...

Ce este un generator de apă hidrogenată și de ce merită să ai și tu unul

Emil Moldovan

Ce este un generator de apă hidrogenată

Un generator de apă hidrogenată este un aparat care produce apă hidrogenată, adică apă cu hidrogen molecular dizolvat. Despre ce este apa hidrogenată și beneficiile ei am vorbit pe larg în articolul Apa hidrogenată și beneficiile ei pentru sănătatea ta.

De ce a apărut generatorul de apă hidrogenată

În ultimii zece ani, a fost făcute peste 600 de studii care au arătat eficiența terapiei cu hidrogen în tratamentul unui număr mare de boli.

Generatoarele de apă hidrogenată au apărut pentru că oamenii au căutat să găsească diverse variante prin care să producă apă hidrogenată, și să testeze dacă există diferențe între apele cu hidrogen obținute în moduri diferite. Alături de ionizatoarele de apă, care sunt deja consacrate și cunoscute de câteva zeci de ani deja, generatoarele de apă hidrogenată încep să devină din ce în ce mai cunoscute și folosite în ultimii ani.

Tehnologia unui generator de apă hidrogenată

Generatoarele de apă hidrogenată produc hidrogen dizolvat în apă prin electroliză, la fel ca ionizatoarele de apă. Camera de electroliză a unui generator apă hidrogenată este însă diferită de cea a unui ionizator.

Tehnologia pentru camera de electroliză a generatoarelor de hidrogen provine de la bateriile cu hidrogen pentru industria auto, doar că este folosită nu pentru a produce curent electric plecând de la hidrogen, ci pentru a produce hidrogen plecând de la curent electric și apă.

Dacă la un ionizator de apă în camera de electroliză între electrozi există membrane schimbătoare de electroni, la un generator apă hidrogenată în camera de electroliză există membrane schimbătoare de protoni.

Celula de electroliză a unui generator de apă hidrogenată este compusă din:

  • doi electrozi – anod și catod
  • membrana schimbatoare de protoni. Aceasta este un electrolit dintr-un material polimer solid (SPE – Solid Polymer Electrolyte).

Schema unei camere de electroliză dintr-un generator apă hidrogenată.

rndimg01 1

Una dintre caracteristicile celulelor de electroliză ale generatoarelor de apă hidrogenată este că unele modele au o durată de viață limitată, cel puțin la acest moment. În funcție de model și de tipul de aparat, o cameră de electroliză de generator de apă hidrogenată poate dura:

  • la generatoarele de apă hidrogenată portabile, 3-10 ani în funcție de model;
  • la generatoarele de apă hidrogenată conectate la rețeaua de apă, de la câteva mii de litri de apă (7000 la unul dintre modelele studiate de noi), până la mai mulți ani.

Tipuri de generator de apă hidrogenată

Generator apă hidrogenată conectat la rețeaua de apă

Generator de apă hidrogenată conectat la rețeaua de apă IonPia H2

Acesta este un tip de generator de apă hidrogenată care se leagă la rețeaua de apă și produce apă cu hidrogen instantaneu, atunci când este pornit. Nu este nevoie să aștepți, doar pornești aparatul și apa hidrogenată începe să curgă.

​Unele modele de generator de apă hidrogenată conectate la rețea au filtre încorporate, pentru a filtra apa de contaminanți înainte de a introduce hidrogen în ea. Altele nu au filtre, dar poți să conectezi un filtru extern înainte de ele dacă dorești.​

Generator apă hidrogenată portabil

generator de apa hidrogenata portabil w1

Acesta este un tip de generator apă hidrogenată de dimensiuni mici, pe care poți să îl iei cu tine cu ușurință la birou, la sala de sport sau în călătorii. Funcționează de obicei pe bază de acumulator reîncărcabil.

Este compus dintr-un corp mic, care conține camera de electroliză și bateria și un recipient în care se pune apa care urmează să fie îmbogățită cu hidrogen. La alte modele celula de electroliza si recipientul sunt conectate între ele.

După ce pui apă în recipient apeși pe un buton și generatorul începe să producă hidrogen, care se dizolvă în apă. Trebuie să aștepți 3-5 minute cât durează un ciclu de funcționare, după care aparatul se oprește automat și tu poți să bei apa hidrogenată proaspăt produsă.

După câteva folosiri (5-10), trebuie să conectezi aparatul la priză, ca să își reîncarce acumulatorul.

​Unele modele îți permit chiar să montezi în loc de recipientul lor un bidon de plastic sau o sticlă cu filet. Astfel nu trebuie să porți cu tine decât corpul generatorului de hidrogen. Sticle găsești ușor oriunde. Iată cum arată un generator de hidrogen cu sticla montată.

Generator de apă hidrogenată portabil
Generator de apă hidrogenată portabil

Generator apă hidrogenată tip Spa

Este o variantă de generator de hidrogen portabil, care este destinat să producă apă cu hidrogen pentru uz extern, pe care o poți folosi pentru a te spăla pe față sau chiar pe tot corpul.

green slide05 1

​Există inclusiv variante pe care le poți introduce în apa din cada în care faci baie pentru a transforma apa din cadă în apă hidrogenată.

Generator apă hidrogenată de tip pulverizator

Vrei să ai la tine un mic recipient cu apă hidrogenată cu care să îți împrospătezi din când în când fața? Există o variantă de generator de apă hidrogenată și pentru asta. E un generator de apă hidrogenată portabil de mici dimensiuni, cu un recipient mic si cu pulverizator încorporat

hydro come04 1

Asemănări și deosebiri între un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă

Generatoarele de hidrogen sunt unul dintre modurile în care se poate obține hidrogen dizolvat în apă, așa cum sunt și ionizatoarele de apă. Există asemănări și diferențe între generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă, și le vom discuta în continuare.

Asemănarea dintre un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă am arătat-o deja: ambele fac electroliza apei, și în acest proces apare o cantitate de hidrogen în apă.

Deosebirea dintre un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă este că generatorul de apă hidrogenată nu schimbă pH-ul apei. Generatorul de apă hidrogenată produce apă ionizată și hidrogenată, dar nu produce apă alcalină.

Pentru mai multa claritate, vezi în tabelul de mai jos:

  ​Generator apă hidrogenată ​Ionizator de apă
​pH ​Neutru (7-7,5) ​Alcalin (7,5 – 11)
​ORP ​Negativ (-1 – -600 mV) ​Negativ (-1 – -800 mV)
​H2 dizolvat ​Da Da (cantitatea depinde mult de model)

În concluzie:

Un ionizator de apă produce apă: alcalină, ionizată negativ, și cu hidrogen dizolvat. Cantitatea de hidrogen dizolvat produsă de un ionizator de apă diferă foarte mult de la model la model însă. Dacă alegi un ionizator de apă, asigură-te că alegi unul optimizat să producă o cantitate cât mai mare de hidrogen dizolvat. Proba cu bricheta, despre care poți afla mai multe in articolul Întrebări frecvente despre terapia cu hidrogen molecular, nu este relevantă pentru cantitatea de hidrogen dizolvat.

Un generator de apă hidrogenată produce apă: ionizată negativ și cu hidrogen dizolvat. Generatoarele de apă hidrogenată produc de obicei cantități bune de hidrogen dizolvat în apă, deoarece camera lor de electroliză este special proiectată pentru asta.

O altă deosebire dintre un generator de apă hidrogenată și un ionizator de apă este că generatorul de apă hidrogenată poate produce hidrogen dizolvat în apă chiar și dintr-o apă purificată prin osmoză inversă, deci care aproape că nu mai are săruri dizolvate în ea. Ionizatoarele de apă au nevoie de o apă cu un conținut de săruri suficient de mare pentru a face ionizarea apei.

Generator de apă hidrogenată sau ionizator de apă? Ce să aleg?

Răspunsul este nuanțat și depinde de preferințele tale. Dacă ceea ce te interesează în principal este apa hidrogenată, poți să iei oricare dintre cele două tipuri de aparat (dacă te asiguri că ionizatorul pe care îl cumperi este proiectat să producă o cantitate de hidrogen dizolvat comparabilă cu cea produsă de un generator de apă hidrogenată, ceea ce nu orice model de ionizator poate).

Dacă pe lângă apă cu hidrogen mai vrei să iei în calcul și alte elemente atunci când alegi, îți recomand să citești articolul Ionizator de apă? Generator de hidrogen? Tu decizi.

Unde găsesc generatoare de apă hidrogenată?

Mă bucur că ai întrebat. Poți găsi generatoare de apă hidrogenată de calitate în magazinul Wellnessist.

Pentru orice întrebări mai ai în legătură cu generatoarele de apă hidrogenată sau ionizatoarele de apă, contactează-ne. Consultanții noștri sunt prietenoși, pricepuți, și te vor ajuta cu orice informații ai nevoie.

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form