...

Slăbire sau însănătoșire, tu ce alegi?

Emil Moldovan

De ce e atât de greu să slăbesc?

Foarte mulți oameni vor să slăbească. E normal, uneori ai ceva mai multe kilograme decât atunci când arătai așa cum îți place, alteori poate te simți mai îngreunat în mișcări. Evident că vrei să fii în forma maximă, să te simți și să arăți bine.

Problema cu slăbirea e că pe lângă informații și sfaturi corecte pentru slăbire pe care le poți găsi publicate în cărți, reviste, sau pe internet, există și multe informații care mai mult te încurcă.

Există multe diete minune, sau produse care ar trebui să te facă să slăbești ”ca prin farmec”. Cu toate astea, majoritatea celor care încearcă să slăbească trec de la o dietă la alta și de la un produs la altul fără succes. Îți sună cunoscut ”efectul yo-yo”? Slăbești o vreme, doar pentru ca apoi să te îngrași la loc, poate chiar mai mult ca înainte

Ce lipsește? De ce nu slăbești sau nu îți menții greutatea când ții cură de slăbire? În primul rând pentru că nu știi de ce te îngrași. Apoi, pentru că nu știi principiile pentru o slăbire sănătoasă.

Nu e vina ta că nu reușești să slăbești. E foarte greu să obții rezultate dacă pornești de la informații incorecte sau incomplete. E ca și cum ai încerca să gătești o mâncare fără să ai toate ingredientele, și fără să ai rețeta completă.

Dar nu e totul pierdut. Informația corectă există. Trebuie să o cauți, și o vei găsi. Apoi, mai ai nevoie de un singur ingredient: să experimentezi. Pune în practică ce ai aflat, și fii atent la rezultate.

De ce mă îngraș?

Tu știi de ce te îngrași? Majoritatea oamenilor nu știu. În general, se consideră că îngrășarea e ceva care ”se întâmplă”. Îngrășarea e considerată o cauză pentru diferite boli. Poate ai auzit afirmații de genul: ”din cauză că e gras are probleme de inimă”, sau ”a făcut diabet din cauză că era obez”. Sau primești sfaturi de genul ”trebuie să slăbești ca să te faci bine”.

Problema e că aproape nimeni nu îți spune de ce te îngrași sau cum să slăbești. Adică, să îți spună altceva decât să reduci numărul de calorii sau să ții vreo dietă minune. Dar, să ne întoarcem la întrebarea: de ce ne îngrășăm?

Te îngrași atunci când în corpul tău apar dezechilibre, când corpul nu mai funcționează perfect. Câtă vreme corpul tău funcționează normal, greutatea ta este optimă. Când ceva nu mai funcționează bine în corpul tău, când apare un dezechilibru, atunci te îngrași. Sigur, contează și numărul de calorii din alimentele pe care le consumi, dar nu e singurul factor.

La ce dezechilibre mă refer? De cele mai multe ori e vorba de dezechilibre hormonale. Atunci când cantitatea de anumiți hormoni este prea mare sau prea mică, apare depunerea de grăsime.

Hormonii care au cel mai mare efect în acumularea de grăsime sunt cortizolul, insulina, hormonii tiroidieni, estrogenul.

Îngrășarea este un simptom al unui dezechilibru din corp, la care se adaugă o dietă cu prea multe calorii sau cu prea puțini nutrienți. Acestea sunt cauzele îngrășării. Atunci când consideri îngrășarea o cauză pentru o boală sau alta, te oprești prea devreme cu raționamentul. Ar trebui sa mergi mai departe și să vezi ce dezechilibru din stilul tau de viață (alimentație, mișcare, stres) sau ce disfuncție a corpului tău a dus la îngrășare. 

După cum vezi ”trebuie să slăbești ca să fii sănătos” nu e o afirmație adevărată. Este cel puțin incompletă. Din punctul meu de vedere, lucrurile stau fix invers: trebuie să fii sănătos ca să slăbești. Atunci când îți mai spune cineva că trebuie să slăbești ca să te vindeci de boala X, întreabă: și care e cauza pentru care m-am îngrășat? Cum pot să înlătur cauza ca să revin la greutatea normală?

De ce se acumulează grăsimea în corp

Grăsimea este energie potențială

Grăsimea este energie potențială, adică energie stocată sau energie de rezervă. Energie potențială înseamnă combustibil care ar putea fi folosit, dar care încă nu a fost ars pentru a fi transformat în energie.

Unii oameni cred că noi ardem grăsimi în corp pentru a produce energie, dar nu este adevărat. Sursa principală de energie pe care o folosește corpul sunt zaharurile (stocate în ficat și mușchi). Grăsimea este folosită ca și combustibil doar după ce zaharurile sunt folosite. Am spus că grăsimea este energie potențială tocmai pentru ca să nu presupui că ea este folosită ca sursă de energie. Ea ar putea fi folosită, dacă tu știi cum să determini corpul să facă asta.

Grăsimea are un rost în corpul tău

Oamenii preistorici nu găseau întotdeauna hrană. În urma perioadelor repetate de înfometare, corpurile lor și-au format un mecanism de protecție: au început să depoziteze o anumită cantitate de grăsime. Corpul folosea grăsimea respectivă ca sursă de energie atunci când nu exista hrană pentru mai multe zile la rând.

Nimic nu s-a schimbat din preistorie și până acum. Corpul tău depozitează și acum grăsime pentru perioadele în care nu ai ce să mănânci. Un scop al grăsimii în corp este să te protejeze de înfometare.

În zilele noastre, cei mai mulți dintre noi nu ducem lipsă de hrană. Corpul nostru însă folosește în continuare acest mecanism de protecție. Oricând treci printr-o perioadă de înfometare, el reactivează mecanismul și va încerca să acumuleze o rezervă de grăsime atunci când te vei hrăni din nou.

Lucrurile nu se opresc aici însă. Reacțiile noastre la stres s-au format în vremurile în care pericolele de moarte erau lipsa hranei și animalele de pradă. Am văzut deja ce mecanism se declanșează în lipsa hranei. Din păcate, și alte forme de stres cauzează acumularea de grăsime în corp. Iată de ce se întâmplă asta.

Legătura dintre stres și îngrășare

Corpul uman are astăzi aceleași mecanisme de reacție la stres ca și acum 10.000 de ani. Atunci când un animal de pradă îți apare în față, corpul intră într-o stare de ”luptă sau fugi”. Instantaneu, suprarenalele, care sunt responsabile cu gestionarea stresului, eliberează o cantitate mare de cortizol, care îți dau resursele să alergi cât se poate de repede sau să reacționezi cu toată forța.

”Dar pe mine nu mă aleargă niciun tigru, lup, sau leu”, poți să spui tu. Este corect, dar tu ai alte stresuri, cele ale lumii moderne. Problemele financiare, problemele emoționale, provocările de la serviciu, problemele de sănătate, toate acestea îți provoacă stres. Nu ești în pericol să mori pe loc de la niciunul dintre stresurile pe care le ai, dar subconștientul tău percepe că ești în pericol, și declanșează mecanismele de apărare.

Chiar dacă stresurile tale sunt altele decât cele ale omului primitiv, corpul tău reacționează la fel ca acum 10000 de ani. Suprarenalele cresc producția de hormoni de stres, pentru ca tu să poți face față situației. Nimic rău până aici. Doar că, reacția următoare a corpului la stres e să depoziteze grăsime pe organele vitale din abdomen, pentru a le proteja. Este un mecanism al corpului pe care nu ai cum să îl controlezi.

Nu uita: orice formă de stres face corpul să acumuleze grăsime în zona abdomenului. 

De ce nu funcționează multe dintre curele de slăbire?

Majoritatea curelor de slăbire nu funcționează din unul sau mai multe din motivele de mai jos: 

 • Se concentrează doar pe scăderea numărului de calorii, fără să conțină suficienți nutrienți. Mai pe scurt, doar te înfometezi și speri că datorită balanței energetice negative, corpul va arde grăsimile în exces.
 • Nu țin cont de efectele hormonale ale unor alimente sau combinații de alimente.
 • Nu țin cont de efectul stresului asupra organismului.
 • Se concentrează doar asupra alimentației și nu includ și mișcarea fizică.

Nu voi intra în acest articol în detaliu în fiecare dintre aspectele de mai sus, dar îți voi spune de ce nu funcționează dietele bazate doar pe reducerea numărului de calorii/înfometare.

De fiecare dată când înfometezi corpul, el percepe asta ca pe un stres. Reacția corpului la stres este dublă în acest caz:

– menține grăsimea din jurul organelor vitale pentru a le proteja, deci grăsimea de pe burtă nu se va reduce.

-încetinește metabolismul pentru a arde mai încet grăsimile. Pentru că este înfometat, corpul încetinește ritmul arderilor. De ce? Pentru a nu muri de foame. Cu cât arde grăsimile mai încet, cu atât mai mult poate rezista fără mâncare. Problema este că odată ce metabolismul încetinește, el rămâne de obicei mai lent decât înainte. 

După o cură bazată pe reducerea numărului de calorii, vei avea metabolismul mai lent deci vei arde grăsimile mai greu și te vei îngrășa mai ușor. Este un cerc vicios în care nu te sfătuiesc să intri.

O persoană care ține multe diete bazate pe un nunăr mic de calorii va ajunge să aibă un metabolism lent. Corpul se va adapta și va face totul ca să își păstreze grăsimea. Dacă ții diete în care singurul lucru pe care îl urmărești e să mănânci mai puține calorii, îți antrenezi corpul să încetinească procesul de ardere a grăsimilor.

Soluția o vei găsi mai jos acolo unde vorbim despre principiile slăbirii sănătoase. 

Când arde corpul grăsime

Grăsimea este arsă pentru energie doar atunci când este absolut necesar, adică după ce combustibilul pe bază de zaharuri a fost folosit. Corpul preferă să folosească zaharurile stocate sub formă de glicogen sau zaharurile din alimentație înainte de a folosi grăsimile ca și combustibil. 

Zaharurile stocate în corp sunt zaharurile stocate în ficat și mușchi sub formă de glicogen. Acestea sunt combustibilul pe care corpul îl folosește rapid ca sursă de energie pentru funcționarea lui. Majoritatea zaharurilor folosite de către corp de-a lungul zilei, atunci când faci sport sau activității stresante, sunt zaharuri stocate (glicogen).

Grăsimea este folosită ca și combustibil după ce tot zahărul a fost folosit, sau atunci când dormi, deci nu mai există stres. 

Dacă vrei să arzi grăsimi și să slăbești, trebuie să reduci consumul de zaharuri sau alimente cu indice glicemic mare la zero pentru o vreme. Altfel, câtă vreme ai chiar și cantități mici de zaharuri sau alimente care se transformă rapid în zaharuri în alimentația ta, vei bloca arderea grăsimilor. De aceea dietele care îți recomandă să mănânci din toate tipurile de alimente, dar cu moderație, nu au efecte serioase pentru slăbire.

Trebuie să fii sănătos ca să slăbești

După cum spuneam, îngrășarea este cauzată de anumite dereglări din corp. Atunci când vrei să slăbești, ceea ce ai de făcut este să îți vindeci corpul, să înlături dereglările care provoacă acumularea de grăsime. Odată ce faci asta și corpul funcționează normal din nou, greutatea ta se va regla și ea.

Nu e suficient să reduci numărul de calorii când vrei să slăbești, pentru că asta nu va înlătura dezechilibrul din corpul tău care provoacă acumularea de grăsime. Trebuie să afli ce nu mai funcționează optim în organismul tău și apoi să faci acțiuni inteligente prin care să reechilibrezi corpul.

Cum poți afla ce nu funcționează bine în corp? Există indicii care te ajută să îți dai seama care e problema. De exemplu, modul in care te îngrași îți spune foarte multe despre dereglările din corpul tău. după cum vei vedea mai jos.

Ce acțiuni poți să faci pentru a reface funcționarea optimă a corpului și a slăbi? Găsești mai jos cele mai importante principii de care trebuie să ții cont.

Principiile slăbirii sănătoase – de ce trebuie să ții cont dacă vrei să slăbești

Alimentație – dă-i corpului nutrienți, nu doar calorii

Nu e suficient să reduci numărul de calorii. Contează nu numai numărul de calorii, ci și sursa caloriilor. Ceea ce mănânci trebuie să îi dea corpului tău toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect, pentru a se regenera și pentru a se reface. Nutrienții esențiali de care ai nevoie sunt proteinele (aminoacizii), grăsimile (acizii grași), mineralele, vitaminele și enzimele.

Dacă reduci numărul de calorii, dar în același timp îi dai corpului suficienți nutrienți, corpul va arde grăsimi după ce va consuma rezervele de glicogen.

Din păcate, multe dintre alimentele pe care le mâncăm au cantități de nutrienți mult sub necesarul corpului. Chiar dacă mâncăm cantități mari de asemenea alimente, corpul continuă să ne transmită senzația de foame. De ce? Pentru că nu a primit toți nutrienții de care are nevoie.

În plus, alimentele sărace în nutrienți sunt de obicei foarte bogate în carbohidrați rafinați, care au indice glicemic mare, și de cele mai multe ori au și aditivi. Mă refer în special la pâine, paste, cereale, patiserie, dulciuri, cartofi, alte amidonoase. Atât carbohidrații rafinați cât și unii dintre aditivi au efectul de activare a insulinei, ceea ce duce la acumularea de grăsime în corp. 

Când vrei să slăbești sănătos, alege un regim alimentar bazat pe proteine de calitate și carbohidrați din legume.

Ai nevoie de proteine pentru regenerarea celulară a corpului. Cantitatea de proteine de care ai nevoie depinde de tipul tău corporal. Oricum, nu ai nevoie de mai mult de 100-120 grame de alimente proteice la o masă, iar la masa de seară proteinele sunt opționale.

Mănâncă echivalentul a cel puțin 7 căni de vegetale verzi în fiecare zi. Asta înseamnă cam două porții de salată. Nu mă refer la salata doar din planta numită salată, ci la salată din verdețuri în general. Spanacul, mangoldul, kale sunt cele mai recomandate datorită concentrației lor mari de nutrienți. De asemenea, orice legumă din familia cruciferelor: varză, conopidă, brocolli, etc. sunt excelente. 

Dacă ți-e greu să mănânci atâta salată, fă-ți smoothie-uri sau shake-uri pe bază de spanac, mangold, kale, grâu verde sau orz verde. Germenii sunt și ei foarte utili, pentru că au o cantitate foarte mare de nutrienți într-un volum foarte mic. Poți de asemenea să folosești suplimente pe bază de legume crucifere.

Atunci când vrei să slăbești, e o idee bună să renunți măcar o perioadă la pâine, orice făinoase, cereale, cartofi, orez și orice alte alimente amidonoase, plus dulciuri și alcool. Dacă simți nevoia puternică de dulce, sau de carbohidrați rafinați, cel mai bine alege o singură zi pe săptămână în care îți permiți să le mănânci, dar nu te atinge de ele în restul zilelor săptămânii. E mult mai bine să mănânci tot ce vrei o zi, decât să mănânci din două în două zile câte o prăjitură.

Este mai mult de spus despre cum să mănânci ca să slăbești. Vom dezvolta subiectul pe larg în articolele pe care le vom publica în curând. 

Mișcare 

Când vrei să slăbești, mișcarea este importantă. Antrenamentul fizic tinde să îți accelereze metabolismul, adică viteza cu care arzi orice combustibil, inclusiv grăsimile.

Atunci când faci mișcare fie arzi grăsime în timpul antrenamentului, fie arzi grăsime în timpul refacerii de după antrenament. Când este arsă grăsimea, în timpul antrenamentului sau după antrenament, depinde de tipul de exerciții fizice pe care le faci.

Există o greșeală pe care o fac mulți oameni atunci când îți aleg exercițiile fizice pentru slăbire. Majoritatea fac exerciții fizice prea intense pentru ei atunci când vor să slăbească. Atunci când faci antrenamente prea intense pentru forma ta fizică actuală, corpul percepe asta ca un stres. Chiar dacă mușchii devin mai tonifiați, corpul depozitează grăsime viscerală deoarece suprarenalele secretă cortizol. Mușchii tăi vor fi mai puternici, dar nu vei scăpa de burtă. 

Dacă vrei să slăbești, trebuie să alegi exerciții fizice pe care le poți face cu ușurință, și să crești intensitatea antrenamentelor treptat, în timp. Pentru început, cel mai sigur și mai plăcut mod de a arde grăsimi este plimbarea relaxată pentru durate mai lungi de 30 de minute, preferabil 45-60 minute.

Mai multe detalii despre cum să faci mișcare pentru slăbire vei găsi în articolul ”Antrenamentul fizic pentru slăbire” pe care îl vom publica în curând.

Hidratare

Bea apă. Corpul are nevoie de apă ca să poată funcționa corect, să poată elimina toxinele și celulele moarte. Contează și câtă apă bei, și ce fel de apă bei, și când bei apa. Am dedicat o secțiune întreagă în care vorbim numai despre apă și hidratare.

Fă o detoxifiere a ficatului

Dacă vrei să arzi grăsimi la maximum, trebuie să îți menții ficatul în cea mai bună formă. Ficatul are sute de funcții, dintre care mai jos am enumerat câteva care sunt direct legate de procesul de slăbire:

 • Ficatul este responsabil de metabolizarea grăsimilor
 • Ficatul secretă unul dintre hormonii responsabili cu arderea grăsimilor, IGF
 • Toți cei 6 hormoni care provoacă arderea grăsimilor funcționează prin intermediul ficatului
 • 80% din funcția tiroidiană are loc prin intermediul ficatului. Hormonii tiroidieni devin activi numai după trecerea lor prin ficat. Hormonii tiroidieni reglează viteza metabolismului celular. Atunci când ai deficit de hormoni tiroidieni, te îngrași pe tot corpul, în mod uniform. E important ca ficatul tău să își facă treaba bine. Altfel, deși tiroida ta secretă hormoni suficienți, aceștia nu ajung să acționeze în corp pentru că ficatul tău nu îi activează.

Pentru a menține ficatul în cea mai bună formă, îți recomand să faci periodic un proces de regenerare/detoxifiere a ficatului. Nu e ceva complicat, și în plus cu siguranță vei slăbi câteva kilograme de fiecare dată când o faci. Mai mult decât atât, după o detoxifiere a ficatului vei avea mai multă energie, un somn mai bun, și mai multă claritate mentală.

Cum să faci detoxifierea ficatului? Sunt mai multe metode, pe care le găsești în secțiunea Detoxifierea ficatului. Găsești acolo câteva metode pe care eu le fac periodic.

Suplimenți pentru digestie

Una dintre cauzele depunerii de grăsime este digestia proastă. Mai ales după vârsta de 40 de ani, corpul secretă cantități din ce în ce mai mici de acid gastric și de bilă. Deși tu mănânci ca înainte, corpul tău nu mai digeră la fel de bine alimentele, ceea ce cauzează printre altele și acumularea de grăsime.

Soluția este să folosești suplimente pentru digestie. Acestea sunt de mai multe tipuri, și ai nevoie de unul sau mai multe dintre ele, în funcție de situația ta:

Suplimente care cresc secreția de acid gastric, cum ar fi Clorhidrat de betaină.

Suplimente cu enzime digestive

Suplimente cu extract de bilă animală

Majoritatea suplimentelor sunt combinații ale celor 3 categorii de mai sus. Există clorhidrat de betaină + enzime digestive, sau extract de bilă + enzime digestive, ca să îți dau câteva exemple. 

Suplimenți pentru echilibrare hormonală

80% din cei care se îngrașă au probleme legate de stres. Stresul ne afectează pe majoritatea dintre noi, și asta duce la o secreție crescută de cortizol de către suprarenale. Secreția de cortizol duce la acumularea de grăsime viscerală.

În paralel cu detoxifierea ficatului și o alimentație bazată pe vegetale verzi și proteine, de un mare ajutor pentru slăbire sunt suplimenții pentru sprijinul suprarenalelor.

Înafara suprarenalelor, pe care le avem aproape toți suprasolicitate, modul în care depui grăsime îți arată ce alte glande dereglate ai.

Dacă depui grăsime pe tot corpul, ai o tiroidă care funcționează prea lent.

Dacă depui grăsime doar pe coapse, ai o problemă cu ovarele și secreția de estrogen

Dacă ai ”burtă de bere”, ai probleme cu ficatul

Pentru fiecare problemă de mai sus, există suplimente alimentare care te pot ajuta să reechilibrezi glandele care nu mai funcționează la parametri optimi. Vom dezvolta subiectul tipurilor corporale într-un articol în curând.

Eliminarea stresului

Fiindcă stresul este una dintre cauzele principale pentru îngrășare, trebuie să faci ceva pentru a reduce stresul din viața ta. Există metode diferite pentru asta, cum sunt presopunctura, masajul, metode de relaxare, yoga, meditație, hobby-uri, etc. Găsește orice metodă care funcționează la tine și aplică-o consecvent. 

Vom publica mai multe articole despre metodele de eliminare a stresului din organism în curând.

Poftele, un inamic în calea slăbirii

Unul dintre obstacolele în calea slăbirii sau menținerii greutății sunt poftele. Atunci când poftele sunt prea puternice, e aproape imposibil să poți tine un regim alimentar care să ducă la reechilibrarea corpului și arderea grăsimilor în exces. 

Poftele au cauze emoționale și cauze fiziologice. Despre cauzele fiziologice ale poftelor și soluții pentru ele, am scris articolul ”Poftele te împiedică să slăbești”. Urmează și articole despre cauzele emoționale ale poftelor, și soluții pentru acestea, în curând.

Cure de slăbire sănătoase

Ca să slăbești prin însănătoșirea corpului, trebuie să cauți un program care să te ajute în primul rând să îți reechilibrezi corpul, iar slăbirea să fie un efect secundar. 

Există multe tipuri de diete pentru slăbire. Pe unele le-am încercat personal, pe altele le-am studiat pentru a înțelege principiile și mecanismele de funcționare.

Dintre tipurile de regimuri de slăbire pe care le-am studiat, cele pe care le recomand sunt cele de mai jos:

Sistemul Body Type

Am invățat acest sistem de la Dr. Eric Berg, atunci când am făcut cursul de Health Coaching.

Ai observat că oamenii nu se îngrașă la fel?

Dacă te uiți în jur, vezi că oamenii nu se îngrașă la fel. Unii au o burtă care atârnă, alții au grăsime depusă uniform pe tot corpul, alții au o burtă proeminentă și tare, așa numita ”burtă de bere”. Și apoi, mai este un tip, femeile care acumulează grăsime numai pe coapse, caz care nu apare la bărbați.

Sunt deci 4 tipuri corporale în care se încadrează marea majoritate a oamenilor, din punct de vedere al modului în care se îngrașă.

De ce se întâmplă asta? E simplu. Fiecare mod diferit în care se îngrașă oamenii corespunde unei dereglări hormonale. Una sau mai multe glande endocrine sunt dereglate și, în funcție de glanda dereglată în cazul tău, te îngrași într-un fel sau în altul.

Dacă vrei să afli care este tipul tău corporal, fă-ți testul de determinare a tipului corporal pe site-ul DrBerg.com.

Poți afla mai multe despre tipurile corporale și cum să slăbești în funcție de tipul tău corporal în articolele pe care îl vom publica în curând. Fii pe recepție. Poți de asemenea să afli mai multe despre această dietă de pe site-ul Dr. Eric Berg sau din cărțile sale.

Postul intermitent

Postul intermitent este un mod de a mânca în care mănânci doar un anumit număr de ore dintr-o zi, restul orelor fiind un fel de post. Am putea spune că toți ținem un fel de post intermitent, pentru că nu mâncăm peste noapte, deci avem o perioadă de 6-10 ore în care nu mâncăm în 24 de ore.

Postul intermitent are mai multe variante în care poate fi ținut:

 • Nu mănânci o zi pe săptămână
 • Nu mănânci 2 sau 3 zile pe săptămână
 • Mănânci 8 ore din 24, iar 16 ore nu mănânci. De exemplu, mănânci în intervalul 10-18 sau 12-20 în fiecare zi, iar în restul timpului nu mănânci.
 • Mănânci 4 ore din 24, iar 20 de ore nu mănânci. De exemplu, mănânci în intervalul 14-18 sau 16-20 în fiecare zi, iar în restul timpului nu mănânci.

Pentru că sunt multe feluri în care poți ține postul intermitent, vom reveni cu un articol mai detaliat despre postul intermitent. Până atunci, dacă vrei să testezi postul intermitent, încearcă să nu mănânci o zi pe săptămână, sau să mănânci doar 8 ore din 24, vezi mai sus. Restul variantelor sunt cam radicale și nu cred că îți vor aduce beneficii suplimentare serioase.

Există multe alte tipuri de cure de slăbire sau diete, și le vom trata pe rând pe toate cele pe care le considerăm eficiente.

Cum alegi un regim alimentar pentru slăbire

Ceea ce e important la orice dietă pentru slăbire este să respecte principiile pe care deja le-am enumerat mai sus:

– să conțină suficienți nutrienți pentru corp: proteine, grăsimi, minerale, vitamine, enzime

– să aibă un număr de calorii mai mic decât cel pe care îl arzi zilnic prin activitățile tale

– să fie potrivită tipului tău corporal. Unele tipuri corporale au nevoie de mai multe proteine, altele de mai puține proteine. Pentru unele tipuri corporale e indicat să mănânce gustări între mese, pentru altele, nu. 

Ceea ce lipsește de cele mai multe ori în alimentația noastră, și implicit în dietele de slăbit, sunt vegetalele verzi, care sunt o sursă importantă de minerale și vitamine esențiale pentru funcționarea corectă a corpului. Oricând vrei să slăbești, fă-ți un obicei din a mânca multe verdețuri crude sau germeni, în salate sau shake-uri / smoothie-uri. Legumele foarte bogate în nutrienți pe care ți le recomand pentru salate sau shake-uri sunt spanacul, mangoldul sau kale.

Cum să faci sport pentru slăbire

Nu uita să introduci mișcarea fizică în programul tău atunci când vrei să slăbești. Știu că vorbim despre cure de slăbire, dar mișcarea va crește mult eficiența eforturilor tale.

Dacă nu ai mai făcut mișcare demult, începe cu o plimbare lejeră de 30 de minute, din două în două zile, apoi crește durata treptat până când ajungi la 45-60 minute de mers pe sesiune. După aceea, crește numărul de zile pe săptămână în care mergi pe jos măcar 45 de minute.

Dacă deja faci mișcare într-un fel sau altul, crește treptat intensitatea exercițiilor, fără să forțezi. Lasă-i corpului timp să se adapteze la noua doză de efort, înainte să crești din nou intensitatea. Dacă faci așa, corpul tău nu mai percepe efortul fizic ca pe un stres și nu mai are tendința de a păstra grăsimea de pe burtă.

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form