...

Cum mi-am detoxificat ficatul primăvara asta

Emil Moldovan

Unul dintre lucrurile pe care le fac măcar o dată pe an este o cură de detoxifiere a ficatului. Am ales să o fac pe prima de anul acesta la sfârșitul lunii martie. Dacă ai nevoie de puțină înspirație, citește mai departe ce am făcut și ce rezultate am obținut, pe măsurate.

Poți face detoxifierea ficatului în mai multe moduri. Eu am ales să fac de data asta programul de detoxifiere a ficatului de 14 zile pe care l-am învățat de la Dr. Eric Berg și pe care îl poți găsi în cartea lui 7 Principles of Weight Loss.

Ce am făcut:

Am mâncat predominant vegetarian, mai ales legume crude, dar și fructe. Singurele produse animale pe care le-am consumat au fost circa 200 de grame de iaurt degresat sau 100 de grame de brânză de vaci degresată pe zi. Am mâncat într-o zi ocazional și cam 100 de grame de pește, iar în alta un ou fiert.

Un alt ingredient pe care l-am folosit zilnic, de trei ori pe zi, a fost o combinație de suc de merișor (60 ml), suc de lămâie (1 lingură), oțet de mere (1 linguriță), și apă până la 250 de ml. Am băut acest suc înainte de fiecare masă.

Dacă vrei să faci și tu detoxifierea ficatului folosind această metodă, găsești toate detaliile în articolul.

Ce vreau să obțin prin detoxifierea ficatului

Când fac ceva pentru care depun un efort, vreau să știu dacă merită. De aceea caut să stabilesc dinainte ce vreau sa obțin și la sfârșit măsor rezultatele. În mod normal, atunci când faci detoxifierea ficatului, ar trebui să ai la final o claritate mentală mai bună, să ți se reducă poftele, să ai mai multă energie și să pierzi în greutate și centimetri.

La ce mă aștept eu când fac cura de detoxifiere a ficatului:

 • Somn mai bun
 • Mai multă energie
 • Minte mai clara
 • Scădere în greutate
 • Scădere în centimetri în talie
 • Scădere în procent de grăsime în corp
 • Reducerea poftelor

De aceea, am măsurat și urmărit cum evoluează parametrii de mai jos:

 • Calitatea somnului
 • Nivelul de energie
 • Claritatea mentală
 • Poftele
 • Greutatea corporală
 • Circumferința peste burtă
 • Procentul de grăsime în corp

De unde am început

Am început programul cu următorii parametri:

Greutate: 83,7 kg

Procent de grăsime corporală: 21,1%

Procent de apă în corp: 57,7%

Procent de masă musculară: 36,9%

Indice de masa corporală: 24,4

Greutatea oaselor: 4,2 kg

Circumferință peste burtă​​​​​​​: 95 cm 

Valorile le-am măsurat cu cântarul meu de acasă, care permite și măsurarea parametrilor de mai sus. Poți găsi un cântar similar căutând pe internet după cântar cu analizator corporal.

Jurnal de detoxifiere de primăvară

Săptămâna 1

În primele doua zile am avut o ușoară stare de slăbiciune. Organismul a trebuit să se adapteze la noua dietă fără carbohidrați rafinați și cu o cantitate foarte mică de proteine. Am simțit efortul de adaptare al corpului la noul meniu. Am simțit cum corpul schimbă sursa de energie de pe zaharuri pe grăsimi.

Din a treia zi am avut o mai mare claritate mentală. În zilele 3 și 4 a persistat o ușoară slăbiciune a corpului, dar starea generală a fost de bine și de claritate mentală crescută.

Din ziua a 3-a am avut o senzație ca de febra musculară la gambe, care în ziua a 5-a s-a completat și cu un ușor tremur al inimii. Am bănuit că simptomele provin de la consumul zilnic de oțet de mere, care aduce un aport de potasiu, dar scade rezervele de calciu.

În ziua 4-a am avut si o senzație de ușoară gheară la inimă. Ambele sunt simptome de lipsă de calciu provocată de consumul zilnic de oțet de mere. Am început să mănânc zilnic câte o lingură de pastă de susan, care este foarte bogată în calciu, și simptomele au dispărut.

În ziua a 6-a, fiind vineri, nu am mâncat nimic până în jurul orei 19, așa cum fac de obicei. A fost o zi ceva mai grea, nu prea am avut energie și am avut mintea mai puțin clară.

Din ziua a 6-a nu am mai avut deloc stare de slăbiciune. Am avut puține pofte dar mentale, adică mă gândeam că aș mânca pâine sau ceva dulce. Fizic însă simțeam clar că organismul e bine hrănit și are tot ce are nevoie. Cel mai mult mă tenta să mănânc pâine. Nu am avut neapărat poftă de carne.

După ziua a 6-a, starea fizică a fost bună și aveam impresia că aș putea să continui programul oricât, cu condiția să am alimentele necesare. Deci cheia e să te obișnuiești să îți gătești diferit. Am avut energie și claritate, simțeam că aș putea face și sport.

După o săptămână, aveam următorii parametri:

Greutate: 81,8 kg

Procent de grăsime corporală: 23,1%

Procent de apă în corp: 56,5 %

Procent de masă musculară: 35,6%

Indice de masa corporală: 23,9

Greutatea oaselor: 4,6 kg

Circumferință peste burtă​​​​​​​: 94 cm

Săptămâna 2

Din ziua 8 nu am mai simțit nevoia să mănânc atât de des. S-a menținut starea de bine in corp și reducerea poftelor.

A fost foarte clară diferența între poftele cauzată de niște carențe din corp, și poftele care au cauză emoțională sau mentală (obișnuința de a mânca ceva).

Singura problemă pe care am avut-o a fost că am avut un program foarte aglomerat în cele două săptămâni de cură de detoxifiere. Din cauza asta m-am culcat târziu câteva seri la rând și nu am dormit bine. Calitatea somnului nu a fost prea bună, dar asta mi se întâmplă de obicei când mă culc după ora 12 noaptea.

Am intrerupt programul dupa 12 zile, fiindcă am plecat din țară.

La sfârșitul celei de-a 11 zi, rezultatele erau:

Greutate: 80,9 kg

Procent de grăsime corporală: 22,6%

Procent de apă în corp: 56,9 %

Procent de masă musculară: 35,8%

Indice de masa corporală: 23,6

Greutatea oaselor: 4,6 kg

Circumferință peste burtă​​​​​​​: 92 cm

Bilanț de detoxifiere

Am slăbit 3 kg în 11 zile, și mi s-a redus circumferința peste burtă cu 3 cm. Scopul meu principal nu a fost slăbirea, dar a fost un bonus binevenit.

Am obținut o claritate mentală crescută începând cu ziua a 4-a, și o stare generală foarte bună mai ales după ziua a 6-a.

Mi-au scăzut poftele foarte mult, deoarece corpul a fost bine aprovizionat cu nutrienți. Nu ar fi fost greu să mai continui programul, dar am ales să îl închei, pentru că am avut de făcut un drum în altă țară și nu am vrut să mă abțin de la a mânca mâncărurile lor tradiționale. Dar, dacă scopul meu ar fi fost să slăbesc, aș fi putut să mai continui programul o vreme fără mare efort.

Apropo de pofte, am avut o surpriză interesantă. A doua zi după ce am întrerupt am mâncat o prăjitură și am băut o ciocolată caldă. Spre surprinderea mea, nu am putut să le termin, pentru că simțeam cum corpul nu mai vrea atât de mult zahăr. Asta în condițiile în care mie îmi plac foarte mult dulciurile. Este un efect foarte frumos care apare după orice cură de detoxifiere. Poți să simți ce anume vrea corpul tău și ce nu. Devii mai conștient de corp, și îi poți descifra semnalele mai clar.

Concluzie: merită să faci detoxifierea ficatului

Programul funcționează bine și mi-a adus rezultatele la care mă așteptam. Nu am văzut modificări clare la calitatea somnului, dar pun asta pe seama faptului că m-am culcat târziu (probabil după ora 12 noaptea) în multe din cele 11 zile. În schimb, nivelul de energie și de claritate mentală au crescut și au rămas așa după ziua a 6-a.

Partea cea mai importantă în programul de regenerare a ficatului, la fel ca în orice program de detoxifiere e să îți pregătești ce să mănânci. Nu e foarte greu, dar trebuie ca temporar să alegi să mănânci alte alimente decât cele pe care ești obișnuit să le mănânci. Pentru asta, trebuie să schimbi ceea ce cumperi și ceea ce gătești.

Mie, de exemplu, dacă mi-ar găti cineva tot ce am nevoie pentru o dietă sau un program de detoxifiere, mi-ar fi de 10 ori mai ușor să îl țin. Dacă nu ai cine să facă asta pentru tine (nici eu nu am), fii conștient că trebuie să cumperi alte alimente și să gătești alte feluri de mâncare pentru perioada programului, și pregătește-te pentru asta.

Modificările cele mai mari sunt că trebuie să renunți la carbohidrații rafinați o vreme, și să îi înlocuiești cu carbohidrați din legume. Știi tu, de obicei mâncăm pâine, paste, cartofi, orez, cu aproape orice, iar salata e ceva destul de rar întâlnit în meniul nostru. Când detoxifici ficatul, trebuie să fie invers. Multe verdețuri, zero carbohidrați rafinați.

Apoi, reduci cantitatea de proteine foarte mult, și de aceea trebuie să fii pregătit să mănânci mai des, ca să îi dai corpului suficienți nutrienți.

Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci atunci când vrei să faci un program de detoxifiere e să te pregătești din timp:

 • Vezi ce alimente vei mânca și verifică dacă ai ingredientele necesare în casă. Dacă nu le ai pe toate, fă o listă de cumpărături și cumpără-le înainte să începi.
 • Fă-ți o listă cu feluri de mâncare pe care le poți pregăti din alimentele permise în programul pe care îl faci.
 • Gândește-te cu o zi înainte ce vei mânca în ziua următoare, pentru ca să ai timp să îți pregătești.

Dacă nu ești atent la lucrurile astea, riști să te trezești la un moment dat că ți-e foame și să nu ai niciun aliment potrivit la îndemână. E mai greu să găsești la catering sau la restaurant mâncare potrivită pentru un regim de detoxifiere, înafară de salate, deci e mai bine să fii pregătit și să ai la îndemână măcar nuci/semințe muiate, fructele permise, ideal și o porție mâncare pregătită de tine.

Ce zici? Faci și tu o cură de detoxifiere a ficatului? La începutul articolului găsești linkul către descrierea completă a programului de regenerare a ficatului pe care eu l-am făcut. Pregătește-te, fă-l, și apoi spune-mi cum a fost pentru tine. Ce a mers, ce nu a mers?

Dacă ai rezultate de împărtățit sau întrebări înainte să începi, scrie un comentariu mai jos. Răspund cât de repede pot.

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form