Ionizatoarele de apă sunt aparate casnice care produc apă alcalină ionizată negativ și încărcată cu hidrogen molecular, pe care o poți folosi pentru băut sau gătit.
Există câteva tipuri de ionizatoare de apă:
Primele ionizatoare de apă produse au fost ionizatoarele electrice, de aceea sunt cele mai cunoscute. În ultimii ani au apărut și modele de ionizatoare de apă care nu folosesc curentul electric – ionizatoarele non electrice. De asemenea, au apărut și aparate care ionizează apa dar nu îi modifică pH-ul, deci nu o fac alcalină – generatoarele de hidrogen.
Vom discuta în continuare despre fiecare dintre ele în parte. Hai să vedem cum au apărut și cum au evoluat ionizatoarele de apă.
Din vremuri vechi, oamenii au căutat să își prelungească viața sau să se vindece de diferite boli. În căutarea lor pentru soluții, au observat și că anumite ape au proprietăți tămăduitoare. În jurul acestor izvoare pe care oamenii le-au captat au apărut ceea ce noi numim azi stațiuni balneo-climaterice, care au exista din cele mai vechi timpuri.
Căutarea secretului longevității a continuat pe tot parcursul istoriei. In secolul 20, oamenii de știință au observat că oamenii din anumite zone trăiesc mult mai mult decât oamenii din restul lumii. Câteva astfel de zone sunt: Hunza din Pakistan, Villcabamba din munții Anzi, insula Okinawa, unele zone muntoase din Caucaz.
Atunci când au analizat ce anume îi face pe oamenii din zonele respective să trăiască mai mult, s-au uitat la stilul lor de viață și la mediul în care trăiesc.
Au observat printre altele că apa din aceste zone are proprietăți speciale, care o fac diferită de apa de izvor din alte zone. Apoi au analizat aceste ape pentru a le descoperi secretul.
Unul dintre primii oameni de știintă care au studiat proprietățile apei și a pus bazele mecanicii fluidelor a fost Henri Coandă. El a fost preocupat și de longevitate și în cercetările lui a ajuns în Valea Hunza, unde a studiat apa de acolo. La cateva decenii după el, cercetătorii ruși și japonezi au studiat și ei apa din Hunza.
Henri Coandă și ceilalți cercetători au descoperit că apa din Hunza era diferită de alte ape prin pH-ul său alcalin, conținutul de hidrogen, potențialul de oxido-reducere (ORP) și concentrația mare de minerale sub formă coloidală.
Ce doreau de fapt toți cei care au analizat apa din Hunza? Evident, voiau să găsească o modalitate prin care să producă o apă la fel de benefică la ei acasă. Astfel a început căutarea unei metode prin care proprietățile apei obișnuite să poată fi modificate și aceasta să devină asemănătoare celei din Hunza. Așa au apărut ionizatoarele de apă.
Continuarea o vei găsi în curând într-un articol special despre istoria ionizatoarelor de apă.
Ionizatorul se conectează la rețeaua de apă, legându-se fie direct la robinet, fie la țeava de apă rece. Apa de la robinet intră în ionizator și la ieșirea din ionizator curge apă alcalină ionizată negativ. Ce se întâmplă în interiorul ionizatorului diferă în funcție de tipul de aparat.
Un ionizator de apă electric este un aparat format în principal dintr-unul sau mai multe filtre de apă, o cameră de electroliză și un sistem electronic de comandă.
Apa de la robinet sau rețea trece printr-un furtun şi ajunge în ionizator. În ionizator, apa este mai întâi filtrată printr-un filtru. Apoi apa trece într-o cameră de electroliză. Totul este comandat de la un panou electronic, de unde poti selecta diferite nivele de alcalinitate sau aciditate a apei pe care vrei să o obţii.
Cationii (ionii pozitivi din apă) sunt atrași la electrozii negativi din camera de electroliză și astfel rezultă “apa redusă”, care este alcalină și are încărcătură electrică negativă (ORP).
Mai simplu spus, prin electroliză apa este impărţită în două: apă alcalină (şi ionizată negativ) şi apă acidă.
Anioni (ionii negativi din apă) sunt atrași la electrozii pozitivi din camera de electroliză și astfel rezultă apa oxidantă, care este acidă și are încărcătură electrică (ORP) pozitivă.
Apa alcalină şi ionizată negativ iese prin țeava ionizatorului și o poți folosi pentru băut și gătit. Vezi mai multe feluri de a folosi apa alcalină aici. Apa acidă este evacuată printr-un furtun separat. O poți folosi pentru spălat pe mâini, clătirea părului, curățarea ustensilelor de bucătărie, dezinfectarea rănilor ușoare. Vezi mai multe feluri de a folosi apa acidă aici.
Ionizatoarele electrice au un minicomputer încorporat, care controlează funcționarea ionizatorului și îți permite să selectezi ce tip de apă vrei să obții – acidă sau alcalină. Poți de asemenea să alegi și nivelul de alcalinitate al apei. Majoritatea ionizatoarelor electrice au 3-5 nivele de apă alcalină și 2-3 nivele de apă acidă. Unele ionizatoare îți permit să reglezi și debitul apei care trece prin ionizator.
Un ionizator electric îți poate oferi apă alcalină cu un pH intre 7,5 – 11 și ORP (ionizare negativă) între -200 și – 900 mV, în functie de model și parametrii sursei de apa, sau apă acidă cu un pH între 3,5 si 5,5. De asemenea, apa produsă de ionizatoarele electrice este și încărcată cu hidrogen molecular (H2) dizolvat. Totul printr-o simplă apăsare pe un buton.
Ionizatoarele electrice îți oferă maximum de beneficii și confort dacă vrei apă alcalină ionizată.
Ionizatoarele de apă non electrice sunt filtre de apă performante care includ pe lângă mediile filtrante și niște straturi de minerale speciale. Apa este filtrată de contaminanți de către mediile de filtrare, apoi la trecerea prin straturile de minerale este alcalinizată și ionizată negativ.
Ionizatoarele de apă non electrice imită modul în care apare apa alcalină ionizată în natură, la izvoarele cu calități terapeutice. Acolo, apa trece prin diferite straturi de roci cu o compoziție specială, se încarcă cu anumite minerale și astfel devine alcalină și ionizată negativ.
Ionizatoarele non electrice conțin minerale speciale care sunt preluate de apa care trece prin ionizator. Astfel, apa devine alcalină și ionizată negativ într-un mod asemănător cu cel care are loc în natură.
Și aceste ionizatoare se conectează la rețeaua de apă. Oricând ai nevoie să bei apă alcalină, doar pornești apa prin ionizator, și instantaneu apa alcalină curge la ieșirea din ionizator.
Un ionizator non-electric îți oferă o apă cu un pH între 8 – 9,5 și ORP (ionizare negativă) între – 100 mV și – 300 mV, în funcție de parametrii sursei de apă. Ionizatoarele non electrice bune sunt capabile să producă chiar și hidrogen molecular în apă.
Cănile filtrante cu ionizare sunt variante în miniatură a ionizatorelor non electrice. Ele sunt compuse dintr-o cană filtrantă normală, căreia i se adaugă un cartuș filtrant care are compoziția unui cartuș dintr-un ionizator non electric. Atunci când pui apă în cană, apa va fi filtrată și va deveni de asemenea alcalină și ionizată negativ, pentru că filtrul cănii este un mini ionizator non electric.
O cană filtrantă cu ionizare îți oferă o apă cu un pH între 8 – 9,5 și ORP (ionizare negativă) între – 100 mV și – 300 mV, în funcție de parametrii sursei de apă. Față de un ionizator non electric, nu va produce însă și hidrogen molecular în apă.
Deosebirile dintre o cană filtrantă cu ionizare și un ionizator non electric sunt:
Filtrul inclus în ionizator îţi oferă o apă mult mai pură decât apa de la robinet. Acesta înlătură substanţele contaminante din apă (toxine, pesticide, substanţe chimice, metale grele), bacteriile, care îţi ruinează continuu sănătatea. Rezultatul este că ai o apă pură, sănătoasă, perfectă pentru băut şi gătit. Și nici nu mai trebuie să cari bidoane de apă. Dar … asta poate face orice filtru de apă bun. De ce să îți cumperi un ionizator? Sa vedem …
Vei avea avea apă alcalină la robinet, oricând vrei. Mai mult decât atât, poţi să selectezi tu însuţi pH-ul apei pe care vrei să o bei. Astfel îţi menţii nivelul de alcalinitate optim în organism în cel mai uşor mod posibil și previi apariţia bolilor, deoarece multe boli se datorează acidifierii.
Apa ionizată negativ este cel mai puternic antioxidant. Toţi antioxidanţii de care ai nevoie sunt doar la un buton distanţă de tine.
Apa de la robinet sau apa îmbuteliată au o sarcină electrică (ORP) pozitivă, de obicei între +150 şi +500 mV. Nu numai că nu este antioxidantă şi nu te ajută să neutralizezi radicalii liberi, ci, din contră, îţi fură din energie.
Prin comparaţie, apa ionizată are un ORP între -150 şi -800 mV în funcţie de ionizator, de nivelul de ionizare selectat şi de conţinutul în minerale al sursei de apă. Bând apă ionizată aduci în organism un flux abundent de antioxidanţi care îţi vor detoxifia şi proteja organismul, dându-ți mai multă energie și încetinind procesul de îmbătrânire.
Apa acidă are un efect astringent şi de contracţie asupra suprafeţelor cu care vine în contact. Din acest motiv, va întinde şi netezi pielea ta. Este foarte eficientă în tratamentul şi prevenirea coşurilor şi erupţiilor cutanate. Câteva din beneficiile apei acide:
Deosebirile dintre un ionizator electric și un ionizator non electric sunt următoarele:
Un ionizator electric îți oferă cele mai bune performanțe și cel mai mare confort. Dar și un ionizator non electric iți oferă o apă mult mai benefică pentru tine decât apa de la robinet sau îmbuteliată.
Recomandarea noastră este să alegi varianta care se încadrează în bugetul tău. Nu ai decât de câștigat oricare dintre variante ai alege-o. Și e mai bine să te bucuri de beneficiile apei alcaline cât mai repede.
Ca în orice domeniu, și despre ionizatoarele de apă există informații corecte și informații eronate. Am scris un articol special pe tema asta, pe care îl poți citi aici.
Sunt mai multe lucruri de care e bine să ții cont atunci când alegi un ionizator de apă: performanța ionizării, fiabilitatea, performanța filtrării, costurile de mentenanță, garanția, sistemul de autocurățare.
Pentru ca să îți fie mai ușor să alegi, am scris articolul Cum să alegi un ionizator de apă.
Dacă te-ai hotărât să cumperi un ionizator de apă, îți recomandăm ionizatoarele de apă Alkaviva pe care le găsești în magazinul nostru.
Alkaviva este unul dintre brandurile mondiale de top de ionizatoare de apă, datorită calității și fiabilității produselor. Poți afla mai multe despre calitatea ionizatoarelor Alkaviva în articolul De ce să alegi un ionizator de apă Alkaviva.
Ai nevoie de mai multe informații pentru a lua o decizie? Sună-ne la 0775 333 909 și consultanții noștri îți vor oferi consiliere gratuită fără nici o obligație din partea ta.
Ionizatoarele Alkaviva se vând în România încă din 2007. Iată ce spun câțiva dintre clienții noștri despre ionizatoarele Alkaviva:
De patru ani de când folosesc ionizatorul, am constatat o îmbunătățire a stării de sănătate, nu a mai fost nevoie să iau medicamente (analgezice) , iar parametrii hemoleucogramei sunt normali. Un prieten s-a vindecat de adenom de prostată după 5 luni de cură cu apă ionizată.
Dumitru,Bucuresti
Datorită unor probleme digestive persistente, am căutat o soluție cât mai naturală care să aibă efecte de lungă durată. Și așa am aflat de apă ionizată (alcalină) numită de japonezi “Kangen”. După studierea unei vaste documentații pro și contra, am decis să achiziționez acest aparat. Îl folosesc de 4 ani și în acest timp problemele mele de sănătate au dispărut. S-au convins și toți membrii familiei mele că este o soluție foarte bună pentru menținerea unei bune stări de sănătate și au început să o folosească toți copiii și chiar nepoții mai mari.
Ioan,Sibiu
Folosesc ionizatorul de apă de peste 6 ani, m-am vindecat de gastrită, iar bunica de ulcer la stomac…pot rezolva aciditatea excesivă a stomacului fără medicamente, și am scăpat de a cumpăra și căra de la supermarket apa plată. Sunt foarte mulțumit de aparat și recomand călduros pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pentru creșterea calității vieții.
Ștefan,București
Folosind apa ionizată alcalină și purificată cu aparatul JP 107 Venus, pot afirma după 6 ani că mi-a îmbunătățit viața, mi-a ameliorat bolile digestive, mi-a redat vitalitatea, astfel că nu pot concepe să trăiesc fără să consum această apă zilnic.
Nelly,Galați
Este un aparat util și care ar trebui să fie în fiecare casă, pentru un regim de viață mai protector…. Apa alcalină este plăcută, gustoasă și sănătoasă.
Sorin,Bucuresti
Am cumpărat un astfel de ionizator acum 4 ani și sunt foarte mulțumit de investiția făcută. La început nu reușeam să-mi astâmpăr setea. Cred că în prima săptămână consumam circa 4l de apă pe zi, dovadă că organismul meu cerea cu insistență această apă.Ulterior, în timp am pierdut și câteva kilograme, eu fiind o persoană supraponderală, lucru benefic, pe care l-am pus pe seama acestei ape ionizate.
Gigi,Sibiu
Deși părea destul de scump, la îndemnul unei persoane în care aveam încredere am cumpărat un filtru ionizator. Surpriza pe care am avut-o la scurt timp după ce am început să folosim acest produs a depășit orice așteptări. Am descoperit, pur și simplu, realitatea sintagmei “apă vie-apă moartă” din poveștile copilăriei.
La scurt timp după ce am început să bem apă alcalina am constatat că problema de sănătate care mă chinuia de peste 25 de ani (o constipație căpătată în anii de studenție, din cauza condițiilor din cămin) s-a rezolvat fără să mă fi gândit că așa ceva ar mai fi fost posibil, având în vedere curele făcute la Olănești, fără niciun rezultat. Fac referire la acest aspect ca fiind cel mai rapid și obiectiv efect constatat.Pe de altă parte am avut ocazia să constat utilitatea apei acide în cazul tăieturilor care, accidental, mai apar când nu ești atent în bucătărie. A fost suficient să țin zona afectată sub firul de apă acidă timp de câteva minute și rana s-a închis, fără să mai am nevoie de pansament. Este, de asemenea, extraordinară pentru udarea plantelor.
În ceea ce privește apa purificată, după ce am folosit-o un timp, am constat că orice apă plată din comerț miroase.
Într-adevăr, aceste filtre nu sunt ieftine, dar nu știu să fi cheltuit bani pentru sănătate mai eficient și pe un termen atât de lung decât am făcut-o când am achziționat acest produs.
Doina,Brăila
În primul rând simt o stare de bine după aproape cinci ani de când folosesc această apă, stare de bine care s-a instalat destul de repede după ce am început să beau apă alcalină. Nu m-au mai durut încheieturile și mijlocul, iar disconfortul durerilor de rinichi a dispărut complet (în fiecare dimineață beau pe stomacul gol 1/2l de apă alcalină). De asemenea, mama mea, care nu putea să bea apă aproape de loc, îmi spune că pe aceasta o poate bea și nu-i mai cade ca un bolovan în stomac (are 88 ani și bea și ea tot de cinci ani). Într-un cuvânt două, sunt mulțumit.
Theodor,Bucuresti