Cum să alegi un ionizator de apă.

Vrei să te bucuri de binefacerile apei alcaline şi ionizate dar ţi-e greu să te hotărăşti ce model să alegi?

Mai jos am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute în luarea deciziei.

5 Criterii importante atunci când achiziţionezi un ionizator:

1. Cea mai bună filtrare

Ionizatoarele sunt proiectate să îți ofere două lucruri: apă pură şi sănătoasă. În primul rând, o apă sănătoasă ar trebui să nu aibă contaminanți.

Ionizatorul tău se conectează la rețeaua de apă și filtrează apa înainte de a o ioniza. Chiar dacă apa de la rețea este filtrată și tratată, aceasta nu este total lipsită de contaminanți cum sunt clor, arsenic, plumb, alte metale grele, compuși organici volatili, substanțe farmaceutice, etc. De aceea, filtrarea foarte performantă este de o importanţă critică pentru tine.

Deşi toate ionizatoarele folosesc un filtru pentru a purifica apa, nu toate filtrele sunt la fel de eficiente. Majoritatea filtrelor din ionizatoarele disponibile pe piaţă au între trei și cinci trepte de filtrare şi folosesc numai cărbune activ granulat împreună cu calciu în diferite forme.

Dacă ții la sănătatea ta și a familiei tale, vrei să bei o apă cât mai pură, cu cât mai puțini contaminanți. Înainte de a cumpăra un ionizator, verifică întotdeauna cât de bine filtrează apa acesta, înainte să o ionizeze. Nu vrei doar o apă alcalină și ionizată, vrei o apă pură, alcalină și ionizată.

2. Cea mai avansată tehnologie

Un ionizator este o investiţie pe termen lung pentru sănătatea ta şi a familiei tale. Este important ca ionizatorul tău să producă apă alcalină şi ionizată cu parametrii cât mai înalţi ai ORP-ului (ionizare negativă cât mai mare) și concentrație de Hidrogen infuzat cât mai mare, la valori optime ale pH-ului (pH intre 8,5 – 10).

Performanța ionizatorului depinde de:

Calitatea electrozilor

Electrozii sunt pentru ionizator ceea ce este inima pentru corpul nostru. Bem apă alcalină şi ionizată pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii noastre. Electrozii provoacă ionizarea care ne oferă aceste beneficii.

Ceea ce contează la electrozi este eficiența acestora, adică nivelul de pH, ORP și Hidrogen pe care îl produc. Nu contează numărul de electrozi și nici dimensiunea acestora. Contează cât de avansați sunt electrozii și ce parametri de ionizare sunt capabili să producă.

Vei găsi o mulțime de informații exagerate pe internet despre mai mulți electrozi și mai multă putere (mai mult curent aplicat electrozilor). Anumite companii susțin că electrozii mai mari înseamnă performanțe mai mari, ceea ce nu are sens. Pe măsură ce tehnologia avansează, devine mai mică și mai puternică, nu mai mare!

În realitate, ionizatoarele care au nevoie să aplice mai multă putere pe electrozi de fapt folosesc tehnologie depășită sau ineficientă. Mai multă putere aplicată electrozilor produce mai multă căldură și solicită mai mult stratul de platină de pe aceștia, ceea ce poate duce la degradarea mai rapidă a acestora, și, în cele din urmă, la performanțe mai slabe ale ionizatorului în timp.

Mai degrabă decât să alegi un ionizator doar pentru că ți s-a spus ca are cei mai mari electrozi, află ce performanțe de ionizare are ionizatorul respectiv, și ce putere consumă acesta. Cu cât ionizatorul are performanțe mai bune și consumă o putere mai mică, cu atât are electrozi mai avansați și mai eficienți. Cu cât are nevoie de o putere mai mare pentru a obține performanțe bune de ionizare, cu atât mai puțin eficient este.

Întotdeauna, cele mai relevante sunt testele de performanță făcute în laboratoare independente. Dacă poți găsi o asemenea comparație, este cea mai bună sursă de informație pentru tine. Nu confunda însă orice prezentare pe care o găsești pe internet, făcută de un reprezentant al unei companii vânzătoare de ionizatoare, cu un test făcut într-un laborator independent.

3. Performanțe maxime cu minimum de operațiuni de întreținere

Un ionizator de apă de calitate este o investiție importantă, de aceea trebuie să iei în calcul încă ceva pe lângă performanțele acestuia: cum se menține performanța acestuia în timp și cât de multe operațiuni de întreținere va trebui tu să faci pentru asta.

După cum ai văzut mai sus, cu cât mai puțină putere pune un ionizator pe electrozi, cu atât electrozii vor dura mai mult. Dar aspectul cel mai important care influențează performanța ionizatorului în timp, este performanța sistemului de autocurățare a ionizatorului, despre care vorbim în continuare.

Sistemul de autocurăţare

Apa alcalină şi ionizată are beneficii majore care apar datorită ionizării. Totuşi, capacitatea ionizatorului de a modifica astfel apa poate să scadă în timp.

Electrozii sunt componenta ionizatorului care schimbă calităţile apei. Apa conţine minerale. Mineralele se depun pe electrozi prin expunerea repetată a acestora la apă, astfel că depunerile de minerale acoperă treptat electrozii. Un electrod acoperit de minerale are o capacitate limitată de a transforma apa eficient, ceea ce duce la o scădere a calităţii apei şi o scădere a beneficiilor acesteia.

Pentru a preveni depunerile de minerale pe electrozi, ionizatoarele au sisteme de autocurățare.

Toate ionizatoarele au sisteme de autocurăţare, dar nu toate sistemele sunt la fel de eficiente. Înainte să cumperi un ionizator este esenţial să înţelegi tipul de ciclu de curăţare pe care îl foloseşte. De fapt este unul dintre cele mai importante considerente deoarece determină performanţele ionizatorului tău pe termen lung.

Pe lângă menținerea performanțelor ionizatorului pe termen lung, sistemul de autocurățare este cel de care depinde și cât de des va trebui să cureți tu manual ionizatorul, sau să îl trimiți la service pentru curățare. Orice ionizator are nevoie de întreținere, dar unele ionizatoare au nevoie de întreținere mult mai frecventă decât altele. E bine să știi de la început cât timp, efort, și eventual bani te va costa mentenanța ionizatorului. Iar asta depinde de tipul de sistem de autocurățare pe care îl are ionizatorul.

Dacă îți dorești un ionizator care să își mențină performanțele pentru cât mai mult timp, cu minimum de operațiuni de întreținere din partea ta, alege unul care are un sistem de autocurățare cât mai performant. Mai jos sunt explicate pe scurt cele mai folosite asemenea sisteme.

Există trei tipuri de sisteme de autocurăţare.

Sistem automat de curăţare periodică a electrozilor

Acest sistem monitorizează folosirea ionizatorului şi declanşează curăţarea periodică a electrozilor la anumite perioade de timp sau după un anumit număr de litri de apă procesaţi de către aparat. În perioada curăţării ionizatorul se opreşte pentru 20-30 de secunde pentru a face curăţarea electrozilor.

Este sistemul cel mai puțin eficient. Este ca și cum ai face doar o scurtă curățenie după ce ai folosit bucătăria de 15-30 de ori.

Aparatele cu asemenea sisteme de autocurățare au nevoie de curățare manuală mult mai des decât modelele cu sisteme mai avansate. Unii producători recomandă curățarea manuală a acestor modele o dată pe lună.

Sistemul de autocurăţare MARC (Motor Automatic Reverse Cleaning System)

Unele modele de ionizatoare au o cameră de ionizare reversibilă care permite reglarea automată a fluxului de apă astfel încât tu să te poţi bucura de apă alcalină chiar şi atunci când ionizatorul tău se curăţă. Asta înseamnă că ionizatorul nu se va opri niciodată pentru curăţare, deoarece curăţarea se face în timp ce ionizatorul funcţionează.

Sistemul de autocurăţare DARC (Double Automatic Reverse Cleaning System)

Acest sistem este cel mai avansat. Elimină aproape complet depunerile de minerale de pe electrozi, crescând durata de viaţă a ionizatorului tău. Nu e nevoie să aştepti niciodată să se termine un ciclu de curăţare pentru a putea să bei apă.

Noul sistem revoluţionar brevetat de autocurăţare DARC elimină depunerile de minerale de pe electrozi – protejându-ţi investiţia şi asigurându-ţi mulţi ani de apă sănătoasă de la ionizatorul tău. Acest sistem de curăţare este 100% eficient.

Sistemul DARC curăţă continuu electrozii pe toată durata funcţionării ionizatorului, de fiecare dată când îl foloseşti. Aceasta se realizează prin schimbarea polarităţii la fiecare 20 de secunde. Deci dacă foloseşti ionizatorul pentru 40 de secunde acesta va lucra 20 de secunde cu o polaritate şi apoi următoarele 20 de secunde va schimba polaritatea electrozilor. Nu va tebui să aştepţi niciodată sau să te gândeşti la vreun ciclu de curăţare.

Dintre cele trei sisteme de mai sus, cel mai performant este sistemul DARC, urmat de sistemul MARC şi în cele din urmă de sistemul de curăţare periodică.

Alege întodeauna ionizatorul cu sistemul de autocurățare cel mai performant. Vei avea siguranța că bei apă cu aceeași parametri de pH și ORP ca la început, și nu va trebui să cureți aparatul manual decât foarte rar, în medie la 1 an.

Invalid shortcode parameters

4. Certificări și documentație credibile

Cercetează întotdeauna pe ce se bazează informația pe care o primești despre un ionizator de apă. Este doar informație de marketing, sau există și documente credibile, cum ar fi certificări ale producătorului sau teste în laboratoare independente care să confirme fie calitatea filtrării, fie performanțele de ionizare.

5. O companie puternică și o garanție solidă în spatele produsului

Sănătatea şi starea ta de bine sunt considerentele esenţiale atunci când alegi un ionizator de apă. Producătorul din spatele acelui ionizator este de asemenea foarte important. Află tot ce poți despre istoria, experiența și know-how-ul producătorului.

Cu cât producătorul este mai puternic ai garanția ca acesta va mai fi pe piață și peste câțiva ani. Nu este ceva neobișnuit ca unele companii noi pe piață să nu reziste mai mulți de câțiva ani. Nu îți dorești să rămâi fără consumabile sau service după ce ai făcut o investiție atât de importantă.

Vezi ce garanție are ionizatorul pe care îl cumperi. O garanție extinsă îți arată că ionizatoarele sunt fiabile si nu se defectează în timp și îți oferă liniștea că oricând ai o problemă, aceasta se va rezolva.

Dacă ai citit până aici, sunt sigur că îți dorești să cumperi un ionizator. Ai acum informațiile necesare pe baza cărora poți alege cel mai potrivit ionizator pentru tine și familia ta. Folosește-le, cercetează cu atenție și vei face cea mai bună investiție.

Ești pregătit să mergi mai departe? Află cum stau ionizatoarele Alkaviva la toate criteriile importante de mai sus în articolul De ce să cumperi un ionizator Alkaviva.

​Vezi ionizatoarele AlkaViva

Vrei să alegi cel mai bun ionizator de apă pentru tine? Unul care să îţi ofere cele mai bune performanţe la un preţ corect? Atunci trebuie să deosebeşti adevărurile despre ionizatoarele de apă de “miturile” care le învăluie.

Ca în orice alt domeniu, şi în domeniul ionizatoarelor de apă există anumite “mituri”. Anumite informaţii eronate sunt prezentate suficient de des de către anumiţi vânzători încât ajung să fie considerate reale. Asta te poate pune în două situaţii nedorite:

În ambele cazuri lipsa de informare sau chiar dezinformarea te pot determina să faci alegeri mai puțin reușite, al căror rezultat în timp să nu fie cel scontat.

Cumpărarea unui ionizator de apă este o investiţie importantă, prin beneficiile pe care le are pentru sănătatea ta şi a familiei tale. De aceea noi îţi oferim informaţii bine documentate care să te ajute să faci cea mai bună alegere, cu un raport optim calitate-preț.

Mituri despre ionizatoarele de apă şi adevărul despre ele

1. Mit: Mai mare înseamnă mai bun

Vei auzi de multe ori afirmaţia: ionizatorul “X” are electrozii mai mari decât ionizatorul “Y”, ceea ce înseamnă că e mai bun. Vezi mai jos de ce această afirmaţie este FALSĂ.

Adevăr: Mai mare înseamnă doar mai mare

2. Mit: Putere mai mare înseamnă performanțe mai bune ale ionizatorului

Ionizatoarele de apă electrice produc apă alcalină ionizată printr-un proces de electroliză. În camera de electroliză există mai mulți electrozi asupra cărora se aplică un curent de o anumită putere, ceea ce duce la obținerea unei ape alcaline cu un anumit pH (alcalinitate) și ORP (potențial de oxido-reducere).

Tensiunea și intensitatea curentului​ aplicat electrozilor sunt unul dintre factorii care influențează pH-ul și ORP-ul apei obținute. Dar nu este suficientă o putere mare pentru a obține cel mai bun pH și ORP. Din contră, o putere mai mare aplicată electrozilor are anumite dezavantaje.

Adevăr: Performanțele ionizatorului depind de calitatea electrozilor

PH-ul și ORP-ul apei alcaline ionizate produse de un ionizator depind de:

Ionizatoarele care au electrozi mai avansați tehnologic produc apă cu pH și ORP mare, folosind o tensiune electrică mai mică, deci având nevoie de o putere mai mică.

O putere mai mare aplicată electrozilor îi uzează mai rapid. Mai multă putere înseamnă mai multă căldură, ceea ce face ca stratul de platină de pe suprafaţa electrozilor să se deterioreze mai repede. Aceasta duce la performanţe mai slabe în timp şi la o durată de viaţă mai scurtă a camerei de ionizare.​

3. Mit: Există mai multe feluri de apă alcalină ionizată

Este posibil să afli la un moment dat că există mai multe tipuri de apă alcalină ionizată, și că un anumit tip e superior altora. E adevărat sau nu?

Adevăr: Toate ionizatoarele de apă electrice produc apă alcalină ionizată. Apa alcalină ionizată, indiferent de numele ei comercial, este apă cu un pH între 8-12 și ORP între -1mV și -900 mV.

Apa alcalină ionizată are 3 parametri măsurabili care o disting de apa normală de la robinet, sau chiar de la un izvor: pH-ul mai mare, ORP-ul negativ și concentrația de Hidrogen.

Există deci trei moduri în care poate fi măsurată calitatea apei alcaline ionizate:

Putem compara două ape alcaline după acești parametri și putem găsi diferențe, dar ambele ape sunt ape alcaline ionizate, diferă doar valorile unor parametri.

Pentru ca o apă produsă de un ionizator să fie altceva decât apă alcalină ionizată ar trebui să aibă ceva în plus față de cei trei parametri de mai sus, un alt parametru măsurabil care să o diferențieze. 

Invalid shortcode parameters

4. Mit: Ionizatoarele X costă mai mult decât ionizatoarele Y pentru că sunt mai bune

Adevăr: Nu întotdeauna mai scump înseamnă mai bun

Cu siguranță există diferențe de calitate între ionizatoarele de apă. Există modele mai performante și modele mai puțin performante. Modelele din gamele premium, cu performanțe ridicate și fiabilitate mare sunt întotdeauna mai scumpe decât modelele cu performanțe și / sau fiabilitate mai mici.

Asigură-te că ionizatoarele pe care le compari sunt din aceeași categorie de calitate. Nu este relevant să compari, de exemplu, un ionizator cu electrozi din iridiu cu unul cu electrozi din titan placat cu platină.

Atunci cand compari modele de ionizatoare din aceeași categorie de calitate (de exemplu gama premium), ​este util să știi la ce să te uiți ca să le poți diferenția.

Criteriile de care trebuie să ții cont pentru a alege un ionizator cu un raport optim calitate/preț sunt abordate pe larg in articolul Cum să alegi un ionizator.​ Iată-le, pe scurt, mai jos:

Performanța filtrării​

Este la fel de important ca apa pe care o bei să fie atât alcalină și ionizată, dar și cât mai pură. Puritatea ei depinde de cât de performante sunt filtrele din ionizator.

Performanțele electrozilor

Notă: Ne referim aici doar la electrozi din titan placați cu platină. Există încă pe piață ionizatoare care mai folosesc electrozi din iridiu, dar 

Cu cât electrozii sunt mai performanți, cu atât vei putea obține o apă cu pH mai mare și ORP negativ mai mare, cu un consum de curent cât mai mic.

Performanța sistemului de autocurățare

Un sistem de autocurățare cât mai performant face ca ionizatorul să își păstreze parametrii de pH și ORP în timp, între două curățări. De asemenea, cu cât sistemul de autocurățare este mai performant, ionizatorul trebuie curățat manual mai rar, deci costurile tale de mentenanță sunt mai mici.

Certificări și documentație credibile

E de preferat ca informațiile despre performanța filtrării sau a ionizării pe care le primești să poată fi confirmate cu date provenite din surse independente.

O companie puternică și o garanție solidă

O garanție extinsă este un bun indiciu despre fiabilitatea aparatelor, și îți oferă certitudinea că producătorul chiar crede în produsele lui și te va sprijini la nevoie.

Părerea clienților dealerului de unde vrei să cumperi te poate ajuta de asemenea să afli dacă serviciile ulterioare cumpărării sunt de calitate.

Acum eşti mai bine informat pentru a alege un ionizator de apă de calitate pentru tine. Dacă ai orice întrebări legate de ionizatoarele de apă, vezi și articolul Cum să alegi un ionizator.

Ai nevoie de mai multe informații? Pune o întrebare folosind formularul de contact de pe site, scrie-ne la adresa contact@wellnessist.ro sau sună la unul din numerele de telefon afișate pe site. Îți vom răspunde cu plăcere.

Vezi ionizatoarele AlkaViva

Cauți cel mai bun ionizator de apă pentru tine? Ionizatoarele Alkaviva sunt o alegere excelentă, cu care nu ai cum să greșești. Află de ce, în continuare.

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Ți-am pregătit nu o imagine, ci un întreg film! Are doar 5 minute, dar conține tot ce trebuie să știi când alegi un ionizator. În continuarea filmului vei găsi toată informația din el și în format scris. 

5 elemente cheie pentru achiziția inteligentă a unui ionizator:

Dacă ai citit articolul Cum să alegi un ionizator de apă​, deja știi criteriile care contează când alegi un ionizator. Mai jos vom vedea cum stau ionizatoarele Alkaviva la aceste criterii.

1. Cea mai bună filtrare

Apa sănătoasă ar trebui să nu aibă contaminanți. Punct.

Știm toți cât de important este să bem suficientă apă în fiecare zi. Auzim destul de des și de pericolele ascunse în apa de la robinet sau îmbuteliată. Apa tratată standard încă mai conține reziduuri urbane, agricole sau industriale cum ar fi substanțe farmaceutice, metale grele și chiar substanțe chimice folosite la tratarea apei.

Toxinele și poluanții chimici ne distrug sănătatea. Apa alcalină ionizată ne reconstruiește. Dar dacă bem apă care nu este curățată bine de poluanții chimici toxici, atunci ne-am întors de unde am plecat.

De aceea îți datorezi ție și familiei tale să știi ce este în apa pe care o bei, și să găsești o cale să bei o apă pură.

Majoritatea filtrelor din ionizatoare sunt fabricate în Asia și conțin aproape numai carbon activ ieftin, care nu îndepărtează contaminanții cei mai periculoși din apă.

Spre deosebire de acestea, filtrele UltraWater din ionizatoarele Alkaviva creează cea mai curată apă alcalină ionizată posibilă, cu cele mai nocive substanțe eliminate, până la nivelul la care nu mai pot fi detectate de testele din laboratoare. Performanța sistemelor noastre de filtrare este testată în laboratoare certificate independente.

Numai filtrele UltraWater produse în SUA au fost testate riguros de către un laborator acreditat guvernamental, certificat EPA (Agenția de Protecție a Mediului din SUA) și au demonstrat că elimină din apă din 99.9% din contaminanți. Nici un alt filtru dintr-un ionizator nu se compară.

Aici poți vedea un certificat de analiză facut într-un laborator independent, care demonstrează eficiența filtrelor UltraWater produse de Alkaviva.

Află mai multe despre importanța filtrării apei și performanțele filtrelor UltraWater din filmul de mai jos (subtitrat în limba română):

2. Cea mai avansată tehnologie

Bem apă alcalină ionizată pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. Electrozii sunt cei care ionizează apa și îți oferă aceste beneficii. Performanța ionizatorului tău depinde în primul rând de eficiența electrozilor lui.

Unii vânzători de ionizatoare susțin că electrozii mai mari înseamnă performanțe mai bune, ceea ce nu are sens. Pe măsură ce tehnologia avansează, devine mai mică și mai puternică, nu mai mare! Telefoanele, laptopurile, devin din ce în ce mai mici și mai performante, televizoarele devin din ce în ce mai plate. De ce ar fi altfel în cazul ionizatoarelor?

Există de asemenea multe informații exagerate pe internet care susțin că un ionizator este cu atât mai performant cu cât are mai mulți electrozi și/sau folosește mai multă putere.

Numărul de electrozi nu este atât de relevant, cât performanța electrozilor. Există modele care au 5 electrozi performanți și produc rezultate de ionizare cel puțin la fel de bune ca alte modele care au 7 electrozi mai puțin performanți.

În ceea ce privește curentului care ajunge în electrozi, puterea aplicată pe electrozi, lucrurile stau chiar invers decât le prezintă mulți vânzători.

Mai multă putere aplicată electrozilor produce mai multă căldură și solicită mai mult stratul de platină de pe electrozi. Aceasta duce la degradarea mai rapidă a acestora și la performanțe mai slabe ale ionizatorului în timp.

Foarte mulți producători de ionizatoare folosesc ca soluție pentru o ionizare mai bună un voltaj ridicat, pentru că folosesc tehnologie depășită sau ineficientă.

Toate acestea sunt mituri despre ionizatoare. De fapt, electrozii mai mari sau mai mulți Wați nu contează. Ceea ce contează este eficiența. 

AlkaViva a fost prima companie care a introdus tehnologia mesh la electrozi. Acum, noua tehnologie patentată de ionizare SmartElectrode din ionizatoarele AlkaViva stabilește un nou standard în industrie.

În ceea ce privește durata de viată a electrozilor, aparatele noastre au electrozi cu un design avansat și o calitatea foarte bună, având un voltaj de 150 de watt.​

AlkaViva are teste făcute în laboratoare independente certificate EPA, care au demonstrat că ionizatoarele AlkaViva sunt mai eficiente, și că produc transformări mai mari ale apei decât alte ionizatoare mai mari. Vezi comparația între ionizatoare

3. Performanțe maxime cu minimum de operațiuni de întreținere

Un ionizator de apă este o investiție foarte importantă, de aceea trebuie să iei în calcul ce performanțe are ionizatorul, și în special cum se menține performanța în timp. Aici trebuie să adaugi și cât de mult te costă în timp, energie sau bani mentenanța ionizatorului. 

Înafară de tensiunea aplicată pe electrozi, un punct important când vine vorba de menținerea performanțelor ionizatoarelor în timp este sistemul de curățarea al electrozilor.

Pentru a obține apa ionizată cu parametrii cei mai buni, electrozii trebuie să fie curățați, ceea ce face din sistemul de curățare al ionizatorului un element vital. Puteți face teste cu un ionizator nou, dar dacă aveți o apă dură, iar ionizatorul nu are un sistem de curățare performant după o perioadă se vor forma depuneri de calciu și magneziu pe electrozi și performanțele vor scădea semnificativ.

Spre exemplu, o gamă de ionizatoare japoneze foarte populare și foarte scumpe, au un un sistem de curățare depășit. Acestea funcționează aproximativ 15 minute, apoi se curăță doar 30 de secunde, ceea ce face imposibilă o performanță optimă. Este ca și cum ai face doar o scurtă curățenie după ce ai folosit bucătăria de 15-30 de ori. Pe lângă asta, trebuie să aștepți până se curăță pentru a putea să bei apă.

Apoi, trebuie să folosești un cartuș de curățare, timp de 4 ore în fiecare lună, Și apoi trebuie să trimiți anual aparatul în service pentru o curățare generală, dacă nu vrei să pierzi garanția.

Noua noastră serie de ionizatoare H2 depășește problemele prezentate mai sus. Ele includ sistemul de curățare DARC îmbunătățit, care este de 9 ani cel mai bun sistem de curățare din industria ionizatoarelor. 

Modelele avansate AlkaViva curăță electrozii de fiecare dată când le folosești, în timp ce le folosești, asigurând cele mai bune performanțe de ORP și hidrogen în timp. Nu trebuie niciodată să te gândești la asta, să faci ceva în plus sau să aștepți. O curățare eficientă, comodă și fără bătăi de cap, de fiecare dată când folosești ionizatorul!​

Deoarece au un sistem de autocurățare atât de performant, ionizatoarele Alkaviva au nevoie de foarte puține operațiuni de întreținere din partea ta. Un ionizator Alkaviva își păstrează performanțele optime chiar și cu o singură cură​țare pe an. A, și poți să faci chiar tu curățarea, la tine acasă, ca să economisești bani. Îți oferim toate instrucțiunile de care ai nevoie.

4. Certificări și documentație credibile

AlkaViva este în această afacere din 2003 și are un calificativ A+ din partea Business Bureau. Producătorul lor este cel mai mare din lume și are toate certificările necesare.​

​Alkaviva este cel mai vechi importator de ionizatoare in SUA. Cei doi parteneri fondatori ai afacerii însumează împreună peste 24 de ani de experiență în industria ionizatoarelor de apă din SUA.

Am ajutat la lansarea tuturor tipurilor de produse din domeniu, de la tehnologii ultramoderne de ionizare până la aplicații comerciale.

Poți avea încredere că istoria, experiența și know-how-ul nostru ne permite să producem cea mai bună tehnologie de ionizare, ca tu să fii sigur că ai făcut alegerea corectă.

5. O companie puternică și o garanție solidă în spatele produsului

Alkaviva vinde ionizatoare in SUA și în alte peste 30 de țări.​

În România, oferim 5 ani garanție la orice ionizator electric pentru că avem încredere în fiabilitatea acestora. Astfel, tu poți să fii liniștit că, orice s-ar întâmpla, ești acoperit.

Avem clienți în Romania care au aparate încă din 2007, și ale căror ionizatoare funcționează și acum.

Rata de reparație a ionizatoarelor AlkaViva este foarte mică, iar costurile de reparație foarte accesibile.​ Ținem mereu un stoc de piese de schimb pentru cele mai folosite piese, pentru ca ionizatorul tău să stea la noi în service cât mai puțin. De cele mai multe ori, un ionizator nu stă la noi în service mai mult de 48 de ore.

[krioft_oc_shortcode ids=”62,63,64,140″]

​Vrei să afli cum se compară ionizatoarele Alkaviva cu alte ionizatoare? Găsești mai jos un tabel comparativ între câteva modele de ionizatoare din portofoliul Alkavia, și un video în care un laborator independent certificat EPA (Agenția de Protecție a Mediului din SUA) testează câteva modele de ionizatoare.

Atunci când vezi comparații între ionizatoare pe internet sau demonstrații care arată că un anumit model de ionizator produce un anumit nivel de pH și ORP, sunt câteva aspecte importante pe care trebuie să le știi:

În tabelul de mai jos am comparat ultima generație de ionizatoare Alkaviva.

[go_pricing id=”tabel_comparativ1″]

În filmul de mai jos poți vedea un test făcut într-un laborator independent certificat EPA (Agenția de Protecția Mediului din SUA), în care sunt comparate mai multe modele de ionizatoare. Comparația a fost făcută cu generația anterioară de ionizatoare AlkaViva. Imediat ce vom avea o comparație care include ultimele modele AlkaViva, o vom publica aici.

[krioft_oc_shortcode ids=”62,63,64,140″]

În cazul în care ai o sursă de apă dură, vor apărea în timp depuneri de minerale în tuburile și furtunul flexibil al ionizatorului tău. Mai jos ți-am pregătit o serie de imagini care îți arată principalele componente pe care trebuie să le verifici pentru a evalua starea ionizatorului tău.

Unde să verifici dacă sunt depuneri la un ionizator montat deasupra blatului

Furtunul flexibil inoxidabil

Cel mai rapid poți verifica dacă ionizatorul tău are depuneri de săruri uitându-te la capătul înșurubat în aparat al furtunului inoxidabil flexibil prin care iese apa alcalină.

Deșurubează furtunul și uită-te la capătul acestuia dinspre aparat. Dacă vezi pe interior un inel alb, mai subțire sau mai gros, ionizatorul tău are depuneri de minerale. Mai jos ai câteva imagini: una cu un furtun inoxidabil fără depuneri, și câteva exemple de furtune inoxidabile cu depuneri. După cum vezi, depunerile pot fi în strat foarte subțire, sau pot chiar să înfunde furtunul.

Furtunul inoxidabil flexibil, capătul care se înșurubează în aparat. Fară depuneri de minerale.

Furtunul inoxidabil flexibil, capătul care se înșurubează în aparat. Cu depuneri de minerale – 3 exemple.

Duza superioară

De cele mai multe ori e suficient sa verifici furtunul inoxidabil flexibil ca să îți dai seama dacă ionizatorul trebuie curățat. Opțional, poți verifica și duza superioară, piesa în care este înșurubat acesta.​

Ai două exemple mai jos: o duză superioară fără depuneri în interior, și una cu depuneri de minerale în interior. Vezi cât de mult s-a micșorat diametrul prin care curge apa alcalină în al doilea caz?​

Nu e nevoie să scoți duza superioară ca să o examinezi, e suficient să deșurubezi furtunul flexibil inoxidabil din ea si poți să vezi în interiorul duzei.​

Duza superioară, după demontarea furtunului inoxidabil flexibil. Fară depuneri de minerale.

Duza superioară, după demontarea furtunului inoxidabil flexibil. Cu depuneri de minerale

Unde să verifici dacă sunt depuneri la un ionizator montat sub blat

Duza superioară

Duza superioară folosită la ionizatoarele montate sub chiuvetă, după demontarea adaptorului pentru furtun. Fară depuneri de minerale.

Duza superioară folosită la ionizatoarele montate sub chiuvetă, după demontarea adaptorului pentru furtun. Cu depuneri de minerale

Adaptorul pentru furtunul de apă alcalină

Adaptor pentru furtunul de apă alcalină în mod normal montat în duza superioară.

Adaptor pentru furtunul de apă alcalină în mod normal montat în duza superioară. Cu depuneri de minerale.

Iesirea de apă alcalină din ionizator

Depunerile de minerale vor apărea în orificiul marcat cu săgeata roșie și vor arăta la fel ca în pozele anterioare.

Ieșire apă alcalină cu furtun de 5/16”.

Ieșire apă alcalină cu furtun de 5/16” deconectat.

Mufă de conectare ieșire apă alcalină

Mufă de conectare ieșire apă alcalină cu furtun de 5/16” deconectat

Depunerile de minerale vor apărea în interiorul tubului și vor arăta ca în pozele anterioare.

Dacă ai o apă dură, îți recomandăm să folosești una sau mai multe dintre următoarele soluții:

Dacă duritatea apei tale depășeste 15 grade germane (°D), contactează-ne la contact@wellnessist.ro și vom găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine.​

Invalid shortcode parameters

Acest articol este primul dintr-o serie în care vei afla mai multe moduri în care îți poți curăța ionizatorul. Prima metodă, cea din acest articol, este cea mai ieftină pentru tine, deci ți-o recomand înaintea celorlate. Este ușor de făcut și mai jos ai instrucțiuni detaliate.

De ce trebuie să curăț ionizatorul?

Ionizatoarele Alkaviva au cele mai performante sisteme de autocurățare a electrozilor. Totuși, oricât de performant ar fi sistemul de autocurățare, mici depuneri de minerale pot apărea în timp în camera de electroliză. Dacă aceste depuneri trec de un anumit prag, performanțele ionizatorului tău vor scădea.

Pentru ca ionizatorul tău să își păstreze performanțele de pH, ORP și Hidrogen în timp, acesta are nevoie din când în când de o singură operațiune de întreținere din partea ta: curățarea periodică.

De asemenea în orice ionizator există și alte zone în care pot apărea depuneri de minerale în timp. Aceste acumulări de minerale pot duce la reducerea debitului de apă alcalină sau chiar la înfundarea completă a conductelor interioare ale ionizatorului, ceea ce poate provoca blocarea aparatului.

Cât de des trebuie să curăț ionizatorul?

În funcție de nivelul de duritate al sursei tale de apă, acumularea, de obicei, nu devine o problemă pentru cel puțin 8-24 luni de utilizare.

În România, în medie, o curățare a ionizatorului o dată la 12 luni este suficientă.

Dacă locuiești într-o zonă cu apă extrem dură e posibil să fie nevoie să cureți ionizatorul o dată la 6 luni.

Cum îmi dau seama când trebuie curățat ionizatorul​

​Ideal este să cureți ionizatorul tău o dată pe an, cel mai bine atunci când schimbi filtrele. Dacă preferi să îl cureți mai des sau mai rar, vezi mai jos cum îți poți da seama că ionizatorul are nevoie de curățare.

Atenție: dacă alegi să cureți ionizatorul mai rar de o dată la 12 luni există pericolul să pierzi garanția, dacă aparatul se defectează din cauza depunerilor de minerale.

Ionizatorul trebuie curățat atunci când depunerile de minerale devin vizibile și depășesc anumite limite, sau când debitul apei alcaline scade.

Verifică depunerile de minerale din ionizatorul tău

1. Ionizatoare montate deasupra blatului de la bucătărie: Vesta H2, Athena H2, Melody II, Vesta GL 988, Athena JS 205, Orion JP 109, Melody/Isis JP104, Venus JP 107, Microlite, Neptune, sau orice alt tip de ionizator montat pe blat.

Scoate furtunul flexibil inoxidabil și inspectează ambele capete ale acestuia pentru semne de orice reziduu alb care s-ar fi putut acumula în interiorul furtunului. Acest reziduu apare ca o crustă albă pe interiorul furtunului. Apariția acestui inel alb este un semn clar al acumulării excesive de minerale. Dacă inelul alb este mai gros de 2 mm, aparatul are nevoie de curățare.

Furtunul inoxidabil flexibil fară depuneri de minerale

Furtunul inoxidabil flexibil, capătul care se înșurubează în aparat. Fară depuneri de minerale.

Furtunul inoxidabil flexibil cu depuneri de minerale

Furtunul inoxidabil flexibil, capătul care se înșurubează în aparat. Cu depuneri de minerale – 3 exemple.

De cele mai multe ori e suficient sa verifici furtunul inoxidabil flexibil ca să îți dai seama dacă ionizatorul trebuie curățat. Mai sunt și alte zone pe care le poți verifica, și pe care le găsești în articolul Are ionizatorul meu depuneri de minerale?

Notă: Dacă ionizatorul tău este montat sub blat și folosești un robinet de comandă (Undersink Kit), verifică dacă sunt depuneri de minerale acolo unde furtunul prin care trece apa alcalină se conectează la ionizator. Depunerile de minerale nu sunt totdeauna vizibile la robinet.

2.​ Ionizatoare montate sub blat: Delphi sau UltraDelphi

Inspectează capătul robinetului prin care curge apa alcalină. Dacă observi depuneri de minerale pe vârful robinetului, înseamnă că sunt depuneri de minerale în tot ionizatorul. Delphi are un furtun de 5/16” care merge de la ionizator până la robinetul de comandă computerizat. Deconectează furtunul de 5/16” și pune-l în oțet peste noapte pentru a înmuia și îndepărta depunerile de săruri.

Pentru mai multe detalii despre cum poți verifica dacă ionizatorul are depuneri de minerale, vezi și articolul ​Are ionizatorul meu depuneri de minerale?.

Procedura de curățare

Cel mai sigur mod de a curăța aparatul este de a circula oțet prin ionizator, folosind o mică pompă pentru acvariu sau o mică pompă de gradină.

Cel mai bun moment pentru curățarea ionizatorului este atunci când ești gata să înlocuiești filtrul sau filtrele ionizatorului tău. Dacă intenționezi să cureți ionizatorul înainte de următoarea schimbare a filtrelor, e bine să păstrezi un set de filtre consumate pentru re-utilizare la următoarea curățare.

Dacă ai orice nelămuriri, probleme sau întrebări în timp ce faci curățarea, sună la numerele 0724 333 909 sau 0757 661 693. Suntem aici pentru tine.

1.Pregătește instrumentele necesare

Pentru curățarea ionizatorului ai nevoie de:

O pompă pentru acvariu, sau o altă mică pompă submersibilă

Ceea ce eu numesc pompă pentru acvariu mai jos vei găi la magazinele cu articole pentru animale sub numele de filtru pentru acvariu. ​

Îți recomand un filtru pentru acvariu care:

Filtru pentru acvariu

Filtru pentru acvariu

​2 litri de oțet de 9 grade obținut prin distilare

Cumpără 2 litri de oțet, preferabil oțet alb, obținut prin distilare, care să aibă 9 grade​.

Un vas​

Vei folosi vasul pentru a pune în el oțetul și pompa pentru acvariu. Poate fi orice vas: cratiță, bol de sticlă sau plastic, un recipient PET, etc.​

Opțional: un set de filtre vechi​

Poți să cureți ionizatorul și fără să ai filtre vechi, dar e mai ușor așa.​

2. Pune furtunul flexibil inoxidabil în oțet peste noapte (opțional)

Scoate furtunul flexibil inoxidabil din ionizator. La majoritatea modelelor furtunul inoxidabil se scoate prin deșurubare. La ionizatorul Vesta GL988 furtunul inoxidabil se scoate trăgând de el, fără să îl rotești. 

Pune-l într-un vas cu oțet, preferabil într-o poziție verticală sau oblicăDacă îl pui culcat pe orizontală timpul necesar pentru curățare va fi mult mai lung. Un PET de 2-2,5L cu partea de sus tăiată este un recipent perfect. Va trebui să dai furtunului inoxidabil flexibil o formă spiralată ca să încapă.

Spălarea și pregătirea furtunului inoxidabil vor grăbi procesul de curățare, dar dacă acesta nu are depuneri foarte mari de săruri în el, poți să sari acest pas.

3. Pregătește ionizatorul pentru curățare

3.1. Scoate ionizatorul din priză

3.2 Dacă nu ai un set de filtre vechi în aparat, scoate filtrele din aparat și acoperă cu un dop din burete sau silicon orificiul unde se conectează partea superioară a filtrelor la aparat (la modelele din gama JP și Vesta GL), sau orificiile din ionizator unde se conectează filtrele (la Melody II, Athena H2 si Vesta H2).

Dacă ai filtrele vechi în aparat, sari peste acest pas.

Ionizator de apa fara filtre

Zona în care trebuie pus dop, la ionizatoarele din gama JP sau la Vesta GL. Dopul se pune în ambele părți, la ionizatoarele cu două filtre.

4. Conectează furtunul gri de apă acidă al ionizatorului la pompă

Furtunul gri de apă acidă al ionzatorului tău trebuie conectat la ieșirea pompei de acvariu. În funcție de tipul de pompă de acvariu pe care ai cumpărat-o, va trebui să găsești cea mai bună modalitate​ de conectare între furtun și pompă.

De cele mai multe ori, furtunul de apă acidă​ este puțin mai gros decât ieșirea pompei de acvariu, și e suficient să îl subțiezi puțin cu un cutter sau cuțit, după care va intra puțin forțat în duza de ieșire a pompei.

​Mai jos poți vedea cum am pregătit furtunul gri de apă acidă pentru conectarea la o pompă de acvariu.

Pregatire furtun de apa acida pentru conectarea la pompa de acvariuPregatire furtun pentru conectarea la pompa de acvariu

În cazul în care furtunul tău este mai subțire decât duza de ieșire a pompei, poți să găsești o variantă să crești diametrul furtunului, fie punând câteva straturi de bandă izolatoare pe furtun, fie găsind o bucată mică dintr-un furtun mai gros, cu care să îmbraci capătul furtunului de apă acidă.

Oricare ar fi situația în care ești, atunci când conectezi furtunul la pompă conexiunea trebuie să fie suficient de strânsă/etanșă astfel încât pompa să împingă oțetul prin furtun și nu pe lângă el.

Furtun de apa acida conectat la pompa de acvariu

Pompă de acvariu cu furtun de apă acidă conectat

Poți folosi filtrul pentru pentru acvariu întreg, sau poți să desfaci din el doar pompa și să o folosești doar pe aceasta. De obicei pompa este în partea superioară a filtrului și se desface foarte ușor de corpul filtrului. În imaginea de mai sus am folosit doar pompa, fără restul corpului filtrului de acvariu.

5. Pune pompa în vasul cu oțet și creează circuitul

5.1. Adu vasul cu oțet alb lângă ionizator

5.2. Pune pompa de acvariu cu furtunul de apă acidă al ionizatorului conectat la ea în vasul cu oțet. Oțetul trebuie sa acopere complet pompa.

5.3. Montează furtunul inoxidabil flexibil la ionizator. Dacă ai curățat deja furtunul flexibil inoxidabil, acum montează-l la locul lui.

5.4. Poziționează capătul furtunului flexibil inoxidabil deasupra vasului cu oțet. Ar trebui să ai acum un circuit ca mai jos.

Ionizator de apa pregatit pentru curatare

6. Pornește pompa și activează procesul de curățare

Pune ștecherul pompei de acvariu în priză. Pompa va porni și va începe să pompeze oțetul în ionizator, prin furtunul gri de apă acidă.

În scurt timp, oțetul ar trebui să curgă prin furtunul inoxidabil înapoi în vasul în care se află pompa. Dacă nu se întâmplă asta, uneori va fi nevoie să pui gura în capătul furtunului inoxidabil și să tragi aer din el până când pompa se amorsează și oțetul începe să curgă în vas.

Dacă nivelul oțetului din vas scade mult, completează-l.

Pe măsură ce oțetul trece prin ionizator, acesta va dizolva depunerile de minerale din aparat. În vas vor începe să curgă bucățele mai mici sau mai mari de săruri albe, ceea ce arată că procesul de curățare funcționează.

Lasă pompa să funcționeze și oțetul să curgă prin aparat pentru circa 2,5 ore.

Dacă pe parcurs fluxul de oțet se oprește, e posibil ca​ anumite bucăți de săruri desprinse din aparat să fi blocat unele zone mai înguste. Scoate pompa din priză, suflă prin furtunul inoxidabil pentru a debloca circuitul și apoi pune din nou pompa în priză. Circuitul va porni din nou.

7. Oprește pompa și reconectează ionizatorul la sursa de apă

7.1. După 2,5 ore de funcționare fără pauză a pompei de acvariu, pregătește 2-3 litri de apă de la robinet.

7.2. Cu pompa funcționând, mută capătul furtunului flexibil inoxidabil deasupra unui alt vas sau deasupra chiuvetei. Pompa va împinge oțetul afară din ionizator, fără ca acesta să se mai întoarcă în vas. Când aproape nu mai este oțet în vasul în care este pompa, adaugă în vas cei 2-3 litri de apă pe care i-ai pregătit și lasă pompa să împingă apa prin ionizator și să îl limpezească de oțet.

7.3. Când pompa a terminat toată apa din vas, oprește pompa și scoate-o din vas. Deconectează furtunul de apă acidă de la pompă și pune din nou capătul acestuia în chiuvetă.

7.4. Dacă ai scos filtrele și ai pus dopuri, scoate dopurile și pune din nou filtrele la locul lor. Atenție să nu introduci filtrele fără să scoți dopurile! Poți înfunda aparatul.

7.5. Pune capătul furtunului inoxidabil deasupra chiuvetei

7.6. Dacă ai deconectat ionizatorul de la rețeaua de apă, reconectează-l. Dă drumul apei să curgă prin ionizator pentru 10 minute, fără să îl pui în priză.

7.7. Scoate filtrele vechi și montează filtrele noi

7.8. Clătește bine pompa de acvariu sub jet de apă și apoi pune-o la uscat înainte să o depozitezi până la următoarea folosire. Clătirea și uscarea pompei înainte de depozitare sunt importante, pentru că altfel riști ca pompa să funcționeze doar la câteva curățări și apoi să se defecteze.​

7.9. Conectează ionizatorul la priză și începe să îl folosești din nou. Ai terminat cu succes procedura de curățare a ionizatorului. Felicitări!

Notă doar pentru posesorii de ionizatoare Delphi sau UltraDelphi:

La ionizatoarele cu montare sub blat Delphi sau UltraDelphi trebuie curățat atât ionizatorul propriu-zis, robinetul de comandă, și furtunele care duc apa alcalină și acidă de la corpul ionizatorului la robinetul de comandă:

Procesul de curățare la ionizatorul Delphi are câțiva pași în plus față de curățarea ionizatoarelor montate pe blat. Până când vom produce un ghid detaliat pentru curățarea modelului Delphi/UltraDelphi, folosește informațiile din acest ghid. Dacă ai orice fel de nelămurire, sună-ne la 0757 661 693.

crossarrow-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram