a preveni foamea. Nucile și semințele sunt pline de nutrienți, dar trebuie să fie crude și înmuiate în apă peste noapte.
Migdalele crude și nucile sunt cele mai bune, dar poți mânca și alte semințe cum sunt semințele de susan, caju, semințe de pin, semințe de floarea-soarelui, alune, fistic, năut, semințe de dovleac.Poți de asemenea sa mănânci pastă de susan (tahina) sau cantități mici de unt de arahide. Asigură-te că untul de arahide nu conține zahăr adăugat sau uleiuri hidrogenate.
Poți mânca o cantitate mică (80-100 gr. pe zi) de brânză de vaci proaspătă cu conținut scăzut de grăsimi sau 170-200 gr. de iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi. Un pic de unt este de asemenea ok. Poți presăra și o cantitate foarte mică de brânză telemea/feta pe salate.
În timpul detoxifierii ficatului nu vei mânca proteine animale (carne, pește, lactate, brânzeturi), înafara celor menționate mai sus – cantități mici de brânză de vaci degresată sau iaurt degresat.
Totuși, dacă în cea de-a doua sau a treia zi te simți amețit, obosit și/sau îți este frig din cauza scăderii zahărului din sânge, dacă observi căderea părului sau dacă ai poftă de proteine, adăugă o mică cantitate de proteine animale în fiecare zi.
Dacă trebuie să mănânci proteine animale, după cum am menționat mai sus, proteinele cele mai potrivite sunt:
Începe cu un ou pe zi (se poate fiert) sau o bucată mică de pește. Nu mânca prea multe proteine animale, mănâncă doar cantitatea potrivită pentru a-ți satisface foamea. Este mai bine să mănânci cantități mici mai des, deoarece supraalimentarea va stresa ficatul și va transforma proteinele în grăsime.
Legumele crucifere sunt foarte bogate în nutrienți și fitonutrienți, care contribuie la regenerarea ficatului. Dacă nu mănânci prea multe legume crucifere, uneori merită să apelezi la un supliment care bazat pe acestea. Nutrienții din legumele crucifere vor furniza materia primă pentru întinerirea ficatului, precum și pentru refacerea rezervelor de potasiu ale celulelor. Legumele crucifere au un conținut ridicat de potasiu și au un conținut scăzut de sodiu, astfel încât acestea ajută la echilibrarea fluidelor și încetinirea răspunsului insulinic.
Îți recomand să cauți un supliment care are măcar o parte din ingredientele de mai jos, fie că e vorba de pulbere, extract din suc, pulbere de germeni:
Poți bea câtă apă și ceai pe bază de plante dorești. Ceaiul verde (natural decafeinizat) este o altă opțiune. Evită să consumi apă de la robinet. Alege o apă de calitate foarte bună, filtrată sau ionizată. tk link apa alcalină
În programul de detoxifiere a ficatului vei bea un amestec care conține suc de merișoare neîndulcit, lămâie și oțet mere. Această băutură trebuie băută de trei ori pe zi (trei pahare de 250 ml), dimineața, înainte de prânz și seara, înainte de cină.
Ingrediente:
Poți adăuga și niște fibre în suc, în cazul în care ai senzație de foame persistentă.
Dacă observi că ți-e greu să bei sucul, poți să reduci cantitatea de oțet sau să nu pui oțet de mere în el. Dacă și așa ți-e greu să îl bei, poți renunța la el.
Acest suc ajută la eliminarea toxinelor din ficat, refacerea rezervelor de potasiu, echilibrarea pH-ului corpului, reducererea retenției de apă și întărirea bacteriilor benefice din intestin.
Poți face exerciții fizice în timpul programului de detoxifiere a ficatului, dar numai dacă energia ta este ridicată. Fă exerciții fizice ușoare, unde poți păstra nivelul pulsului scăzut, sub 130 de bătăi pe minut.
Primele zile pot fi ceva mai grele. Durează 2-3 zile până când te obișnuiești cu noul meniu și până când corpul tău trece de la funcționarea bazată pe zahăr la cea bazată predominant pe arderea grăsimilor.
Dacă ești băutor de cafea, primele zile fără cafea pot fi și ele mei grele. Dacă îți e foarte greu, poți începe prin a-ți dilua cafeaua cu apă din ce în ce mai mult în fiecare zi.
După a 4-a zi ar trebui să te simți mai ușor, să începi să ai mi multă energie și o minte mai clară.
Te poți aștepta ca în cele 14 zile să scazi în greutate, să ți se atenueze durerile, să ți se îmbunătățească pielea și unghiile. Tranzitul tău intestinal ar trebui să fie mai bun și energia ta ar trebui să fie mai mare. De asemenea, de obicei se normalizează tensiunea arterială și nivelul colesterolului. După acest program vei observa că nevoia de zahăr scade, ceea ce va duce la mai puțină poftă de dulce.
BalonareaDacă ai probleme cu balonarea în timpul programului, ai două variante:
Oboseala
Dacă te simți obosit și nu îți revii după primele 3 zile, începe să adăugi un pic de proteine zilnic (de exemplu, un ou pe zi, pe lângă proteinele deja permise, brânza de vaci degresată sau iaurtul degresat) Continuă să adăugi mai multe proteine până când te vei simți mai bine. Cantitatea necesară diferă de la om la om, în funcție de greutatea corporală și metabolism.
Ce vei face după cele 14 zile de cură depinde de obiectivele tale și de rezultatele obținute în cele 14 zile. Ai două variante:
Dacă te simți bine și pierzi în greutate, nu ai poftă de proteine și nu ești obosit, îți recomand să rămâi în dieta pentru detoxifiere a ficatului cât timp poți, înainte de a reveni la regimul tău alimentar obișnuit sau de a trece la o altă dietă. Dacă ficatul tău a fost în formă proastă, va dura ceva timp ca să își revină. Nu te aștepta ca ficatul să se regenereze total în două săptămâni; acesta este doar începutul.
Corpul tău îți va spune când are nevoie de mai multe proteine și e nevoie să întrerupi programul.
Dacă ai decis să închei dieta de detoxifiere a ficatului, poți să te întorci treptat la regimul tău alimentar normal, sau să crești câte puțin cantitatea de proteine din alimentație și apoi să continui cu dieta potrivită tipului tău corporal.
Sugestia mea e să faci detoxifierea ficatului de două-trei ori pe an. Dacă vrei să îți menții ficatul în formă perfectă, poți face acest program chiar și la fiecare două luni.
Îți recomand să îți faci provizii din alimentele permise pentru program înainte să începi, și să te gândești la diferite meniuri cel puțin pentru câteva zile în avans, ideal ar fi pentru o săptămână. Unul dintre cele mai mari obstacole atunci când vrei să urmezi un regim diferit de stilul tău alimentar obișnuit, este să nu ai alimentele necesare la îndemână. Atunci când ți-e foame, dacă nu ai la îndemână alimentele potrivite pentru detoxifierea ficatului, vei fi tentat să apelezi la mâncăruri nepotrivite.
Pregătește-ți si pentru birou mâncare potrivită, sau verifică dacă locurile de unde obișnuiești să îți cumperi sau să comanzi mâncare au pe listă feluri de mâncare bune pentru programul de regenerare a ficatului. Atenție la salate, de preferat e să le comanzi fără dressing, pentru că acesta de obicei are zahăr sau aditivi adăugați.
Ca să îți fie mai ușor, îți vom pregăti o listă cu diferite feluri de mâncare pe care le poți mânca în acest program. O vom publica aici pentru ca tu să o poți descărca și tipări. O vei putea pune în bucătărie ca să nu rămâi fără idei.
Acum, că ai totul planificat și pregătit, e momentul să îi faci ficatului tău o surpriză plăcută și să începi programul. Eu am făcut de curând această cură de detoxifiere a ficatului. Am notat ce s-a întâmplat pe parcursul celor 14 zile și am scris un articol despre asta. Dacă vrei să vezi cum a fost pentru mine, te invit să citești articolul Cum mi-am detoxificat ficatul primăvara asta.
După ce faci detoxifierea ficatului, sau chiar în timp ce o faci, spune-ne și nouă ce rezultate sau ce provocări ai scriind un comentariu la acest articol. Te vom ajuta cu tot ce putem. Succes!