...

Generatorul de hidrogen – cel mai simplu mod de a bea apă cu hidrogen

Emil Moldovan

De ce au apărut generatoarele de hidrogen

În ultimii zece ani, a fost făcute peste 600 de studii care au arătat eficiența terapiei cu hidrogen în tratamentul unui număr mare de boli. Am vorbit despre terapia cu hidrogen pe larg în articolul Beneficiile terapiei cu hidrogen​.

Ce este un generator de hidrogen

Un generator de hidrogen este un aparat care produce apă cu hidrogen molecular dizolvat. Dacă ar fi să îl denumim mai exact, i-am spune generator de apă cu hidrogen dizolvat, dar pentru ușurință îi vom spune, mai scurt, generator de hidrogen.

Tehnologia generatoarelor de hidrogen

Generatoarele de hidrogen produc hidrogen dizolvat în apă prin eletroliză, la fel ca ionizatoarele de apă. Cameră de electroliză a unui generator de hidrogen însă este diferită de cea a unui ionizator.

Tehnologia pentru camera de electroliză a generatoarelor de hidrogen provine de la bateriile cu hidrogen pentru industria auto, doar că este folosită nu pentru a produce curent electric plecând de la hidrogen, ci pentru a produce hidrogen plecând de la curent electric și apă.

Dacă la un ionizator de apă în camera de electroliză între electrozi există membrane schimbătoare de electroni, la un generator de hidrogen în camera de electroliză există membrane schimbătoare de protoni.

Celula de electroliză a unui generator de hidrogen este compusă din:

  • doi electrozi – anod și catod
  • membrana schimbatoare de protoni. Aceasta este un electrolit dintr-un material polimer solid (SPE – Solid Polymer Electrolyte).

Schema unei camere de electroliză dintr-un generator de hidrogen.

Tipuri de generatoare de hidrogen

Generator de hidrogen conectat la rețeaua de apă

Acesta este un tip de generator de hidrogen care se leagă la rețeaua de apă și produce apă cu hidrogen instantaneu, atunci când este pornit. Nu este nevoie să aștepți, doar pornești aparatul și apa cu hidrogen începe să curgă.

Generator de hidrogen IonPia

​Unele modele de generator de hidrogen conectat la rețea au filtre încorporate, pentru a filtra apa de contaminanți înainte de a introduce hidrogen în ea. Altele nu au filtre, dar poți să conectezi un filtru extern înainte de ele dacă dorești.​

Generator de hidrogen portabil

Acesta este un tip de generator de hidrogen de dimensiuni mici, pe care poți să îl iei cu tine cu ușurință la birou sau în călătorii. Funcționează de obicei pe bază de acumulator reîncărcabil, ca și telefoanele, de exemplu.

Generator de hidrogen portabil

​Este compus dintr-un corp mic, care conține camera de electroliză și bateria și un recipient în care se pune apa care urmează să fie îmbogățită cu hidrogen.

După ce pui apă în recipient și îl montezi pe corpul aparatului, apeși pe un buton și generatorul începe să producă hidrogen, care se dizolvă în apă. Trebuie să aștepți 3-5 minute cât durează un ciclu de funcționare, după care aparatul se oprește automat și tu poți să bei apa cu hidrogen proaspăt produsă.

După câteva folosiri (10-20), trebuie să conectezi aparatul la priză, ca să își reîncarce acumulatorul.

Generatoare de hidrogen cu sticle montate

​Unele modele îți permit chiar să montezi în loc de recipientul lor un bidon de plastic sau o sticlă cu filet. Astfel nu trebuie să porți cu tine decât corpul generatorului de hidrogen. Sticle găsești ușor oriunde. Iată cum arată un generator de hidrogen cu sticla montată.

Spa

Este o variantă de generator de hidrogen portabil, care este destinat să producă apă cu hidrogen pentru uz extern, pe care o poți folosi pentru a te spăla pe față sau chiar pe tot corpul.

Generator de hidrogen tip Spa

​Există inclusiv variante pe care le poți introduce în apa din cada în care faci baie pentru a transforma apa din cadă în apă cu hidrogen.

Pulverizator

Vrei să ai la tine un mic recipient cu apă cu hidrogen cu care să îți împrospătezi din când în când fața? Există o variantă de generator de hidrogen și pentru asta. E un generator de hidrogen portabil de mici dimensiuni, cu un recipient mic si cu pulverizator încorporat.

Generator hidrogen pulverizator

Asemănări și deosebiri între generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă

Generatoarele de hidrogen sunt unul dintre modurile în care se poate obține hidrogen dizolvat în apă, așa cum sunt și ionizatoarele de apă. Există asemănări și diferențe între generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă, și le vom discuta în continuare.

Asemănarea dintre generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă am arătat-o deja: ambele fac electroliza apei, și în acest proces apare o cantitate de hidrogen în apă.

Deosebirea dintre generatoarele de hidrogen și ionizatoarele de apă este că generatoarele de hidrogen nu schimbă pH-ul apei. Generatorul de hidrogen produce apă ionizată și încărcată cu hidrogen molecular, dar nu produce apă alcalină.

Pentru mai multa claritate, vezi în tabelul de mai jos:

​Generator de hidrogen

​Ionizator de apă

​pH​Neutru (7-7,5)​Alcalin (7,5 – 11)
​ORP​Negativ (-1 – -600 mV)​Negativ (-1 – -800 mV)
​H2 dizolvat​DaDa (cantitatea depinde mult de model)

Deci:

Un ionizator de apă produce apă: alcalină, ionizată negativ, și cu hidrogen dizolvat. Cantitatea de hidrogen dizolvat produsă de un ionizator de apă diferă foarte mult de la model la model însă. Dacă alegi un ionizator de apă, asigură-te că alegi unul optimizat să producă o cantitate cât mai mare de hidrogen dizolvat. Proba cu bricheta nu este relevantă pentru cantitatea de hidrogen dizolvat.

Un generator de hidrogen produce apă: ionizată negativ și cu hidrogen dizolvat. Generatoarele de hidrogen produc de obicei cantități bune de hidrogen dizolvat în apă, deoarece camera lor de electroliză este special proiectată pentru asta.

O altă deosebire dintre generatoarele de apă și ionizatoarele de hidrogen este că generatoarele de hidrogen pot produce hidrogen dizolvat în apă chiar și dintr-o apă purificată prin osmoză inversă, deci care aproape că nu mai are săruri dizolvate în ea. Ionizatoarele de apă au nevoie de o apă cu un conținut de săruri suficient de mare pentru a face ionizarea apei.

Generator de hidrogen sau ionizator de apă? Ce să alegi?

Răspunsul este nuanțat și depinde de preferințele tale. Dacă ceea ce te interesează în principal este apa cu hidrogen, poți să iei oricare dintre cele două tipuri de aparat (dacă te asiguri că ionizatorul pe care îl cumperi este proiectat să producă o cantitate de hidrogen dizolvat comparabilă cu cea produsă de un generator de hidroge, ceea ce nu orice model de ionizator poate).

Dacă pe lângă apă cu hidrogen mai vrei să iei în calcul și alte elemente atunci când alegi, îți recomand să citești articolul Ionizator de apă? Generator de hidrogen? Tu decizi.

Unde găsesc generatoare de hidrogen?

Mă bucur că ai întrebat. Poți găsi generatoare de hidrogen de calitate în magazinul Wellnessist.

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form