După cum știi deja, suntem mari fani ai prevenției și ai întreținerii corpului pentru ca el să fie în formă maximă și să funcționeze perfect. Dar cum îți dai seama dacă modul în care îți îngrijești corpul funcționează?
Sigur, dacă te simți bine și arăți asa cum îți place, e un semn bun. Înseamnă că faci bine ce faci. Dacă vrei și niște dovezi mai clare, le poți avea. Poți să îți măsori vârsta reală a corpului.
E vârsta care reiese din cartea ta de identitate, cea pe care o spui când te întreabă oricine câți ani ai. Dar mai există și alte feluri de vârstă.
Vârsta biologică, numită și vârstă metabolică, este vârsta reală a corpului tău. Ea poate fi egală, mai mică sau mai mare decât vârsta ta din buletin. De cele mai multe ori nu este egală cu vârsta ta cronologică. Cu alte cuvinte, corpul tău poate să fie mai tânăr sau mai bătrân decât vârsta ta.
Dacă vârsta ta biologică este mai mare decât cea din buletin, înseamnă că ți-ai consumat rezervele de vitalitate în avans, pentru că nu ți-ai îngrijit corpul corect. E un semnal de alarmă, pe care nu ar trebui să îl ignori. Dacă o ții tot așa, riști să ai parte de din ce în ce mai multă suferință fizică pe măsură ce avansezi în vârstă. Mă îndoiesc că vrei asta.
Dacă vârsta ta biologică e mai mică decât vârsta cronologică, felicitări! Înseamnă că ai un corp mai tânăr decât alți oameni de vârsta ta. Ține-o tot așa, faci bine ce faci. Sigur, poți intra și in detalii mai fine, întotdeauna mai există ceva ce poți îmbunătăți în funcționarea corpului tău, ca să te simți și mai bine. Dar ești pe direcția bună.
Până acum, am întâlnit două moduri de a măsura vârsta biologică:
Este un dispozitiv pe care îl găsești în unele cabinete medicale, și funcționează pe principiile biorezonanței. Mi-am făcut câteva astfel de analize în trecut.
Ce pot să spun e că după ce mi-am măsurat prima dată mai mulți parametrii, inclusiv vârsta biologică, am făcut niște schimbări în regimul alimentar. Nu am mai mâncat zahăr, produse procesate, am mâncat mai multe legume crude și alimente naturale. După o lună, mi-am făcut din nou o analiză SCIO și au fost diferențe clare în parametrii măsurați, inclusiv vârsta biologică, care a scăzut.
Concluzia mea e că SCIO detectează schimbările care se produc în corp, și poate fi folosit ca un reper ca să îți dai seama de unde pornești și dacă mergi în direcția bună.
Dispozitivul Omega este un aparat care măsoară câmpul electric al inimii și al creierului. Înregistrează peste 60 de parametrii ai inimii și ai creierului și pe baza acestora oferă o gamă largă de informații, printre care și vârsta biologică a corpului.
Eu am avut ocazia să îmi fac o analiză cu dispozitivul Omega la centrul de wellness Fit for Life.
Este posibil să fie și alte aparate care pot măsura vârsta reală a corpului. Atunci când vom afla despre altele decât cele de mai sus, vom completa articolul, pentru ca să ai mai multe alternative la îndemână să îți măsori progresul pe drumul întăririi sănătății.
Dacă vrei să te simți și să arăți cât mai bine, ai grijă de corpul tău. Îngrijește-l cum se cuvine, și vei menține vârsta lui biologică la același nivel cu cea ”din acte”, sau chiar o vei scădea. Da, chiar se poate să ai un corp ”mai tânăr decât tine”. Cand ai nevoie de idei pentru asta, citește articolele de pe Wellnessist.
Eu am reușit până acum să mențin vârsta biologică sub vârsta cronologică, deci știu că se poate, și nu e chiar atât de greu. La ultima măsurătoare, vârsta mea biologică era cu 12 ani sub vârsta cronologică. O spun doar că să vezi că se poate, nu e un motiv de laudă. Ceea ce îmi doresc eu e ca asta să devină ceva normal pentru toți oamenii.
Tu ți-ai măsurat vreodată vârsta biologică/metabolică? Cum ți-a ieșit, mai mică sau mai mare decât cea din buletin? Ce anume ai făcut ca să o reduci, dacă a ieșit mai mare? Dacă vârsta ta biologică a ieșit mai mică decât cea cronologică, ce anume din stilul tău de viață crezi că face să fie așa? Aștept să îmi spui în comentarii.