...

Ionizator de apă? Generator de hidrogen? Tu decizi

Emil Moldovan

​Cumpărarea unui ionizator de apă este o investiție serioasă, care îți va schimba viața. Din păcate, pentru mulți acesta este un proces dificil. Sunt atât de multe alternative. Atât de multe informații care se bat cap în cap, și atât de multă publicitate exagerată.

La toate acestea se adaugă acum încă o opțiune pe care tu trebuie să o iei în considerare: generatorul de hidrogen. Din nefericire, deja există înformații eronate și reclamă exagerată în jurul acestor aparate. Asta face ca sarcina ta, care era deja dificilă, să fie și mai grea.

Pentru că Alkaviva importă și oferă atât ionizatoare de apă cât și generatoare de hidrogen, putem să comparăm cele două tehnologii obiectiv. Acest articol va ajuta la clarificarea beneficiilor ambelor tipuri de aparate, va demonta o parte dintre informațiile exagerate sau eronate și îți va ușura luarea unei decizii corecte. 

Generatoarele de hidrogen (H2)

Un generato​r de hidrogen (H2) produce și dizolvă hidrogen molecular într-o cameră de electroliză, la fel ca un ionizator de apă. Diferența dintre ele este membrana. Noile tehnologii din generatoarele de hidrogen folosesc membrane speciale schimbătoare de protoni (Proton Exchange Membranes sau PEM), spre deosebire de membranele schimbătoare de ioni folosite în ionizatoarele de apă. Aceasta este partea tehnică.

Susținătorii generatoarelor de hidrogen fac ca totul să sune complex și nou, dar acest tip de membrană există deja de ceva timp. Este folosit pe scară largă de cercetătorii din industria auto care vor să obțină curent electric din hidrogen. Generatoarele de hidrogen lucrează invers: folosesc curent electric pentru a crea hidrogen. Lăsând termenii tehnici la o parte, lucrurile sunt destul de simple.

O diferență a noii tehnologii este că nu depinde de conținutul de minerale alcaline din apa de la robinet pentru a creea hidrogen. Altă diferență este că noile generatoare creează hidrogen fără să crească pH-ul, ceea ce înseamnă că aparatul creează apă cu hidrogen dar fără să creeze apă alcalină

Din păcate, unii dintre cei care promovează generatoarele de hidrogen exagerează mult când susțin superioritatea generatoarelor de hidrogen față de ionizatoarele de apă. Aceștia sunt foarte critici la adresa ionizatoarelor de apă, care până la urmă sunt cele care ne-au oferit primele posibilitatea de a bea apă cu hidrogen, pe când generatoarele de hidrogen încă nu fuseseră inventate.

Sunt generatoarele de hidrogen “mult superioare” ionizatoarelor de apă? Tuturor ionizatoarelor de apă? Noi nu credem asta.

Chiar dacă generatorul nostru de hidrogen Ionpia H2 produce în mod consistent concentrații mari de hidrogen molecular (H2) pe o varietate de surse de apă, pe multe surse de apă și un ionizator de apă tradițional (în special noua serie avansată H2 de la Alkaviva) are performanțe la fel de bune. În plus, ionizatoarele de apă îți oferă și alte beneficii pe lângă faptul că produc apă cu hidrogen.

În primul rând apa trebuie să fie curată

Numărul crescut de contaminanți din apa de la robinet nu este o noutate. Alkaviva a dedicat ani întregi pentru a perfecționa tehnologia sa patentată de filtrare UltraWater, fabricată în SUA. Filtrele UltraWater reduc majoritatea contaminanților din apa de la rețea, inclusiv cei care sunt cel mai greu de eliminat, cu 99,9%, fapt dovedit de testele făcute în laboratoare independentecertificate EPA (Agenția de Protecția Mediului din SUA).

Unele generatoarele de hidrogen, cum este modelul Ionpia H2 de la Alkaviva, au un și un sistem dual de filtrare compus dintr-un filtru de carbon de tip bloc și un filtru cu membrană de 0,01 microni. Acest sistem de filtrare oferă o bună eliminare a clorului și a altor contaminanți pe care carbonul activ îi elimină, o bună reducere a microorganismelor datorită membranei de 0,10 microni, dar va elimina puțin din alte tipuri de contaminanți.

Poți comanda generatorul de hidrogen Ionpia H2 împreună cu un filtru UltraWater extern, opțional. Asta înseamnă că poți avea cea mai curată apă cu hidrogen. Alte generatoare de hidrogen nu oferă soluții satisfăcătoare pentru acest aspect important al sănătății și siguranței care este filtrarea apei.

Un beneficiu interesant al ionizatorului de apă este că, în timpul procesului de ionizare, nivelurile fluorului și a compușilor chimici cum ar fi nitrații, fosfații și cianurile sunt mult reduse deaorece acestea sunt atrase în apa acidă. Alkaviva are rezultate ale testelor făcute la University of Nevada din Reno care dovedesc acest beneficiu. 

Se depun minerale sau nu?

Un reproș justificat adus unor modele de ionizatoare de apă este că în zonele cu apă dură pe electrozi pot să se depună minerale, ceea ce reduce rapid concentrația de hidrogen (H2) generat aproape de zero. Aceasta este adevărat mai ales pentru ionizatoarele cu tehnologie mai veche care curăță electrozii doar la anumite intervale de timp, sau au nevoie de curățare manuală cu acid citric la intervale scurte.

AlkaViva a introdus tehnologia patentată de autorățare DARC ​în 2006. Aceasta curăță electrozii la fiecare folosire a aparatului, în timp ce acesta funcționează. De-a lungul anilor s-a dovedit în mod repetat că ionizatoarele noastre NU acumulează depuneri de minerale în camera de electroliză. La fel de important este și faptul că noi am creeat în premieră o gamă de tehnologii care previn acumularea depunerii de săruri înainte și după camera de electroliză, chiar și în zonele cu apă foarte dură. 

Promotorii noilor generatoare de hidrogen susțin că în aparatele lor nu apar niciodată depuneri de minerale datorită membranei de nano-filtrare (plasată după primele două filtre) care ar înlătura mineralele care se pot depune. Noi credem că nano-filtrarea este eficientă. Ei descriu un proces neclar în care mineralele care se pot depune sunt eliminate din apă, apoi sunt reintroduse în apă din nou în altă parte a procesului.

Bazându-ne pe datele pe care le avem și pe expertiza noastră, ne întrebăm cum va funcționa conceptul “returnării mineralelor în apă”  după ani de funcțonare. Te poți aștepta oricum la depuneti în aparat, înainte și după membrana de nano-filtrare. De aceea, noi recomandăm soluții de prevenire a depunerii de minerale pentru a-ți proteja generatorul de hidrogen. Simplu spus, dacă folosești apă dură în orice aparat, vor apărea depuneri de minerale. Vrei să îți protejezi aparatul împotriva defecțiunilor provocate de acestea.

Cât de mult hidrogen molecular (H2) produce?

Marea majoritate a cercetărilor făcute în ultimii peste 30 de ani asupra beneficiilor apei alcaline ionizate, au fost făcute pe apă produsă de un ionizator de apă electric.

Milioane de oameni care au băut apă alcalină ionizată în ultimii 35-40 de ani, au raportat o varietate de efecte pozitive pentru sănătate, și cercetătorii au certificat multe dintre acestea. Aceste rezultate benefice dovedite au dus, de asemenea, la clasificarea ionizatoarelor de apă ca dispozitive medicale în Japonia și Coreea.

Noi știm acum că majoritatea ionizatoarelor produc hidrogen molecular (H2), care este dizolvat în diferite concentrații în apa alcalină. De la publicarea primelor cercetări asupra beneficiilor hidrogenului molecular pentru sănătate, în 2007 (1), mulți cercetători sunt convinși acum că hidrogenul molecular (H2) este probabil principala cauză a beneficiilor pentru sănătate a apei alcaline ionizate. (2,3)

Unele cercetări sugerează că nivele crescute de H2 dizolvat în apă au efecte terapeutice mai mari în anumite boli. Diferite modele de ionizatoare de apă diferă foarte mult între ele ca și capacitate de a produce H2. Unele produc cantități neglijabile (0,1 – 0,2 ppm), în timp ce altele (cum sunt cele din seria Alkaviva H2) produc hidrogen molecular până aproape la nivelul de saturație (în jur de 1.2 ppm).

Important: Chiar și un ionizator de apă mai puțin performant produce mult mai mult hidrogen molecular (H2) dizolvat în apă decât cel care se găsește în izvoarele cu proprietăți terapeutice recunoscute la care se face referire de obicei pe internet: Nordenau (Germania), Lourdes (Franța), Tlacote (Mexic), Nadana (India).

În ionizatoarele de apă, concentrații mari de H2 apar de obicei în apa cu pH mare, al cărei gust unii oameni nu îl agreează. Dacă asta ți se întâmplă și ție, adaugă puțin suc de lămâie.

Vesta H2 este poate singurul ionizator de pe piață care îți oferă tot ce e mai bun din ambele lumi: un nivel excelent de hidrogen molecular (H2), la un nivel de pH mai mic, unde apa are gust bun.

Apreciem faptul că generatoarele de hidrogen fac o treabă bună (cel puțin la început) în a produce concentrații foarte bune de hidrogen molecular. Dar sunt aparate noi. Încă nu au o istorie de 35 de ani de folosire de către consumatori. În plus, încă nu există o comparație directă făcută de către cercetători care să arate dacă efectele apei cu hidrogen care are ph neutru sunt la fel de bune cu ale apei alcaline ionizate.

Alcalin sau neutru?

Generatoarele de hidrogen molecular nu pot modifica pH-ul apei. Ionizatoarele de apă pot crește sau scădea pH-ul apei și astfel pot creea apă modificată în mai multe moduri, cum ar fi:

  • apă cu un pH crescut datorită creșterii concentrației de ion hidroxil OH- atunci cand este produs hidrogenul molecular (H2);
  • o biodisponibilitate crescută a mineralelor alcaline din apă;
  • posibile schimbări în structura moleculară a apei.

În unele cercuri noțiunea de apă structurată este considerată acum pseudo-știință chiar de către cei care o promovau în trecut. Ei se bazează doar pe interpretarea unei singure autorități în apa cu hidrogen care neagă posibilitatea că cercetările încă nici nu au dovedit dar nici nu au infirmat în mod unanim și definitiv afirmațiile legate de structura apei.

În legătură cu acest fapt noi preferăm să acceptăm că, în evoluția tuturor științelor, multe lucruri noi pot fi și vor fi descoperite. De exemplu, acum 5 ani teoria despre zona de excludere (Exclusion Zone) din apă a Dr. Gerald Pollack era o presupunere și nu fusese încă dovedită. Acum este un fapt dovedit. De aceea, noi considerăm că nu s-a ajuns la concluzia definitivă în cercetările privind structura apei.

Cercetările publicate despre apele minerale alcaline și echilibrul pH-ului în corpul uman sunt promițătoare (4,5) și sprijină ipoteza care are nevoie de cercetări suplimentare că pH-ul apei alcaline ionizate poate avea aceleași efecte. Beneficiile ionului hidroxil pentru alcalinizarea corpului nu au fost încă complet determinate, pentru că încă nu au fost puse întrebările corecte în cadrul cercetărilor.

Chiar și așa, milioane de oameni consideră că apa alcalină ionizată i-a ajutat la îmbunătățirea unei game largi de probleme de sănătate, le-a adus un nivel crescut de energie, claritate mentală și anduranță, i-a ajutat la menținerea unui pH corect în corp și îmbunătățirea stării de bine în general. Este doar un efect placebo? Rezultatele raportate sunt prea multe, prea consistente și se întind pe o perioadă prea mare de timp, deci noi credem că nu e vorba de efectul placebo.

Diferite tipuri de apă, multiple utilizări

Ionizatoarele de apă fac mai mult decât să producă apă cu hidrogen molecular (H2) pentru băut. Ele creează diferite tipuri de apă, cu diferite funcții. Ele produc și apă alcalină dar și apă acidă. Mulți utilizatori folosesc exclusiv apă puternic acidă sau puternic alcalină pentru curățenia și dezinfectarea casei, economisind sume consistente și reducând cantitatea de chimicale folosite.

Meriți să fii liniștit 

Generatoarele de hidrogen sunt noi ca tehnologie. La fel de noi sunt și companiile care le vând. Până acum. Doar Alkaviva îți oferă certitudinea unei istorii de 13 ani de vânzare și service a celor mai performante și avansate ionizatoare de apă, care la rândul lor au o istorie de 35 de ani în spate.

Acum noi îți oferim de asemenea generatorul de hidrogen premium Ionpia H2. Atât ionizatoarele cât și generatoarele noastre îți oferă siguranța și certitudinea filtrării UltraWater.

Doar AlkaViva îți recomandă și îți poate oferi soluții testate și dovedite de testare a calității apei și tratare a acesteia înainte de ionizare, plus filtrare care elimina 99% din contaminanți. Aceste lucruri sunt foarte importante. Din păcate, industria noastră este plină de magazine online care susțin că produsul lor este cel mai bun, dar nu oferă mai mult decât filtre de carbon. Mai neplăcut, unii dintre acești furnizori dispar lăsând clienții fără filtre de schimb sau service.

Fie că alegi noul generator de hidrogen Ionpia H2 sau unul dintre ionizatoarele de apă Alkaviva din seria H2, vei obține o apă fără contaminanți, cu gust foarte bun, cu un nivel excelent de hidrogen molecular (H2) dizolvat.

Oricare dintre cele două variante ai alege – generator de hidrogen de la Alkaviva sau ionizator de apă de la Alkaviva – nu ai cum să greșești, ambele sunt opțiuni excelente. În plus, ai liniștea că te poți baza pe o firmă cu o istorie solidă în spate.

Referințe

1. Nature Medicine 13, 688 – 694 (2007) “Hydrogen acts as a therapeutic antioxidant by selectively reducing cytotoxic oxygen radicals.” Ikuroh Ohsawa 1, Masahiro Ishikawa 1, Kumiko Takahashi 1, Megumi Watanabe 1,2, Kiyomi Nishimaki 1, Kumi Yamagata], Ken-ichiro Katsura 2, Yasuo Katayama 2, Sadamitsu Asoh 1 & Shigeo Ohta 1

2. Medical Gas Research, 2013. 3(1): p. 10. “The evolution of molecular hydrogen: a noteworthy potential therapy with clinical significance.” Brandon J Dixon, Jiping Tang and John H Zhang

3. BMC Proc 5 Suppl 8, P69. “The neuroprotective effects of electrolyzed reduced water and its model water containing molecular hydrogen and Pt nanoparticles.” Yan H1, Kashiwaki T2, Hamasaki T2, Kinjo T1, Teruya K3, Kabayama S4, Shirahata S3.

4. J Int. Soc. Sports. Nutr. 2010 Sep 13;7:29. doi: 10.1186/1550- 2783-7-29. “Acid-base balance and hydration status following consumption of mineral-based alkaline bottled water.” Heil DP1.

5. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2012 Jul;121(7):431-4. “Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease.” Koufman JA1, Johnston N.​

Emil Moldovan
Emil este fondatorul și unul dintre Managing Partner-ii Wellnessist Group. Este Nutrition Coach certificat Precision Nutrition Level 1 și pasionat de wellness. Dezvoltarea personală, antreprenoriatul, marketingul online și drumețiile în natură cu prietenii sunt pasiunile sale.

Alătură-te miilor de abonați

Rămâneți la curent cu tot ce trebuie să știți
Subscription Form